Ez a krumplileves selymesen krémes, forró, ízletes és idényzöldségekkel teli – azaz minden, aminek lennie kell ahhoz, hogy a tél legzordabb sarkaiba is melegséget hozzon.
A kapor használata sok háztartásban kimerül a tökfőzeléknél. Pedig ez az aromás fűszernövény rendkívül sokoldalú: száz- és százféle összetevő és étel létezik, amivel a kapor harmonikus ízvilágot alkot.
A tökhöz hasonlóan a cukkinihez is passzol, például ebben a kapros cukkinifasírtban. De frissen, salátaösszetevőként is megállja a helyét, ahogy ebben az édesburgonyás árpagyöngysalátában is használtuk.
És nagyon jól illik krémes, savanykás levesekbe: ilyen ez a melegítő, kapros krumplileves is.
Hozzávalók
4-6 adaghoz
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 doboz (150 ml) Creme Vega növényi alapú tejföl
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 közepes szál répa
- 30 dkg zellergumó (egy apró fej vagy egy közepes fej fele)
- 750 gramm főzni való burgonya
- 2 evőkanál finomliszt vagy zabliszt
- 1-2 evőkanál 10%-os ételecet
- 1,5 liter zöldségalaplé
- 1 közepes csokor (kb. 50 gramm) friss kapor
- frissen őrölt bors
- só
Elkészítés
- Hámozz meg egy nagyobb fej vöröshagymát, három közepes sárgarépát, 30 dkg zellergumót. A burgonyát nem muszáj, de meghámozhatod, ha szeretnéd.
- A hagymát vágd kis kockákra, a sárgarépát fél-egy cm vastag félkarikákra, a krumplit kb. másfél-két centis kockára, a zellert pedig kb. félcentis negyedkarikákra.
- Egy nagy lábasban, alacsony lángon, két evőkanál olívaolajon kezdd el pirítani a hagymát, majd 2-3 perc elteltével tegyél hozzá fél teáskanál sót. Még 3-4 percig pirítsd, majd add hozzá a feldarabolt répát és zellert, még fél teáskanál sót, és pirítsd további 10 percig alacsony-közepes lángon. Miközben pirulnak a zöldségek, hámozz meg és zúzz össze négy gerezd fokhagymát és vágj apróra egy csokor friss kaprot.
- Add a zöldségekhez a fokhagymát és jó pár tekerés frissen őrölt borsot. Kb. fél percig pirítsd, majd öntsd fel másfél liter zöldségalaplével és add hozzá a felkockázott burgonyát.
- Főzd 20 percig – vagy amíg a zöldségek megpuhulnak –, majd kóstold, és sózd, ha kell. Ha túl sűrűnek találod, tehetsz még hozzá vizet (ezután azonban kóstold újra, kell-e még bele só).
- Egy tálban két evőkanál finomlisztet vagy zablisztet keverj csomómentesre két evőkanál vízzel, majd keverd hozzá a növényi tejfölt. Végül adj hozzá egy merőkanállal a leves levéből, és alaposan keverd el. Ezt lassan öntsd hozzá a leveshez, és közben folyamatosan keverd, hogy ne csomósodjon össze.
- Ezután jöhet hozzá a felaprított friss kapor. Ekkor már csak 2-3 percig főzd, majd zárd el.
- Keverj hozzá egy evőkanál ecetet, kóstold, és ha szükségesnek érzed, adj hozzá még egy evőkanállal. Tálald forrón, és kínálj mellé friss, ropogós héjú kenyeret.
A recept megjelenését a Dr. Oetker Creme Vega támogatta.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.
Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.