Most olvasott cikk
Az Egyesült Államokban már elkezdődött a klímavándorlás

Az Egyesült Államokban már elkezdődött a klímavándorlás

Az Egyesült Államokban már több mint 3 millió ember hagyta el lakhelyét a szélsőséges időjárás miatt.

Mintegy 3,2 millió amerikai már lakhelyet váltott az éghajlatváltozás, az időjárás jelentette egyre nagyobb kockázat miatt. A klímavándorlás gazdasági hatásai immár tetten érhetők: az érintett területek ingatlanpiacát, valamint gazdasági, kereskedelmi lehetőségeit is befolyásolja a folyamat.

A klímavándorlásra rendszerint inkább csak egy jövőben várható jelenségként gondolunk, amely az éghajlat változásával előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz. Úgy tűnik azonban, hogy ideje jelen időben gondolkodni ezzel kapcsolatban. Az Egyesült Államokban – az országon belül – már el is kezdődött ez a folyamat – írja a One Green Planet.

A First Street Foundation kutatócsoport jelentése szerint az Egyesült Államok több mint 334 millió fős lakosságából mintegy 3,2 millióan már lakóhelyet váltottak az egyre szélsőségesebb időjárási viszonyok miatt. A nonprofit szervezet szerint Texas és Florida állam bizonyos területein rohamosan csökkent a népességszám az egyre nagyobb

  • árvíz-,
  • hurrikán- és
  • erdőtűzkockázat miatt.

A Nature Communications című folyóiratban közzétett tanulmány alapján a texasi öböl partvidéke, a Washington és New Jersey közötti közép-atlanti régió, valamint Florida partvidékének nagy része különösen érintett a klímavándorlást illetően. A jövőben ugyanakkor olyan közép-nyugati államok is komoly kihívások elé nézhetnek ilyen tekintetben, mint Illinois, Indiana, Michigan és Ohio.

A klímavándorlás átszabhatja az ingatlanpiacot is

A klímavándorlás egyes régióknak egyértelműen kedvez gazdasági és kereskedelmi szempontból, fellendülést hoz magával ezeken a területeken. Az elnéptelenedő helyeken azonban a szélsőséges időjárás jelentette kockázatokat újabb kihívásokkal fejeli meg az emigráció nyomán kialakuló munkaerőhiány és visszaeső fogyasztás.

Az emberek tudják, hogy mely területeket kell elkerülniük, és melyek azok, amelyek biztonságosabbak, és ennek megfelelően cselekednek. Ha vetünk egy pillantást az ingatlanpiacra, láthatjuk, hogy már mindenki sokkal jobban megfontolja, hol is éljen

nyilatkozta Jeremy Porter, a First Street Foundation demográfusa, a tanulmányt készítő kutatók vezetője.

Az Egyesült Államokban közel 36 millió ingatlan esetében kell növekvő biztosítási költségekkel számolni az egyre nagyobb éghajlati kockázatok miatt. Ez pedig hosszabb távon értelemszerűen hatással van az érintett ingatlanok értékére is.

New York sem kivétel

2023 nyarán már a New York-iak is kaptak egy kis ízelítőt abból, milyen is az, amikor az éghajlatváltozás következményeit a saját bőrükön kell megtapasztalniuk. A Kanadában pusztító erdőtüzek ugyanis szinte posztapokaliptikus filmdíszletté varázsolták az amerikai várost.

Persze nem kizárólag New Yorkot érintette a probléma, az Egyesült Államokban mintegy 75 millió ember szenvedett a tűzvész miatti légszennyezettségtől. Az amerikai hatóságok arra biztatták a lakosságot, hogy aki csak teheti, ne mozduljon ki otthonról, ha pedig muszáj elindulni, használjanak maszkot.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.