Aki kedveli az olasz ízeket és az autentikus ételeket, annak biztosan ízleni fog a Ribollita. Érdemes kipróbálni ezt az egyszerű vegán receptet, de vigyázat, könnyen kedvenccé válhat!
A Ribollita elsőre úgy hangzik, mintha egy érzéki táncról lenne szó, de tulajdonképpen ez a szó egy igen tartalmas és laktató zöldséglevest takar, melynek alapjait a bab és a kelkáposzta adja. Ezenfelül bármilyen zöldségekkel lehet variálni. A Ribollita leves szülőhazája a napsütötte Toszkána, ahol gyakran főzik és fogyasztják évszaktól függetlenül. Egyszerűen elkészíthető, nagyszerű recept következik!
Hozzávalók:
- 30 dkg tarka vagy fehérbab, egy éjszakára beáztatva
- fél fej kelkáposzta
- 25 dkg hámozott konzervparadicsom
- 3-4 db olajos aszalt paradicsom
- 1 kisebb fej zeller
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál fehér répa
- 1 fej lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- ízlés szerint só és bors, babérlevél
Elkészítés:
- Első lépésként egy fazékban vagy nagyobb edényben melegítsd meg az olajat. A lilahagymát pucold meg és vágd apróra, a fokhagymát zúzd össze. Az olajon pirítsd le a hagymákat, majd jöhet mellé a meghámozott és felkarikázott sárgarépa, a fehérrépa, a zeller, az apróra vágott aszalt paradicsom, valamint a konzervparadicsom.
- Pár percnyi pirítás után add hozzá a leszűrt babot is, majd öntsd fel a levest kb. egy liter vízzel. Ízesítsd sóval, borssal, pár babérlevéllel, majd főzd addig, míg a bab már majdnem puha.
- Aztán mehet a levesbe a darabolt kelkáposzta is, majd további 15-20 perces főzés után már kész is a Ribollita.
- Friss kenyérrel tálalva az igazi, de Olaszországban sok helyen a levesbe áztatják a kenyeret, hogy még sűrűbb legyen, akár egy főzelék.
Balogh Edina közel 20 éve dolgozik újságíróként, melyből 7 évet töltött olyan piacvezető női és életmód lapok koordinálásával, mint a Joy, a Shape és az Active Beauty. Büszke rá, hogy pályafutása alatt az egyik legnagyobb női magazin hazánkban elsőként vált cruelty-free médiummá. Elkötelezett híve a növényi alapú étkezésnek, az állat- és környezetvédelemnek, valamint a fenntarthatóságnak.