Most olvasott cikk
Chili sin carne, a vegán chilis bab (gluténmentes)

Chili sin carne, a vegán chilis bab (gluténmentes)

chili sin carne vegán recept

A chili sin carne szó szerint azt jelenti: chili hús nélkül. Nem teljesen egyértelmű, hogy Texasból vagy Mexikóból származik az eredeti verzió, és az is biztos, hogy a belevalókról több ezer oldalnyi vita létezik az interneten.

Kicsit olyan ez, mint a magyar népi ételek: ahány ház, annyi szokás. A mi véleményünk az, hogy mindennek helye van egy ételben, amit az ügyeletes amatőr séf belevalónak ítél, és mi is ez az elv szerint készítettük el a saját chili-verziónkat.

Ezt a receptet úgy módosíthatod kedvedre, ahogy az ízlésednek a legmegfelelőbb. 

Hozzávalók

3-4 adaghoz

  • 1 fej felkockázott vöröshagyma
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 közepes répa apróra vágva vagy lereszelve
  • 1 szál zeller apróra vágva vagy lereszelve
  • 1 kápia paprika apró kockákra vágva
  • 1 konzerv darabolt paradicsom
  • 1 konzerv vörösbab
  • 1 evőkanál sűrített paradicsom
  • 2 teáskanál barna cukor
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • másfél teáskanál füstölt paprika
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 1 teáskanál római kömény
  • ízlés szerint chilipor
  • frissen őrölt bors
  • 1 zöldségleveskocka (ízfokozómentes)
  • fél teáskanál kakaópor vagy egy kocka étcsokoládé
  • fél evőkanál limelé (citromlé is jó, ha nincs)
  • opcionális: apróra vágott petrezselyem és vegán tejföl vagy joghurt a tálaláshoz
Chili Sin Carne - vegán csilisbab
© Prove.hu

Elkészítés

  1. A hagymát egy széles lábasban kezdd el pirítani egy evőkanál olívaolajon alacsony lángon. Kb. öt perc után add hozzá a répát és a zellert, a hőfokot pedig vedd fel közepesre. Ismét öt perc elteltével add hozzá a kápia paprikát, egy jókora csipet sót, két teáskanál cukrot és még egy evőkanál olívaolajat, és süsd további 5 percig. A pirítás utolsó fél percében tedd a zöldségekhez a zúzott fokhagymát is.
  2. Add hozzá a babot, a darabolt paradicsomot, egy evőkanál paradicsompürét és 2 dl vizet. Ha felforrt, vedd le a lángot alacsonyra.
  3. Add hozzá az oregánót, római köményt, füstölt paprikát, chiliport és a zöldségalaplevet. Alacsony lángon, kissé félrebillentett fedő alatt rotyogtasd 20 percig.
  4. 20 perc elteltével vedd ki a ragu ⅓ részét és botmixerrel turmixold össze, majd kanalazd vissza a lábasba.
  5. Add hozzá a kakaóport/étcsokit, a limelevet, és alacsony lángon főzd további 10 percig. Ellenőrizd, kell-e még bele az ízek egyensúlyozására só, limelé vagy egy kis cukor. 
  6. Apróra vágott petrezselyemmel és egy kiskanál növényi tejföllel vagy joghurttal tálald, mellé pedig kínálj rizst.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.