Most olvasott cikk
Államilag támogatott mészárlással oldja meg a medveproblémáját Japán

Államilag támogatott mészárlással oldja meg a medveproblémáját Japán

Japánban fotózott medve lakott területen, kerítés átmászása közben.

A medvék kilövése mellett voksolt a japán kormány, így szorítanák vissza az elmúlt időszakban megszaporodott támadások számát. Egy állat- és környezetvédő szervezet szerint az etikus, állatbarát megoldás inkább az lenne, ha igyekeznének hatékonyabban elválasztani egymástól az emberek és vadak lakta területeket.

Megugrott a medvetámadások száma az elmúlt hónapokban Japánban. A 2023-as – március végéig tartó – pénzügyi évben összesen 198 incidenst regisztráltak, 19 prefektúrában. Ezekben 2019-en sérültek meg, hat fő bele is halt a támadásba.

Szakértők szerint az incidensek megugrásának hátterében az áll, hogy táplálék hiányában az állatok kénytelenek a korábbiaknál gyakrabban kimerészkedni hagyományos élőhelyükről. A klímaváltozás okozta csökkenő táplálékforrás mellett az állatok számára az is vonzó, hogy egyes – a nagyobb városoktól távolabb eső – települések elnéptelenednek. A kevesebb lakost számláló falvakba, kisvárosokba pedig bátrabban kezdenek bejárni a vadállatok élelmiszer-hulladék után kutatva.

Akita prefektúra vezetői már korábban úgy döntöttek, hogy minden egyes befogott medvéért 5000 jen (kb. 11500 forint) összegű jutalmat kínálnak, ami a lőszer és a medve elszállításának díját hivatott fedezni. Az akitai csapdázós módszert azonban láthatóan túlságosan enyhének találta a japán kormány. A One Green Planet szerint ugyanis bejelentették, immár engedélyezett a medvék kilövése, sőt: még állami támogatás is jár érte.

A környezetvédelmi minisztérium szakértői testülete mindeközben azt javasolta az érintett prefektúrák vezetőinek, hogy képezzenek világos határt a vadvilág és az emberek lakta területek között. Szerintük így kevesebb medve kilövésére lehet szükség, és nem gyérül túlságosan a populáció.

A Japán Medve és Erdő Társaság élén álló Murotani Juko kijelentette, a mészárlásra buzdítás helyett a kormánynak is inkább a medvék emberektől való hatékony szeparálására kellene koncentrálni. A szervezet korábban már jelezte, hogy nem támogatják a kabinet terveit. Februárban egy közel 15 ezer aláírást tartalmazó kérelmet adtak be a környezetvédelmi minisztériumhoz, kérve, hogy etikusabb módszereket támogassanak.

A medvék kilövése Olaszországban is forró téma

Nem csak Japánban keltett felháborodást az állatvédők körében az, hogy drasztikus módon oldanák meg a medvetámadások jelentette problémát. A közelmúltban Olaszországban pattantak ki tüntetések egy kilőtt medve miatt.

Az M90-es kódjelű állatot Trentino-Alto Adige régió kormányzójának, Maurizio Fugattinak az utasítására végezték ki az erdészek. A hivatalos indoklás szerint azért kellett meghalnia, mert „veszélyt jelentett a közbiztonságra”.

Nem támadott meg senkit, de állítólag három alkalommal szándékosan követett embereket, legutóbb egy kiránduló párt, akik egy hegyi ösvényen sétáltak egy Ortisé nevű falu felett, a Val di Sole régióban. A tartományi hatóságok szerint összesen 12 alkalommal látták lakott területeken, lakóházak közvetlen közelében. A látogatásait követően a nyakára erősített nyomkövető nyakörv segítségével tudták azonosítani az állatot, amelyről megállapították: „túlságosan magabiztos”.

Olasz állatvédők szerint azonban a medvék kilövését nem indokolhatja pusztán az, hogy kíváncsi természetűek. Ahogy azt is nehezményezték, hogy a döntést követően a megvalósítás olyan gyors volt, hogy nem is volt lehetőségük arra, hogy haladékot kérjenek és érveljenek a medve életben hagyása mellett.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.