Most olvasott cikk
Élő kutyakölyköket használtak csalinak fekete párducok elfogásához

Élő kutyakölyköket használtak csalinak fekete párducok elfogásához

élő kutyakölyköket használtak Malajziában párducok befogásáshoz

A párducok egy malajziai faluban tűntek fel, ami komoly félelmet okozott a helyi lakosság számára. A lakók panaszára reagálva a hatóságok igyekeztek elfogni a ragadozókat, ehhez viszont élő kutyakölyköket használtak csalétekként, ami erős ellenérzéseket váltott ki az állatvédő szervezetekben, akik szerint a kormánynak ki kéne dolgoznia egy sokkal etikusabb módot a párducok befogására.

A Maláj-félsziget nyugati részén található Negeri Sembilan állam egyik falujában egy párduc rátámadt egy kutyára (és feltehetően végzett vele) egy gyümölcsösben. A lakók ezt követően panaszt tettek a maláj kormány vadvilággal foglalkozó ügyosztályán. A kormány gyorsan ki is helyezett egy csapdát, sokak megdöbbenésére viszont hús vagy haszonállat helyett élő kutyakölyköket alkalmaztak csalinak a nagymacska elfogására.

„Ebben a kifejezett esetben voltak arra utaló jelek, hogy a párduc előzetesen rátámadt kutyákra, szóval kutyakölyköket használtunk, mert az ugatásuk és a szaguk odavonzhatja a nagymacskát” – mondta Abdul Kadir Abu Hashim, az ügyosztály igazgatója, megvédve ezzel a hatóság álláspontját a kutyák alkalmazására vonatkozóan.

Az igazgató elmondta, hogy teljesen bevett gyakorlat, hogy a ragadozókat élő csalival próbálják lépre csalni. Ezen felül megjegyezte, hogy kecskével is próbálkoztak, de azzal nem jártak sikerrel. Az aggodalmaskodó hangok megnyugtatására közölte, hogy a kutyáknak nem esett bántódásuk. A leírás alapján az elfogáshoz használt ketrec két külön tárolórészből áll, így a párducok nem is tudtak hozzáférni a kutyakölykökhöz, akik a nagymacska elfogását követően egyből el is tudtak menekülni. Abdul Kadir úgy fogalmazott, a ketrec méretei nem tették lehetővé a felnőtt kutyák alkalmazását. Három alkalommal sikerült csapdába csalniuk a párducokat. Arról, hogy mi lett az elfogott állatokkal, nem esik szó.

Az állatvédők szerint etikátlan élő kutyakölyköket használni

Két állatvédő csoport is kifejezte nemtetszését a kormány által alkalmazott módszer miatt. A Stray Animal Association és az Animal Care Society egyaránt úgy nyilatkoztak, hogy etikátlan a módszer – nem csupán a kölyökkutyák, hanem az élő állatok alkalmazása. Véleményük szerint a nyers hús használata lett volna megfelelő.

Azt senki sem tudja, hogy a magányosan élő, éjszakánként vadászó, az embert nagy ívben kerülő állatok miért merészkedtek a faluba. Annyit valószínűsítenek, hogy a faluhoz közeli erdőből jöttek. Idén már egy tucatnál is több párducot fogtak az államban – beleértve a mostani hármat is –, ezért a vadvilágot igazgató részleg drónokkal igyekszik feltérképezni, miért vándorolhatnak a falvakba a nagymacskák.

Májusban egy kifejlett párducot elgázoltak, amint az kimerészkedett az erdőrezervátumból. A vezetőnek nem volt ideje elrántani a kormányt, az állat pedig belehalt a sérülésekbe. A malajziai nagymacskákat sok más állattal egyetemben az élettér csökkenése fenyegeti.

(Euronews)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.