Most olvasott cikk
A BMW-csoport vegán bőrbelsőre vált az autóiban

A BMW-csoport vegán bőrbelsőre vált az autóiban

BMW vegán bőrbelső

A cégcsoport a BMW és a MINI márkájú autóiban tervezi, hogy teljesen vegán bőrbelsőre vált, ezzel is elősegítve, hogy 2050-re elérhessék a kitűzött karbonsemlegességet és védjék az állatokat.

Az autóvásárlás kapcsán még mindig a minőség és az elegancia fokmérőjét jelenti, ha érző állatok bőréből készül a kormánykerék, vagy az ülések borítása. Szerencsére az autógyártók is kezdenek ráeszmélni, hogy a fenntarthatóság és az állatvédelem nekik is érdekük. Ráadásul a fogyasztók oldaláról is egyre komolyabb a nyomás, hogy az autók belső tere is tükrözze a cég hozzáállását a gyártási folyamathoz.

Már jövőre elérhető lesz a vegán bőrbelső

A BMW-csoport sajtóközleménye alapján már 2023-tól lehetőség lesz teljes egészében vegán bőrbelsővel rendelkező BMW és MINI autókat választani. Már elérhető a technológia, amivel nem csak fenntartható és környezetbarát, de a márkához méltó eleganciát és luxust sugárzó alternatívát tudnak előállítani.

A cég eddig is kínált bőrmentes megoldásokat, de alternatív bőrökkel egyelőre nem álltak elő, mert nem szerettek volna kompromisszumos megoldásokat. Kifejezetten a kormánykerék borításánál jelentkeztek ugyanis problémák, mert ezen a területen az anyagnak sokkal komolyabb terhelést kell kibírnia, mint más részeknél. A jelenlegi fejlesztéseknek köszönhetően viszont sikerült egy bőrhöz minden tulajdonságában hasonlító, ám állati hozzávalóktól mentes végeredményt létrehozni.

Egy kormánykerékkel, amelyet magas minőségű vegán bőrfelület borít, sikerült megfelelnünk azon vásárlói elvárásoknak, melyek semmilyen kompromisszumot nem szeretnének a megjelenés, az érzés és funkcionalitás terén. Az innovatív alapanyag ellenáll a használatból eredő kihívásoknak, izzadtságnak, nedvességnek

– nyilatkozta Uwe Köhler, a cég fejlesztési ágazatának vezetője.

A kormánykerék borításának megoldásával a nyilatkozat szerint az ilyen autókban továbbra is felhasznált állati eredetű hozzávalók aránya – mint a méhviasz, faggyú, vagy zselatin – összességében 1% alá esik.

Célkeresztben a karbonsemlegesség

A 2050-es célkitűzés érdekében a BMW-csoport számos klímatudatos lépést tett már. Ebbe a sorba tartozik a vegán bőrbelső kialakítása is. A cég állítása szerint az alternatív felület használatával 85%-kal kevesebb CO2 kibocsátást érhetnek el a most használt folyamatokhoz képest. Az eddigi kibocsátás 80%-át a tehenek által termelt metán jelentette, a fennmaradó 20% pedig az állatok bőrének kikészítése közben keletkezett, ez a folyamat ugyanis komoly víz- és energiafogyasztással jár.

Fontos szempont még az újrahasznosítás is, ezt pedig egykomponensű alapanyagokkal érik el, amilyenekből a legtöbb BMW modell autószőnyege is készül. Ezeket sokkal könnyebb újrahasznosítani. Így a gyártó éves szinten 1.600 tonna hulladéktól és 23.000 tonna szén-dioxidtól kíméli meg a környezetet. Az autógyártó startup cégekkel karöltve dolgozik további fejlesztéseken.

Akit részletesebben érdekel a bőripar emberre, állatra és a környezetre gyakorolt pusztító hatása, annak íme egy összefoglaló írásunk.

 

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.