Most olvasott cikk
Ismét bizonyított a növényi kutyaeledel

Ismét bizonyított a növényi kutyaeledel

egy újabb kutatás érvel a növényi kutyaeledelek mellett

Egy friss kutatás azt vizsgálta, milyen egészségügyi különbség figyelhető meg a húsos, valamint a növényi kutyatápon tartott négylábúak között egy három hónapos időszakot követően. A kutatók különös figyelmet fordítottak a D-vitamin-szintre és a csontsűrűségre. Az eredmények alapján elmondható, hogy a növényi kutyatáp ugyanolyan hatásos volt az állatok egészségének megőrzésében, mint a húsos verzió.

Sokadjára bizonyosodott be, hogy a kutyák egészségének megőrzése szempontjából a növényi kutyaeledel semmivel sem marad el a húsos kutyatápoktól. Azoknál viszonyt lényegesen környezetbarátabb az előállítása, amely tulajdonság egyre inkább felértékelődik a klímaváltozás folyamatosan romló mutatói mellett. A legújabb kutatás – amelyet a kanadai University of Guelph munkatársai végeztek – három hónapon keresztül vizsgált 61 kutyát, akiket két csoportra osztottak. Az egyik csoport egy kísérleti vegán kutyaeledelt (31 kutya), a másik csoport pedig egy általános húsos tápot kapott. Az állatokat több alkalommal is vizsgálták, hogy az egészségügyi értékeiket megfelelően össze tudják hasonlítani.

Az eredmény alapján mindegyik részt vevő négylábú megtartotta az egészségi állapotát, valamint a testsúlyát. A kutatás különös figyelmet fordított a D-vitaminra, pontosabban arra, hogy a növényi kutyaeledelben található D2-vitamin hatékonysága hogyan viszonyul a húsos tápban található D3-vitaminéhoz. Az eredmény azt mutatta, hogy mindkét típusú vitamin hatékony volt a D-vitamin-szint fenntartásában. A csontsűrűség és csontösszetétel tekintetében sem volt észlelhető változás.

A növényi kutyaeledel újra bizonyít

A vizsgálat eredményei nem okozhatnak különösebb meglepetést egyetlen rendszeres olvasónknak sem. Többször beszámoltunk már arról, hogy a kutyák számára a megfelelő tápanyagprofillal rendelkező vegán tápok tökéletesen kielégítőek. Sőt, volt olyan kutatás is, amely eredményei alapján a növényi tápon tartott négylábúak egészségesebbnek tűntek. Ráadásul átlagosan 1,5 évvel tovább is éltek, mint a húsos koszton tartott társaik.

A megfelelő egészségi állapot elérése mellett a növényi – pontosabban az állattenyésztéstől mentes – kutyaeledelek nagy előnye, hogy a környezeti lábnyomuk töredéke a konvencionális eledeleknek. Csak Amerikában az állatipar kibocsátásának 25-30 százalékáért az állateledelek felelnek. A házi kedvenceink élelmezése hatalmas terhet ró a környezetre. Ezért különösen fontos, hogy ne csak a saját tányérunk tartalmát, hanem az etetőtálba kerülő ételt is figyelembe vegyük, amikor úgy döntünk, hogy csökkentjük a környezeti lábnyomunkat.

Ebben a lépésben nagyon sokat segíthetnek a sejtalapú módszerrel készült állateledelek, amelyek nagy valószínűséggel hamarabb piacra kerülnek, mint az emberi fogyasztásra szánt készítmények. Különösen, hogy egy cseh startup sejtalapú készítményét hivatalosan is bejegyezték az európai állateledel-alapanyagok regiszterébe.

(Vegconomist)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.