Egyszerűen elkészíthető vegán szilvás gombóc

vegán módon elkészíthető szilvás gombóc recept

Mára már mindenki könnyen hozzájuthat mirelit szilvás gombóchoz a boltokban, de miért ne próbálnád ki otthon az elkészítését? Hamar rájöhetsz, hogy a házi készítésű verziója messze felülmúlja a bolti társát, ráadásul nem is olyan bonyolult, mint gondolnád.

Bár a szilvából számos más finomság is készülhet, például szilvás papucs, morzsasüti vagy leves, úgy gondoljuk, hogy a szilvás gombóc elkészítése ugyanolyan népszerű lehet. Ráadásul már nem sokáig tart a szezon, így elengedhetetlen, hogy méltón használjuk ki az idény utolsó darabjait.

Mi teszi különlegessé a szilvás gombócot?

A kulcs, hogy a szilvás gombóc krumplis tésztával készül, ami puhává és könnyeddé varázsolja a végeredményt. Ebben a receptben nem lekvárt, hanem friss szilvát használunk, amit fahéjas cukorral édesítünk, hogy tökéletesen kiegészítse a szilva savanykásságát. Természetesen használhatsz cukor helyett alternatív édesítőket, azok is hasonlóan fognak működni. A végén a gombócokat pirított morzsába forgatjuk, majd édes, vaníliás öntettel tálaljuk őket.

Hozd be te is a konyhádba az ősz ízeit ezzel a mennyei és könnyed szilvás gombóc recepttel! Tökéletes lehet egy kiadósabb leves mellé, de a délutáni teasüteményt is felválthatod vele.

Hozzávalók:

6-8 nagyobb gombóchoz

  • 6-8 nagyobb szilva
  • 500 g főzni való krumpli
  • 120 g liszt
  • 30 g margarin
  • 100 g morzsa
  • 50 g cukor
  • 2 teáskanál fahéj
  • ½ teáskanál só

Tálaláshoz:

  • vegán tejföl vagy joghurt
  • vaníliás cukor vagy egyéb édesítő

Elkészítés:

  1. A burgonyát héjában tedd fel főni annyi vízbe, hogy bőven ellepje. Amint megpuhult, öntsd le róla a vizet, hűtsd le hideg vízzel, majd pucold meg őket és törd össze.
  2. A szilvákat magozd ki, de ne törd őket teljesen félbe.
  3. Ha kihűlt a krumpli, add hozzá a lisztet és a sót. Keverd el, hogy egyenletes legyen, de vigyázz, hogy ne keverd túl, különben nagyon ragadós lesz az állaga.
  4. Lisztezd be a kezed, majd fogj egy marék tésztát, amit lapíts el a tenyereden, és nyomj bele egy szilvát. Tegyél a szilva közepébe fél teáskanál fahéjas cukrot és zárd körbe a tésztával.
  5. Forralj egy nagyobb edényben vizet, és amint lobog, tedd bele a szilvás gombócokat. Várd meg, amíg feljönnek a víz felszínére, és vedd ki őket egy szűrővel.
  6. Közben egy magasabb falú serpenyőbe tedd bele a morzsát és a maradék fahéjas cukrot, és gyakori kevergetés mellett pirítsd aranybarnára. Ebbe szedd ki és forgasd bele a forró gombócokat.
  7. A szilvás gombócot tálald vaníliás cukros vegán tejföllel vagy joghurttal.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.