Gondoltad volna, hogy tisztán növényi összetevőkből is készíthetsz túrós desszertet? Ha nem, akkor ezt a pohárdesszertet feltétlenül próbáld ki.
Bár a hideg időben imádjuk az almás-diós pitét, a rétest és a hasonló forró süteményeket, néha érdemes újdonságokat is kipróbálni.
A pohárdesszertet általában a nyári idővel párosítjuk, amikor nincs kedvünk a konyhát a sütővel bemelegíteni. Pedig összetevőktől függően az év bármely szakában tökéletes édes nassolnivaló lehet, amikor épp nem jár át a konyhatündér szelleme – ez a desszert gyors, könnyű, elronthatatlan és isteni finom.
Külön ajánljuk azoknak, akik szkeptikusan állnak hozzá a növényi túrókrémhez: a Creme Vega növényi alapú tejföllel krémesített köles megszólalásig hasonlít az eredeti változathoz.
Hozzávalók
4 adaghoz
- 2/3 bögre (100 gramm) köles
- 1 pohár (150 ml) Creme Vega növényi alapú tejföl
- 1,5 bögre növényi tej
- 5 evőkanál cukor vagy édesítő
- 2 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 2 közepes alma
- 2 marék dió durvára vágva
- 1 evőkanál margarin vagy kókuszzsír
Elkészítés
- A kölest alaposan mosd át, majd tedd fel főni egy-egy bögre (összesen kb. 470 ml) vízben és növényi tejben.
- Miután nagyjából elfőtte a levét, ellenőrizd, hogy megpuhult-e. Ha nem, akkor pótolj még hozzá vizet.
- Ha megfőtt, keverj hozzá három evőkanál cukrot vagy édesítőt, két evőkanál citromlevet és egy teáskanál vaníliakivonatot. Zárd el, keverj hozzá még fél bögre növényi tejet, és tedd félre hűlni.
- Az almát vágd fel kisebb kockákra, majd két evőkanál cukorral vagy édesítővel, egy evőkanál margarinnal és egy-két evőkanál vízzel tedd egy kisebb edénybe, és alacsony-közepes lángon addig rotyogtasd, amíg az alma meg nem puhul. Ha le akar pirulni, önts még hozzá pici vizet.
- Egy másik serpenyőbe tedd bele a durvára vágott diót, majd alacsony lángon pirítsd néhány percig, amíg éppen megpirul. Vigyázz, a dió nagyon könnyen megég.
- Miután kihűlt a köles, keverd hozzá a növényi tejfölt, és oszd el négy desszertes pohárban vagy bármilyen átlátszó falú, keskenyebb edénykében.
- A tetejére kanalazz a karamellizált almából, majd a pirított dióból.
Tipp: ha nem azonnal tálalod a pohárdesszertet, akkor lefedve tedd a hűtőbe úgy, hogy a diót nem szórod rá a tetejére, csak közvetlenül a tálalás előtt, hogy ropogós maradjon.
Ha érdekel más, kölesből és növényi tejfölből készült desszert is, próbáld ki ezt a vegán túrógombócreceptet.
A recept megjelenését a Dr. Oetker Creme Vega támogatta.
Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.