Most olvasott cikk
Agresszívabbá válhatnak a cápák a melegedő éghajlat miatt

Agresszívabbá válhatnak a cápák a melegedő éghajlat miatt

Megdőlt a tengerek felszíni hőmérsékletének 2016-ban mért rekordja, ez pedig olyan dominóeffektushoz vezethet, amit egyelőre nem is értünk teljes egészében. Számos faj élettere eltűnhet vagy elmozdulhat, változhatnak a szaporodási szokások, valamint a tudósok szerint a cápák is ingerültebbé válhatnak.

Újabb rekorddal bővült az emberi tevékenységhez köthető negatív eredmények listája. Idén augusztusban az óceánok globális átlagos felszíni hőmérséklete elérte a 20,96 Celsius-fokot, ami egy századdal haladja meg a 2016-os rekordértéket.

A tudósok attól tartanak, hogy rövidesen újabb csúcsértékkel szembesülhetünk, az óceánok ugyanis márciusban, nem pedig augusztusban szoktak a legmelegebbek lenni. A mostani rekordot számos tengeri hőhullám előzte meg, valamint az El Nino-jelenség is szerepet játszik a kialakult helyzetben.

Az óceán egy különösen fontos éghajlatszabályozó rendszer, aminek hatalmas szerepe van az emberi tevékenység környezetre gyakorolt hatásának mérséklésében. Az ember okozta többlethőtermelés 90 százalékának elnyeléséért felelős. Ez a folyamat nagy terhet ró a tengeri élővilágra is. A tengeri jégréteg elvékonyodásához, a vízi élővilág fajgazdaságának és élőhelyének eltűnéséhez, illetve extrém éghajlati események megjelenéséhez vezet, mint például a tengeri hőhullámok

– olvasható a Copernicus oldalán.

A cápák lehetnek az egyik negatívan érintett fajcsoport. Habár az alkalmazkodóképességükről ismert tengeri ragadozók már 400 millió éve itt vannak velünk és túlélték az eddigi összes nagy kihalási periódust, az emberi tevékenység miatt komoly veszélybe került a fennmaradásuk. „Egyáltalán nem lepne meg, ha a cápák kicsit morcosabbá válnának, hiszen elég kényesek a vízhőmérsékletre” – mondta Dr. Simon Boxall, a University of Southampton munkatársa.

Nemcsak a melegedő tengerek, de a halászat is veszélyezteti a cápákat

Az IUCN szerint a cápa- és rájafajok 37 százaléka néz szembe a kihalással. Ennek leginkább a túlhalászat az oka, emellett a klímaváltozás és az élőhelyek számának csökkenése is hozzájárul ahhoz, hogy ezek az állatok ebbe a helyzetbe kerültek. A híresen rossz PR-ral rendelkező tengeri ragadozók helyzete azért sem túl rózsás, mert sokan félnek tőlük, pedig a Plant Based News szerint egy eltévelyedett pezsgős dugó hamarabb okoz halálos balesetet, mint egy cápa. Ezeknek a tengeri ragadozóknak az eltűnése beláthatatlan következményekkel járna, hiszen elvitathatatlan szerepük van a tengeri élővilág egyensúlyának fenntartásában.

„Ha nem lesznek cápák, hogy fenntartsák az egyensúlyt, más ragadozók, akik kisebb állatokkal, tengeri növényekkel táplálkoznak, aránytalanul elszaporodhatnak, és így a sérülékeny területek gyors romlásnak indulhatnak” – mondja Andrea Richey, a Hong Kong Shark Foundation igazgatója.

(Totally Vegan Buzz)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.