Most olvasott cikk
Ribollita – a toszkán zöldségleves

Ribollita – a toszkán zöldségleves

Aki kedveli az olasz ízeket és az autentikus ételeket, annak biztosan ízleni fog a Ribollita. Érdemes kipróbálni ezt az egyszerű vegán receptet, de vigyázat, könnyen kedvenccé válhat!

A Ribollita elsőre úgy hangzik, mintha egy érzéki táncról lenne szó, de tulajdonképpen ez a szó egy igen tartalmas és laktató zöldséglevest takar, melynek alapjait a bab és a kelkáposzta adja. Ezenfelül bármilyen zöldségekkel lehet variálni. A Ribollita leves szülőhazája a napsütötte Toszkána, ahol gyakran főzik és fogyasztják évszaktól függetlenül. Egyszerűen elkészíthető, nagyszerű recept következik!

Hozzávalók:

  • 30 dkg tarka vagy fehérbab, egy éjszakára beáztatva
  • fél fej kelkáposzta
  • 25 dkg hámozott konzervparadicsom
  • 3-4 db olajos aszalt paradicsom
  • 1 kisebb fej zeller
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál fehér répa
  • 1 fej lilahagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • ízlés szerint só és bors, babérlevél

Elkészítés:

  1. Első lépésként egy fazékban vagy nagyobb edényben melegítsd meg az olajat. A lilahagymát pucold meg és vágd apróra, a fokhagymát zúzd össze. Az olajon pirítsd le a hagymákat, majd jöhet mellé a meghámozott és felkarikázott sárgarépa, a fehérrépa, a zeller, az apróra vágott aszalt paradicsom, valamint a konzervparadicsom.
  2. Pár percnyi pirítás után add hozzá a leszűrt babot is, majd öntsd fel a levest kb. egy liter vízzel. Ízesítsd sóval, borssal, pár babérlevéllel, majd főzd addig, míg a bab már majdnem puha.
  3. Aztán mehet a levesbe a darabolt kelkáposzta is, majd további 15-20 perces főzés után már kész is a Ribollita.
  4. Friss kenyérrel tálalva az igazi, de Olaszországban sok helyen a levesbe áztatják a kenyeret, hogy még sűrűbb legyen, akár egy főzelék.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.