Most olvasott cikk
Fél magyarországnyi terület leégett már a kanadai erdőtüzekben

Fél magyarországnyi terület leégett már a kanadai erdőtüzekben

A kutatók és tudósok azt mondják, a soha nem látott mértékben pusztító kanadai erdőtüzek könnyen a valóságunk részévé válhatnak, ha nem teszünk valamit a klímaváltozás ellen. A folyamatosan melegedő klíma ugyanis tökéletes körülményeket teremt ahhoz, hogy ezek a tüzek hatalmas területeket emésszenek fel.

Különös érzés volt Kanadában élő öcsém és családja látogatásának utolsó napjait úgy eltölteni, hogy folyamatosan azt néztük a hírekben, hány kilométerre közelíti meg Új-Skócia tartományban található családi házukat az éppen arra tomboló erdőtűz.

Azóta már biztosan itthon is sokan hallottak az észak-amerikai országban pusztító tüzekről, amelyek posztapokaliptikus filmdíszletté varázsolták New York városát, miközben a levegőt is nagymértékben szennyezik.

A Canadian Interagency Forest Fire Centre (CIFFC) adatai alapján jelenleg 446 tűz ég az országban, ebből 218 kontrollálatlanul. Az eddig leégett terület 54.000 négyzetkilométer, ami kis túlzással Magyarország területének 60 százaléka, de a végleges érték ennél biztosan magasabb lesz.

Az országban 1.400 százalékkal több terület égett le eddig, mint amennyi átlagosan jellemző erre az időszakra. A Natural Resources Canada jelentése szerint az évszázad végére megduplázódhat az erdőtüzek által elpusztított területek mértéke, ami beláthatatlan következményekkel járhat egészségügyi, ökológiai és gazdasági szempontból is.

„Ez elég egyértelmű jele a klímaváltozásnak” – mondja Mohammadreza Alizadeh, a montréali McGill University kutatója, az MIT doktorandusza.

Hogyan okoz a melegedő éghajlat tüzeket?

Az ABC News cikke alapján megtudhatjuk, hogy direkt módon sehogy, tehát nem arról van szó, hogy a kiszáradt aljnövényzet spontán lángra lobban. Az erdőtüzek jelentős részét az emberek okozzák – az USA-ban ez az arány 85 százalék a National Park Service jelentése szerint, míg Kanadában körülbelül 50 százalék – néha szánt szándékkal, de legtöbbször balesetből.

Ahol a klímaváltozás belép az egyenletbe, azok a rendkívül kedvező körülmények, melyek következtében a mostani tüzek ilyen mértékben terjedhetnek. A szárazabb, melegebb, aszályos időjárás nagyban megkönnyíti a terjedő tűz számára, hogy nagyobb területet emészthessen fel. A melegebb időjárás több villámcsapást is jelent Alizadeh szerint, ami könnyebben lángra lobbantja a kiszáradt növényzetet.

Daniel Swan, a University of California klímatudósa úgy nyilatkozott, hogy Kanada nyugati területein már ezelőtt is össze lehetett kötni az éghajlatváltozást az egyre gyarapodó erdőtüzekkel. A keleti partszakaszon ilyen kapcsolatot még nem állapítottak meg, de véleménye szerint ez most változhat.

A tomboló erdőtüzek arra emlékeztetnek, hogy a szén-dioxid-szennyezés nagyon komoly következményekkel jár a társadalmunkra nézve, hiszen felgyorsítja az éghajlatváltozást

– nyilatkozta Kanada egészségügyi és környezetvédelmi minisztere, Steven Guilbeault.

„A klímaváltozás következtében az erdőtüzek jobban elterjednek és gyakoribbá válnak. Ha nem teszünk semmit, ez az új valóságunk” – osztotta meg véleményét Bernie Sanders korábbi amerikai elnökjelölt.

Az egyik legnagyobb kibocsátással rendelkező ipar egyértelműen az élelmiszeripar, ezen belül viszont az állattartó mezőgazdálkodást terheli leginkább a felelősség, ami többek között a globális metánkibocsátás 44 százalékáért tehető felelőssé, valamint az erdőirtás legfőbb mozgatórugója is egyben.

(The Guardian)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.