Most olvasott cikk
Kölestúrós pohárdesszert almával és dióval (x)

Kölestúrós pohárdesszert almával és dióval (x)

Kölestúrós pohárdesszert almával és dióval

Gondoltad volna, hogy tisztán növényi összetevőkből is készíthetsz túrós desszertet? Ha nem, akkor ezt a pohárdesszertet feltétlenül próbáld ki.

Bár a hideg időben imádjuk az almás-diós pitét, a rétest és a hasonló forró süteményeket, néha érdemes újdonságokat is kipróbálni.

A pohárdesszertet általában a nyári idővel párosítjuk, amikor nincs kedvünk a konyhát a sütővel bemelegíteni. Pedig összetevőktől függően az év bármely szakában tökéletes édes nassolnivaló lehet, amikor épp nem jár át a konyhatündér szelleme – ez a desszert gyors, könnyű, elronthatatlan és isteni finom.

Külön ajánljuk azoknak, akik szkeptikusan állnak hozzá a növényi túrókrémhez: a Creme Vega növényi alapú tejföllel krémesített köles megszólalásig hasonlít az eredeti változathoz.

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 2/3 bögre (100 gramm) köles
  • 1 pohár (150 ml) Creme Vega növényi alapú tejföl
  • 1,5 bögre növényi tej
  • 5 evőkanál cukor vagy édesítő
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 2 közepes alma
  • 2 marék dió durvára vágva
  • 1 evőkanál margarin vagy kókuszzsír

Elkészítés

  1. A kölest alaposan mosd át, majd tedd fel főni egy-egy bögre (összesen kb. 470 ml) vízben és növényi tejben.
  2. Miután nagyjából elfőtte a levét, ellenőrizd, hogy megpuhult-e. Ha nem, akkor pótolj még hozzá vizet.
  3. Ha megfőtt, keverj hozzá három evőkanál cukrot vagy édesítőt, két evőkanál citromlevet és egy teáskanál vaníliakivonatot. Zárd el, keverj hozzá még fél bögre növényi tejet, és tedd félre hűlni.
  4. Az almát vágd fel kisebb kockákra, majd két evőkanál cukorral vagy édesítővel, egy evőkanál margarinnal és egy-két evőkanál vízzel tedd egy kisebb edénybe, és alacsony-közepes lángon addig rotyogtasd, amíg az alma meg nem puhul. Ha le akar pirulni, önts még hozzá pici vizet.
  5. Egy másik serpenyőbe tedd bele a durvára vágott diót, majd alacsony lángon pirítsd néhány percig, amíg éppen megpirul. Vigyázz, a dió nagyon könnyen megég.
  6. Miután kihűlt a köles, keverd hozzá a növényi tejfölt, és oszd el négy desszertes pohárban vagy bármilyen átlátszó falú, keskenyebb edénykében.
  7. A tetejére kanalazz a karamellizált almából, majd a pirított dióból.

Tipp: ha nem azonnal tálalod a pohárdesszertet, akkor lefedve tedd a hűtőbe úgy, hogy a diót nem szórod rá a tetejére, csak közvetlenül a tálalás előtt, hogy ropogós maradjon.

Ha érdekel más, kölesből és növényi tejfölből készült desszert is, próbáld ki ezt a vegán túrógombócreceptet.

A recept megjelenését a Dr. Oetker Creme Vega támogatta.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.