A chili sin carne szó szerint azt jelenti: chili hús nélkül. Nem teljesen egyértelmű, hogy Texasból vagy Mexikóból származik az eredeti verzió, és az is biztos, hogy a belevalókról több ezer oldalnyi vita létezik az interneten.
Kicsit olyan ez, mint a magyar népi ételek: ahány ház, annyi szokás. A mi véleményünk az, hogy mindennek helye van egy ételben, amit az ügyeletes amatőr séf belevalónak ítél, és mi is ez az elv szerint készítettük el a saját chili-verziónkat.
Ezt a receptet úgy módosíthatod kedvedre, ahogy az ízlésednek a legmegfelelőbb.
Hozzávalók
3-4 adaghoz
- 1 fej felkockázott vöröshagyma
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 közepes répa apróra vágva vagy lereszelve
- 1 szál zeller apróra vágva vagy lereszelve
- 1 kápia paprika apró kockákra vágva
- 1 konzerv darabolt paradicsom
- 1 konzerv vörösbab
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 2 teáskanál barna cukor
- 2 evőkanál olívaolaj
- másfél teáskanál füstölt paprika
- 1 teáskanál szárított oregánó
- 1 teáskanál római kömény
- ízlés szerint chilipor
- frissen őrölt bors
- 1 zöldségleveskocka (ízfokozómentes)
- fél teáskanál kakaópor vagy egy kocka étcsokoládé
- fél evőkanál limelé (citromlé is jó, ha nincs)
- opcionális: apróra vágott petrezselyem és vegán tejföl vagy joghurt a tálaláshoz
Elkészítés
- A hagymát egy széles lábasban kezdd el pirítani egy evőkanál olívaolajon alacsony lángon. Kb. öt perc után add hozzá a répát és a zellert, a hőfokot pedig vedd fel közepesre. Ismét öt perc elteltével add hozzá a kápia paprikát, egy jókora csipet sót, két teáskanál cukrot és még egy evőkanál olívaolajat, és süsd további 5 percig. A pirítás utolsó fél percében tedd a zöldségekhez a zúzott fokhagymát is.
- Add hozzá a babot, a darabolt paradicsomot, egy evőkanál paradicsompürét és 2 dl vizet. Ha felforrt, vedd le a lángot alacsonyra.
- Add hozzá az oregánót, római köményt, füstölt paprikát, chiliport és a zöldségalaplevet. Alacsony lángon, kissé félrebillentett fedő alatt rotyogtasd 20 percig.
- 20 perc elteltével vedd ki a ragu ⅓ részét és botmixerrel turmixold össze, majd kanalazd vissza a lábasba.
- Add hozzá a kakaóport/étcsokit, a limelevet, és alacsony lángon főzd további 10 percig. Ellenőrizd, kell-e még bele az ízek egyensúlyozására só, limelé vagy egy kis cukor.
- Apróra vágott petrezselyemmel és egy kiskanál növényi tejföllel vagy joghurttal tálald, mellé pedig kínálj rizst.
Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.