Kevés rosszabb dolog van a kiszáradt péksüteményeknél, amelyeket munkából hazafelé, zárás előtt pár perccel kapsz le a bevásárlóközpont polcáról. A kókuszos darázsfészek melegen az asztalra téve nem ezt az élményt hozza.
Ráadásul a darázsfészek elkészítése során nincs szükség rengeteg hozzávalóra, így tökéletes lehet uzsonnára vagy a hétvégi ebéd megkoronázásához.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 250 ml növényi tej + 200 ml a leöntéshez
- 25 g friss élesztő (vagy 7 g instant)
- 500 g liszt
- 50 g porcukor + 16 g vaníliás cukor
- 100 g kókuszzsír/vegán vaj
- ½ teáskanál só
A töltelékhez:
- 100 g kókuszzsír/vegán vaj
- 60 g cukor
- 75 g kókuszreszelék + 2 evőkanál a szóráshoz
- 3 evőkanál zsíros kókuszkrém (kihagyható)
Elkészítés:
- Egy pohárba mérj ki 250 ml növényi tejet, melegítsd fel langyosra (ne legyen túl meleg), adj hozzá kevés cukrot és morzsolj bele 25 g friss élesztőt, majd alaposan keverd el. Hagyd állni 15 percet. (Ha instant élesztőt használsz, hagyd ki ezt a lépést és keverd hozzá majd a liszthez.)
- Egy nagyobb tálba mérd ki a lisztet, a porcukrot és a sót, majd keverd hozzá a felfuttatott élesztőt és a kókuszzsírt vagy vegán vajat.
- Vedd ki a tésztát egy tiszta, lisztezett felületre és gyúrd át párszor. Dagaszd így öt percig, majd tedd vissza egy kissé kiolajozott kelesztőtálba és fedd le nedves konyharuhával. Hagyd kelni legalább egy-másfél órán át egy melegebb helyen.
- Ha kb. duplájára dagadt a tésztád, akkor enyhén lisztezett felületre fordítsd ki a tálból, majd nyújtsd ki kb. egy centiméter vastagságú téglalap formára.
- Egy kisebb tálban keverd össze a kókuszzsírt vagy vegán vajat, a cukrot, a kókuszreszeléket és a kókuszkrémet, majd egyenletesen oszlasd el a kinyújtott tészta felületén.
- Tekerd fel szorosan a hosszabbik éle mentén, és vágd fel kb. három centiméter vastagságú szeletekre.
- Enyhén kiolajozott tepsibe helyezd vágott felükkel lefelé a tekercseket, majd nedves konyharuhával lefedve tedd meleg helyre kelni még 30-45 percre.
- Ha megkelt, szórd meg két evőkanál kókuszreszelékkel és süsd 180℃-on 25 percig, öntsd le a 200 ml növényi tejben feloldott vaníliás cukor keverékével, és süsd még további 10-15 percen keresztül, amíg aranybarna nem lesz.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.