Az élelmiszer-pazarlás továbbra is globális probléma. A jelenség egyszerre okoz gondot a gazdaságnak és a környezetnek. Miközben százmilliók éheznek világszerte, évente egymilliárd tonnánál is több ételt dobunk ki a legújabb ENSZ-jelentés szerint.
Az éghajlatváltozással kapcsolatos tényezők jelentős része visszavezethető a jelenlegi élelmezési rendszerünkre, azon belül is a nagyüzemi állattartásra. Legyen az a szarvasmarhák által kibocsátott metán, vagy a legelők miatt kiirtott erdők, esetleg az egyre fogyatkozó biodiverzitás, számos probléma forrása az, hogy miből és mennyit eszünk.
Többek között emiatt is sokkoló, hogy a világon megtermelt élelmiszer jelentős része továbbra is a szemétben végzi – derül ki az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) 2024-es jelentéséből.
A Food Waste Index Reportot 2021-ben publikálták először. A mostani a 2021-es jelentés kibővített, frissített változata, amelynek célja, hogy pontosabb képet nyújtson a jelenleg is zajló, elképesztő mértékű pazarlásról.
Az élelmiszer-pazarlás egy globális tragédia. Miközben szerte a világon szemétbe dobjuk az ételt, milliók térnek éhesen aludni. Ez nemcsak egy rendszerszintű probléma, de az ilyen szükségtelen pazarlás komoly terheket ró az éghajlatra és a természetre egyaránt
– nyilatkozta Inger Andersen, a UNEP ügyvezető igazgatója.
Az ételpazarlás számai a jelentés alapján
Azok számára, akik a közel 200 oldalas részletes jelentés elolvasására nem éreznek magukban kellő elszántságot, külön kivonatolták a legfontosabb eredményeket. Ezek között a következő információk találhatók:
- 2022-ben 1,05 milliárd tonna élelmiszert dobtunk a szemétbe. Ez a fogyasztók számára rendelkezésre álló ételmennyiség közel egyötöde (19 százaléka). Ráadásul ez csak a viszonteladói, valamint étkeztetési szektorban és a háztartásokban keletkező hulladék. Az élelmiszer-ellátási lánc során (vagyis a betakarítás után, de még az értékesítés előtt) ugyanis a világ összes élelmiszerének 13 százaléka veszik el.
- A legtöbb pazarlás a háztartásokban történik. Az el nem fogyasztott, megromlott, hűtő hátuljában felejtett, végül a kukában landoló élelmiszer 631 millió tonnára rúg. Vagyis a teljes pazarlás 60 százaléka az otthonokban figyelhető meg. Az étkeztetési szektorban ezzel szemben 290, a kereskedelemben pedig 131 millió tonna ez a szám.
- Az ételpazarlás a globális üvegházhatású gázkibocsátás 8-10 százalékáért felel, ami ötszöröse a teljes repülőipar kibocsátási értékének.
- Átlagosan minden ember 79 kg-nyi élelmiszert pazarol évente. Ez azt jelenti, hogy naponta közel egymilliárd adag ehető ételt dobunk ki a szemétbe. Vagyis a majd 800 millió éhező számára mindennap jutna 1,3 adag élelmiszer, ami így a kukában, később pedig a szeméttelepen végzi.
- Nem csak a magas jövedelmű országok ételpazarlási mutatói problémásak. A személyenkénti éves különbség ugyanis a magas, felsőközép- és alsóközép-jövedelmű országok között mindössze 7 kg.
- A melegebb éghajlatú országokban átlagosan nagyobb az egy főre jutó ételpazarlás. Ez minden bizonnyal a magasabb hőmérsékletre, a szélsőséges hőeseményekre és a szárazságra vezethető vissza, amik megnehezítik az étel biztonságos szállítását, hűtését és tárolását.
A környezeti és erkölcsi aggályok mellett az ételpazarlás globális gazdaságra gyakorolt hatása sem elhanyagolható. A világgazdaságnak évente ezermilliárd dollárnak megfelelő összegbe kerül ez a mértéktelen tékozlás.
Amatőr tájképfotós, öko-podcaster és állatjogi aktivista, aki lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. Több civil egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. Szabadidejét leginkább olvasásra, túrázásra, önképzésre és angol nyelvű vegán videók feliratozására fordítja.