Bab vagy bármely hüvelyes fogyasztására ösztönözné a húsevés helyett az embereket egy új kampány keretében több mint negyven szervezet. Céljuk, hogy 2028-ra duplájára nőjön a globális hüvelyesfogyasztás.
Globális babprojektbe kezdett több mint 40 szervezet azzal a céllal, hogy rámutassanak, miért jobb döntés ebből a hüvelyesből fedezni a napi fehérjeszükségletet, mint húsból.
A Beans is How (A bab a módja) kampány keretén belül felhívják a figyelmet arra, hogy a bab tápláló, pénztárcabarát fehérjeforrás. Azzal ráadásul, ha a hús kiváltására használjuk – mindenki a tőle telhető legnagyobb mértékben –, az élelmiszeripar károsanyag-kibocsátása is jelentős mértékben csökkenthető. Ennek legnagyobb része ugyanis az állattenyésztésre vezethető vissza.
A projektben szerepet vállal többek között
- a Google,
- a Bezos Earth Fund (Bezos Földalap), amely az Amazon-alapító Jeff Bezoshoz köthető,
- Andrew Zimmern sztárséf és
- a ProVeg International élelmiszer-tudatossággal foglalkozó cég is.
A cégek azt a végső célt tűzték ki, hogy 2028-ra duplájára nőjön a globális bab-, borsó és lencsefogyasztás.
Minden a bab mellett szól
Sok szempontból előnyösebb a babot választani a hús helyett. Előbbinek például kisebb a karbonlábnyoma, mint akár a hús, akár a tejtermékek előállításának.
A növényi étrend kapcsán sokan emlegetik, hogy mennyire drága lehet, a félkész húshelyettesítőkkel szemben azonban a bab éppen rácáfol erre. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint idén májusban 1690 forint volt egy kilogramm szárazbab ára.
Ráadásul széles skálán mozog a bab felhasználhatósága is. Készíthető belőle leves, főétel, például chili sin carne, de a japánok előszeretettel használnak fel babpasztákat különféle desszertek elkészítéséhez is.
A bab egészségügyi előnyei is cáfolhatatlanok: remek növényi fehérjeforrás, rengeteg aminosavat tartalmaz, elősegíti az izomzat épülését. Egy közelmúltban publikált tanulmány pedig rámutatott, hogy utóbbira – a közhiedelemmel ellentétben – a lóbabban lévő protein még alkalmasabb is, mint a hagyományos tejfehérje.
Alacsony zsír- és koleszterintartalmuk miatt a fokozott fogyasztásuk jelentősen csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Rostban gazdagok, ami elősegíti a megfelelő emésztést.
A bab minden szempontból megfelelő választás, ha olyan ételt keresünk, amely egyszerre tápláló, megfizethető és klímabarát élelmiszer a világ bármelyik országában. Mindent meg kell tennünk, hogy az emberiség fokozza a babfogyasztását, mégpedig az állati eredetű élelmiszerek rovására. Csak így lehet esélyünk az éghajlatváltozás lassítására és az ökoszisztéma összeomlásának megelőzésére
– mondta Jasmijn de Boo, a ProVeg vezérigazgatója.
A közelmúltban az osztrák származású amerikai színész, Arnold Schwarzenegger is elárulta az Arnold’s Pump Club podcast egyik adásában, hogy tudatosan több lencséből és babból készült vegaburgert épít be az étrendjébe. Úgy érzi ugyanis, hogy ez kell ahhoz, hogy 75 évesen is kirobbanó formában maradjon.
(VegNews)
Csernik-Varga Adrienn korábban sport-, jelenleg gazdasági újságíróként dolgozik. Kamaszkora óta az volt az álma, hogy újságíróvá váljon, és ezt az álmot felnőttként is csak rövid időre engedte el, majd gyorsan visszatalált hozzá. Fontosnak tartja, hogy tudatos választásaival az öltözködés, étkezés, takarítás, vásárlás és az élet minden területén példát mutasson a kislányának, valamint mindazoknak, akik a környezetében és az olvasói között nyitottak a zöld megoldásokra. Amik igazán feldobják egy napját: egy jól sikerült interjú, az őszi és tavaszi napsütés, egy jó könyv és az, ha a kis családja repetázik egy-egy vegán fogásból.