Mára már mindenki könnyen hozzájuthat mirelit szilvás gombóchoz a boltokban, de miért ne próbálnád ki otthon az elkészítését? Hamar rájöhetsz, hogy a házi készítésű verziója messze felülmúlja a bolti társát, ráadásul nem is olyan bonyolult, mint gondolnád.
Bár a szilvából számos más finomság is készülhet, például szilvás papucs, morzsasüti vagy leves, úgy gondoljuk, hogy a szilvás gombóc elkészítése ugyanolyan népszerű lehet. Ráadásul már nem sokáig tart a szezon, így elengedhetetlen, hogy méltón használjuk ki az idény utolsó darabjait.
Mi teszi különlegessé a szilvás gombócot?
A kulcs, hogy a szilvás gombóc krumplis tésztával készül, ami puhává és könnyeddé varázsolja a végeredményt. Ebben a receptben nem lekvárt, hanem friss szilvát használunk, amit fahéjas cukorral édesítünk, hogy tökéletesen kiegészítse a szilva savanykásságát. Természetesen használhatsz cukor helyett alternatív édesítőket, azok is hasonlóan fognak működni. A végén a gombócokat pirított morzsába forgatjuk, majd édes, vaníliás öntettel tálaljuk őket.
Hozd be te is a konyhádba az ősz ízeit ezzel a mennyei és könnyed szilvás gombóc recepttel! Tökéletes lehet egy kiadósabb leves mellé, de a délutáni teasüteményt is felválthatod vele.
Hozzávalók:
6-8 nagyobb gombóchoz
- 6-8 nagyobb szilva
- 500 g főzni való krumpli
- 120 g liszt
- 30 g margarin
- 100 g morzsa
- 50 g cukor
- 2 teáskanál fahéj
- ½ teáskanál só
Tálaláshoz:
- vegán tejföl vagy joghurt
- vaníliás cukor vagy egyéb édesítő
Elkészítés:
- A burgonyát héjában tedd fel főni annyi vízbe, hogy bőven ellepje. Amint megpuhult, öntsd le róla a vizet, hűtsd le hideg vízzel, majd pucold meg őket és törd össze.
- A szilvákat magozd ki, de ne törd őket teljesen félbe.
- Ha kihűlt a krumpli, add hozzá a lisztet és a sót. Keverd el, hogy egyenletes legyen, de vigyázz, hogy ne keverd túl, különben nagyon ragadós lesz az állaga.
- Lisztezd be a kezed, majd fogj egy marék tésztát, amit lapíts el a tenyereden, és nyomj bele egy szilvát. Tegyél a szilva közepébe fél teáskanál fahéjas cukrot és zárd körbe a tésztával.
- Forralj egy nagyobb edényben vizet, és amint lobog, tedd bele a szilvás gombócokat. Várd meg, amíg feljönnek a víz felszínére, és vedd ki őket egy szűrővel.
- Közben egy magasabb falú serpenyőbe tedd bele a morzsát és a maradék fahéjas cukrot, és gyakori kevergetés mellett pirítsd aranybarnára. Ebbe szedd ki és forgasd bele a forró gombócokat.
- A szilvás gombócot tálald vaníliás cukros vegán tejföllel vagy joghurttal.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.