Bizonyos korlátozásokkal ugyan, de a növényi alapú étrenddel kiküszöbölhetők a reflux kíséretében megjelenő panaszok. A dietetikus a (nem citrusos) gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonaféléket, dióféléket, magvakat és a növényi alapú fehérjeforrásokat javasolja megelőzésre.
Sokak életét keseríti meg a gyomorégés. Azoknak, akik ettől rendszeresen szenvednek, általában a tea, a kávé vagy a paradicsom szó hallatán valószínűleg nem éppen a finom ízek vagy a kellemes élmények ugranak be elsőre.
A refluxot (gastrooesophagealis reflux, GERD) az okozza, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, kimarva annak belső falát. Ez hosszabb távon – megfelelő kezelés híján – nyelőcsőszűkületet vagy akár rákos megbetegedést is eredményezhet.
Több mint 60 millió amerikai életét keseríti meg a VegNews szerint a gyomorégés havonta legalább egyszer. De azok száma is meghaladja a 15 milliót, akik napi szinten küzdenek ezzel a problémával. Az Európai Bizottság adatai alapján mintegy 20-30 millió európai mindennapi gondjai közé sorolható a GERD. A világ népességének pedig becslések szerint 5-7 százalékát érinti ez a betegség.
A legtöbb egészségügyi szakértő abban egyetért, hogy a tünetek enyhíthetők bizonyos étkezési szokások megváltoztatásával.
A reflux ellen a növényi étrend is csak korlátozásokkal vethető be
A gyomorégést számos – egyénenként eltérő – tényező kiválthatja. Sokan az alkohol vagy a koffein, mások leginkább stressz hatására szembesülnek a probléma fellángolásával. A többségnél mindenesetre az elfogyasztott ételekre és italokra vezethető vissza a reflux. A fűszeres vagy citrusos, esetleg a zsíros, sült fogások mind lehetnek kiváltó okok. A Harvard Egészségügyi Intézet szerint ennek az az oka, hogy ezek az ételek tovább maradnak a gyomorban, a gyomorsav így nagyobb eséllyel szivárog vissza a nyelőcsőbe.
A nehéz, zsíros vagy éppen olajban sült ételek helyett a szakértők
- teljes kiőrlésű gabonaféléket,
- gyökérzöldségeket és
- zöld leveles zöldségeket
javasolnak, ami gyakorlatilag a növényi alapú étrend alapja.
A szakértő azonban leszögezte, önmagában a vegán étrend még nem jelent teljes körű megoldást a problémára. Aki például növényi alapú, de erősen fűszeres étellel próbálja kerülni a gyomorégést, az nem várhat csodát.
Bizonyos ételek növényi alapúnak tekinthetők, mint például a citrusfélék vagy a paradicsom, és kiválthatják a refluxot. Ennek a kezelésére a vegán étrendben jobbnak tartják a nem citrusos gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonaféléket, dióféléket, magvakat és a növényi alapú fehérjeforrásokat, mint például a tofut és a hüvelyeseket
– nyilatkozta Ana Reisdorf dietetikus a VegNewsnak.
Hozzátette, a megfelelően összeállított növényi étrend mellett hasznos lehet még a gyomorégés megelőzésére a „többször kevesebbet”-elv betartása, valamint a lassú, komótos étkezés. Ahogy az is, ha a lefekvés előtti kétórás idősávban már nem eszel semmit.
Számos bajra megoldás lehet a növényi étrend
Több kutatás is igazolta már, hogy a jól összeállított növényi alapú étrend sokféle betegségre gyógyírt jelenthet, vagy éppen a megelőzésben segíthet:
- csökkentheti a csontritkulás kialakulásának kockázatát,
- segíthet távol tartani a demenciát,
- a depresszió leküzdésében is hatásos lehet, de
- a cukorbetegek inzulinszükséglete is jelentősen csökkenthető a segítségével.
Csernik-Varga Adrienn korábban sport-, jelenleg gazdasági újságíróként dolgozik. Kamaszkora óta az volt az álma, hogy újságíróvá váljon, és ezt az álmot felnőttként is csak rövid időre engedte el, majd gyorsan visszatalált hozzá. Fontosnak tartja, hogy tudatos választásaival az öltözködés, étkezés, takarítás, vásárlás és az élet minden területén példát mutasson a kislányának, valamint mindazoknak, akik a környezetében és az olvasói között nyitottak a zöld megoldásokra. Amik igazán feldobják egy napját: egy jól sikerült interjú, az őszi és tavaszi napsütés, egy jó könyv és az, ha a kis családja repetázik egy-egy vegán fogásból.