Most olvasott cikk
Évente 73 millió cápát ölnek le csak az uszonyukért – egymillió aláírás talán tehet ellene

Évente 73 millió cápát ölnek le csak az uszonyukért – egymillió aláírás talán tehet ellene

cápát ölnek

Évente több millió cápát ölnek le csak az uszonyuk miatt. Ám most egy európai polgári kezdeményezés elérte a szükséges aláírásszámot, így az Európai Bizottság mindenképpen tárgyalni fogja a cápauszony-halászat ügyét.

Az európai polgári kezdeményezés egy olyan platform, amely a lisszaboni szerződés óta lehetőséget biztosít az EU polgárainak, hogy beleszóljanak az unió jogalkotásába, amennyiben a kezdeményezés eléri az 1 millió aláírást. Szeptemberben beszámoltunk róla, hogy az állatkísérletek betiltását célzó indítvány nemcsak elérte, de szépen meg is haladta a szükséges kvótát, így azt már biztosan tárgyalja az Európai Bizottság.

Most egy újabb állatvédelmi ügy kerülhet a bizottság elé, amint lezárul az aláírások hitelesítésének folyamata. Ez az indítvány a cápauszony-halászat, illetve a cápákkal és rájákkal való kereskedelem betiltását tűzte ki célul.

Az ügyet Magyarország 21.715 hitelesített aláírással támogatta, a legtöbb aláírást viszont ezidáig Németország tudhatja magáénak, akik 475.635 névvel járultak hozzá a sikerhez. A szavazatok hitelesítése még nem fejeződött be minden tagállamban.

Habár Európában az uszony leválasztása szigorúan tilos egy érvényben lévő szabályozás miatt, a partot érés után már levágható és exportálható, emiatt a kiskapu miatt pedig Európa továbbra is nagyon komoly mértékben járul hozzá a cápák túlhalászásához, valamint a jelenlegi status quo fenntartásához.

A kezdeményezés információs platformjaként szolgáló weboldalon számos megdöbbentő számadat mellett azt is olvashatjuk, hogy csak Spanyolországban 53.000 tonnányi kékcápát halásztak ki 2016-ban, a túlhalászat pedig számos faj fennmaradását veszélyezteti.

Ráadásul a szállítmányok ügyintézési útvesztői miatt sokszor nem is pontosan meghatározható, hogy cápahús, vagy a cápáknak csak a feldolgozott része (uszonya) képezi a rakományt és az is nehezen ellenőrizhető, hogy tényleg minden uszony a kikötést követően került-e leválasztásra.

Az indítvány célja, hogy olyan módon változtasson a kereskedelemmel kapcsolatos szabályozásokon, hogy a cápák halászata anyagilag ne érje meg az európai országoknak, ezáltal teljesen felhagyjanak a gyakorlattal.

Kik és mire használják a cápauszonyt?

Ezt a rengeteg cápát szinte kizárólag az uszonyaik miatt ölik le, amit leginkább leves formájában és szinte kizárólag néhány ázsiai térségben (Kína, Hong Kong, Tajvan, Szingapúr, Vietnám, Malajzia) fogyasztanak különlegességként, de a tradicionális keleti orvoslásban is van szerepük. Mivel az uszony porcszövet, ezért teljesen ízetlen, maga a leves legtöbbször csirkealaplével készül.

A sokkal hatékonyabb helykihasználás végett bevett szokás, hogy az állatokról még a tengeren levágják az uszonyokat, majd a fájdalomtól szenvedő, úszásra képtelen állatot visszadobják a tengerbe, ahol a fenékre süllyed, megfullad, elvérzik, vagy más ragadozók prédájává válik.

Évente hozzávetőlegesen 73 millió cápa válik áldozatául az uszonyhalászatnak, hogy aztán a gazdagságot és a jólétet szimbolizáló tyúkhúslevesként szolgálják fel testének egy kicsiny darabját.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.