Most olvasott cikk
Hiába volt életveszélyben a kardszárnyú delfin, nem akart elmozdulni elpusztult anyja mellől

Hiába volt életveszélyben a kardszárnyú delfin, nem akart elmozdulni elpusztult anyja mellől

Bajba jutott kardszárnyú delfin Vancouver Islanden

Lagúnában rekedt kardszárnyú delfin miatt aggódott még a kanadai miniszterelnök is. Ötvenfős csapat verbuválódott össze az állat megmentésére, akik számos módszerrel próbálták megmutatni a sekély vízből kivezető utat a borjúnak, ám ő sokáig csak az elpusztult anyja mellett körözött.

Több mint egy hónapra egy nyugat-kanadai lagúnában ragadt egy kardszárnyú delfin. A kétéves állat az anyjával rekedt a Little Espinosa nevű öböl sekély vizében. Az idősebbik állat egy homokzátonyon fennakadva pusztult el március 23-án – írta meg a The Guardian.

A helyiek egy nagy összefogás keretében dolgoztak azon, hogy a fiatal kardszárnyú delfin ne járjon hasonlóképpen. Egy ötvenfős csapat dolgozott az állat megmentésén. Többféle módszerrel is próbálkoztak, például fajtársak hangjainak lejátszásával, fémcsövek ütögetésével, és kifeszített kötelekkel igyekeztek terelgetni őt, de végül egyik stratégia sem vált be.

A lagúnában rekedt kardszárnyú delfin végül a hasára hallgatott

A borjú egyre csak körözött azon a területen, ahol az anyja elpusztult. Hidrofonok – azaz víz alatti mikrofonok – segítségével a szakértők megállapították, az elárvult állat szinte folyamatosan segélykiáltásokat hallatott. Története még a kanadai miniszterelnököt, Justin Trudeau-t is meghatotta, „szívszorítónak” nevezte a lagúnában rekedt kardszárnyú delfin helyzetét.

A helyiek már kezdtek attól félni, hogy nem is egy homokzátony, hanem az alultápláltság lesz az emlős veszte, ezért elkezdték etetni. Végül ez jelentette a megoldást is a problémára.

A vízbe dobott ételek segítségével ki tudták csalogatni a sekély vizes részről a lagúnában rekedt kardszárnyú delfint, anélkül, hogy az állat homokzátonyon akadt volna fent.

A megmentésén dolgozók bíztak benne, hogy egy ehhez hasonló forgatókönyv valósulhat meg. Ennek pedig két fő oka volt:

  • tisztában voltak azzal, hogy a borjú kiemelése és áthelyezése arra alkalmas vízterületre komoly logisztikai problémákba ütközne,
  • másrészt pedig minimalizálni szerették volna az akcióban az emberi szerepkört.

A borjú története mindenesetre tanulságul szolgálhat a helyi szakértők számára. Ebből okulva hasonló esetben valószínűleg korábban vetik be az étellel kicsalogatás stratégiáját is.

Delfinek, bálnák és cápák is gyakran „feneklenek meg”

Természetesen nem kizárólag kardszárnyú delfinek és bálnák rekednek meg rendszerint a sekély vízben. Tavaly például egy makócápa sodródott a partra, és csak a floridai Pensacola Beach strandolóinak a lélekjelenlétén múlott, hogy végül életben maradt.

Négy férfi sietett a segítségére, a farkánál fogva próbálták visszahúzni a cápát az óceánba. Egyikük pedig még akkor is a vízben maradt, mikor az állat akár már komoly veszélyt is jelenthetett volna rá. Ő azonban ennek ellenére is igyekezett irányban tartani és a mélyebb víz felé terelni a szorult helyzetbe került állatot.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.