Most olvasott cikk
Videón, ahogy a partra sodródott cápát megmentik a strandolók

Videón, ahogy a partra sodródott cápát megmentik a strandolók

Egy csapat floridai strandolónak köszönhetően menekült meg egy cápa a fulladástól. Négy férfi vonszolta vissza a gyorsaságáról ismert állatot az óceánba.

Megmentettek egy cápát a floridai Pensacola Beach strandolói. Az állat – egy makócápa – a partra sodródott, és magától nem jutott volna vissza a mélyebb vízbe. Nem sokat hezitáltak azonban a helyszínen lévők, négy férfi sietett a segítségére.

A szemtanúk szerint a cápa „nagy sebességgel haladt a part felé”, majd a homokban ragadt.

A makócápa, amelyből létezik röviduszonyú és hosszúuszonyú is, elérheti a 3,8-4,3 méteres hosszúságot is. Súlya pedig akár az 500 kilogrammot is meghaladhatja. Akár 74 kilométer/órás sebességgel is tud úszni. Ezzel nem pusztán a leggyorsabb cápa címét vívta ki magának, de egyike a bolygó leggyorsabb halainak is.

Néhány másodpercig küzdött, hogy visszakerüljön a vízbe, ezt követően azonban a férjem átvette az irányítást, igyekezett segíteni rajta

– mesélte egy nő, aki a partról figyelte a mentést.

A négy férfi a farkánál fogva próbálta visszahúzni a cápát az óceánba. Egyikük pedig még akkor is a vízben maradt, mikor az állat akár már komoly veszélyt is jelenthetett volna rá. Ő azonban ennek ellenére is igyekezett irányban tartani és a mélyebb víz felé terelni a szorult helyzetbe került halat.

A klímaváltozás a cápákra is rossz hatással van

Az éghajlatváltozással a partra vetett halak száma is növekszik. A felmelegedés ellensúlyozására ugyanis virágzásnak indulnak a fitoplanktonok, ez csökkenti a víz oxigénszintjét, ami pedig a halak pusztulásához vezet.

Erre vezette vissza egy professzor a Thaiföld déli, Chumphon nevű tartományában nyáron történt tömeges halpusztulást is.

Dr. Simon Boxall, a University of Southampton munkatársa pedig arról beszélt a közelmúltban, hogy a klímaváltozás sok más faj mellett a cápa viselkedésére is kihathat.

„Egyáltalán nem lepne meg, ha kicsit morcosabbá válnának, hiszen elég kényesek a víz hőmérsékletére” – mondta.

A híresen rossz PR-ral rendelkező tengeri ragadozók helyzete azért sem túl rózsás, mert sokan félnek tőlük, pedig a Plant Based News szerint egy eltévedt pezsgős dugó hamarabb okoz halálos balesetet, mint egy cápa.

(Daily Mail)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.