Most olvasott cikk
Gyorsan elkészíthető, gluténmentes szilvás morzsasüti

Gyorsan elkészíthető, gluténmentes szilvás morzsasüti

Gluténmentes morzsasüti egy kerek tepsiben, aminek a tetején zabpehely van, alul szilva és bogyós gyümölcsök

A morzsasüti, más néven crumble egy olyan sütemény, amely készülhet édes vagy sós változatban is. Mi most egy édes változatot hoztunk, amit szilvával vagy bármilyen idénygyümölccsel elkészíthetsz. Ráadásul a hagyományos morzsasütivel ellentétben ez a változat tisztán növényi eredetű összetevőkből készül, és gluténmentes is, mivel zablisztet használunk hozzá.

A szűkösségből adódó leleményességnek köszönhetjük a világ egyik legnépszerűbb süteményét: a crumble-t, azaz morzsasütit feltételezhetően a második világháborúban a fejadagok idején találták ki, hogy a gyümölcsökre olyan búzás bevonatot készítsenek, amely kevesebb értékes zsiradékot használ fel, mint a hagyományos tészta.

A leghagyományosabb változat almával készül, de gyakran készül szilvával, meggyel és barackkal is. Hatalmas előnye, hogy könnyebb és gyorsabb elkészíteni, mint a hozzá hasonló gyümölcsös pitéket. Emellett mindössze néhány összetevőből áll, ami szinte biztosan mindig van otthon: csak gyümölcs, kevés liszt – illetve gluténmentes változatban zabliszt és zabpehely –, cukor és vaj vagy margarin kell hozzá.

Ha garantáltan gluténmentes morzsasütit szeretnél, válassz olyan zablisztet és zabpelyhet, amelyen szerepel a gluténmentes címke, ezeknél ugyanis nem áll fenn a keresztszennyeződés esélye.

Hozzávalók

  • 500 g szilva
  • 120 g zabliszt/gluténmentes lisztkeverék
  • 100 g vegán sütőmargarin
  • 80 g cukor + 1 evőkanál
  • 50 g zabpehely
  • fahéj

Elkészítés

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra.
  2. A szilvákat vágd félbe, magozd ki, és tedd őket vágott felükkel felfelé egy tepsibe (lehet tortaforma/jénai tál is), majd szórd meg fahéjjal és egy evőkanál cukorral.
  3. A hideg margarint vágd kis, kb. 1×1 cm-es kockákra. A lisztet mérd ki egy szélesebb tálba (hogy a kezed kényelmesen elférjen majd benne), és add hozzá a margarint. Keverd össze, hogy a liszt befedje a margarinkockákat. Az ujjaid hegyével vagy a tenyered élével, határozott mozdulatokkal morzsold el a lisztben a margarint. Ügyelj arra, hogy a kezed minél rövidebb időre érje a margarint, hogy ne olvadjon meg. Amint morzsás állagot kaptál, keverd hozzá a zabot és a cukrot. Opcionálisan ehhez is tehetsz még egy kis fahéjat.
  4. Süsd 25-30 percen keresztül, amíg meg nem barnul a teteje.
  5. Tálalhatod vegán vaníliafagyival vagy magvakkal a tetején, de önmagában is megállja a helyét.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének