Most olvasott cikk
Az Edinburgh-i Egyetem ellenáll: nemet mondtak a hallgatók a vegán menüre

Az Edinburgh-i Egyetem ellenáll: nemet mondtak a hallgatók a vegán menüre

Nem támogatták a skót főváros egyetemistái a növényi alapú menü bevezetését a kampuszon. A gazdálkodói ellenszél végül túl erősnek bizonyult a növényi ételek kizárólagos bevezetését propagáló szervezet kampányával szemben.

Nemet mondtak az Edinburgh-i Egyetem hallgatói arra az indítványra, hogy 2027-re bevezessék a növényi alapú menüt az oktatási intézmény menzáján.

A Plant Based Universities (PBU – Növényi Alapú Egyetemek) szervezet kezdeményezte, hogy indítsanak szavazást a diákok körében a témában. A PBU azzal az érvvel kampányolt, hogy így sokkal hatékonyabban lehetne felvenni a klímaváltozás elleni harcot. Indítványozták, hogy ne pusztán a vegánság legyen a cél, hanem az is, hogy több hazai alapanyagból készüljön el az iskolai menü.

Az edinburgh-i hallgatók közül 812-en adtak le szavazatot, ezeknek azonban csak a 19 százaléka szólt a növényi alapú menü mellett.

Emily Kemp, aki részt vett a PBU edinburgh-i kampányában, csalódást keltőnek nevezte a végeredményt, amely némileg visszavetheti ugyan a klímaváltozás elleni harcban a szervezetet, ugyanakkor hosszabb távon nem szabhat gátat a törekvéseiknek.

A váltás a növényi étrendre egy feltétlenül szükséges lépés, csak kár, hogy nem történik meg hamarabb. Ha az Edinburgh-i Egyetem diákjai még nincsenek meggyőződve arról, hogy az állattenyésztés és a halászat tönkreteszi a bolygót, és inkább hisznek azoknak, akiknek érdekükben áll az igazság elhallgatása, tovább fogunk munkálkodni azon, hogy ezt megváltoztassuk

– mondta.

A Countryside Alliance (Vidéki Szövetség) nevű brit gazdálkodói érdekeket képviselő szervezetnek köszönhetően erős ellenszélben dolgoztak a PBU képviselői. A szövetség amellett kampányolt, hogy a hallgatók támogassák a fenntartható módon gazdálkodókat, és szavazzanak inkább a választás szabadságára.

Ezúttal nem ragadós a példa

Nem ez volt az első alkalom, amikor az Edinburgh-i Egyetem hallgatói elutasították a növényi alapú menüt a kampuszon. Egy hasonló szavazást már szerveztek 2020-ban is, akkor még sokkal több diákot, mintegy hatezret mozgatott meg az esemény. Akkor a 42 százalékuk támogatta a vegán menüre való átállást.

Az Egyesült Királyságban a Stirling Egyetem volt az első tavaly novemberben, amelynek hallgatói önkormányzata megszavazta, hogy kivezetik a húst, a tojást és a tejtermékeket az intézmény menzáiról. Azt vállalták, hogy 2025-től kizárólag növényi alapú ételeket szolgálnak majd fel.

Idén pedig a Cambridge Egyetem hallgatói önkormányzata is a vegánság mellett voksolt, így elindulhatnak a tárgyalások a brit egyetem étkezését biztosító cégekkel a teljes mértékben növényi menüről.

(BBC)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.