Kapros árpagyöngysaláta sült édesburgonyával (vegán)

Kapros árpagyöngysaláta - vegán recept

Ezzel a recepttel végleg eloszlathatod salátaszkeptikus családtagjaid (vagy saját magad!) kételyeit: ez a saláta isteni és laktató, egy szelet rozskenyérrel vagy anélkül is tökéletes.

Az ötletet az aarhusi ARoS múzeum kávézójában elfogyasztott isteni ebéd adta; a dánok fényévekkel előttünk járnak a növényi alapú összetevők kreatív használatában, és én személy szerint nagyon hálás vagyok nekik a kísérletező kedvükért, különben soha nem kóstolhattam volna meg életem egyik legizgalmasabb salátáját, ami ennek a receptnek az alapjául is szolgál.

Hozzávalók

egy nagy adag salátához

  • 6 dkg árpagyöngy/gersli (szárazon)
  • 2 evőkanál friss kapor apróra vágva
  • egy bögre kevert saláta
  • 5 dkg egész mandula, lehetőleg hántolt
  • 1 közepes édesburgonya
  • frissen őrölt fekete bors
  • fokhagymapor
  • egy evőkanál + két teáskanál olívaolaj
  • 3 teáskanál citromlé
  • ½ teáskanál mustár
  • opcionális: 1-2 szelet rozs- vagy teljes kiőrlésű kenyér
Kapros árpagyöngysaláta recept
© Prove.hu

Elkészítés

  1. Sózd meg az egész mandulákat, és 160 fokos sütőben 7-8 percig pirítsd őket. Ha a mandula elkészült, melegítsd elő a sütőt 220 fokra.
  2. Hámozd meg az édesburgonyát, kockázd fel, és keverd össze egy evőkanál olívaolajjal, egy nagy csipet sóval, frissen őrölt borssal és fokhagymaporral. Úgy rendezd el őket egy kiolajozott vagy sütőpapírral bélelt tepsin, hogy legyen köztük legalább 1-1 centi hely. 20-25 perc alatt süsd készre, időnként megkeverve, főleg az elején, mert az édesburgonya hajlamos leragadni. Ekkor is figyelj oda rá, hogy maradjon köztük hely, különben megfőnek és nem megpirulnak. 
  3. Miközben sül az édesburgonya, főzd meg az árpagyöngyöt. Ehhez először öblítsd át, majd egy lábasban önts hozzá annyi sós vizet, ami elfedi, sózd meg, forrald fel, majd alacsony lángon főzd 20-30 percig. A gersliszemeknek maradjon egy kis textúrája, nem kell őket vajpuhára főzni. Ha a végeredmény nem pergős, akkor egy szűrőben mosd le róla a felesleges keményítőt. 
  4. Egy nagy tál alján terítsd el a kevert salátád, és keverj hozzá egy teáskanál olívaolajat, egy csipet sót és pár csepp citromlevet. Fektesd a salátaágyra az árpagyöngyöt, facsarj erre is pár csepp citromlevet, szórj rá egy csipet sót és egy evőkanálnyi kaprot. Erre rusztikusan rendezgesd rá az édesburgonyát és a sült mandulát.
  5. Egy kis tálban keverj össze egy-egy teáskanál citromlevet és olívaolajat, fél teáskanál mustárt és egy csipet sót, locsold rá a salátára, végül szórd meg egy evőkanál kaporral. Enyhén pirított kenyérrel vagy önmagában is fogyaszthatod.

Variációk: bármilyen más összetételben is elkészítheted ezt a salátát. Például árpagyöngy helyett kuszkusszal vagy quinoával, édesburgonya helyett fűszeres céklával vagy sült tofukockákkal, kapor helyett friss petrezselyemmel vagy bazsalikommal, mandula helyett dióval vagy pirított tökmaggal, citromos-mustáros öntet helyett balzsamkrémmel.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.