Most olvasott cikk
A Nébih több házhoz szállított vegán ételben is talált állati eredetű fehérjét

A Nébih több házhoz szállított vegán ételben is talált állati eredetű fehérjét

több házhoz szállított ételben is találtak állati eredetű fehérjét

Élelmiszerhigiéniai problémákra és állati eredetű fehérjére bukkant az élelmiszerbiztonságért felelős hatóság vegán ételek vizsgálatakor. Egyes vendéglátó egységek ellen eljárás indult, és még olyan is volt, amelynek fel kellett függesztenie a működését egy időre.

Házhoz szállított vegán készételeket vizsgált meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szakemberek összesen 13 terméket vettek górcső alá:

  • öt pizzát,
  • öt hamburgert és
  • három snickers szeletet.

A vizsgált 13 vendéglátó egységből nyolc kizárólag vegán ételeket készít. Öt helyen pedig a vegán ételek mellett állati eredetű összetevőket tartalmazók is szerepelnek az étlapon.

Hat vendéglátó egységben helyszíni ellenőrzést is végeztek, és az esetek többségében találtak is szabálytalanságot. Négy esetben eljárást indítottak, egy vállalkozás tevékenységét pedig nyár elején ideiglenesen felfüggesztették. Ezekből egy eljárás még most is folyamatban van.

Vegán életmódot folytatók szempontjából nem éppen megnyugtató eredményre jutottak. A laboratóriumi vizsgálatok ugyanis több esetben is állati eredetű fehérje jelenlétét mutatták ki a vegánnak ígért ételekben.

A teszt során a szakemberek megnézték a szállítóboxok tisztaságát, szennyezettségre utaló jeleket azonban nem találtak. A boxokban utazó ételekről azonban már nem jelenthető ki ugyanez: koaguláz pozitív staphylococcusokat, három esetben bacillus cereust, négy mintában pedig coliformot találtak a laboratóriumi vizsgálatok során.

Állati eredetű fehérje is jutott a vegán vásárlóknak

Az aggasztó eredmények miatt a felügyelők az érintett vállalkozásoknál helyszíni ellenőrzést is tartottak. A hat vizsgált hely közül néggyel szemben indult eljárás, többek között élelmiszerhigiéniai hiányosságok miatt. Egy esetben a vendéglátóhely ételkészítő és -forgalmazó tevékenységének azonnali felfüggesztésére is szükség volt.

A négy eljárás során mintegy 675 ezer forint értékben szabtak ki bírságot. A feltárt hibák kijavítása után a nyár elején felfüggesztett vendéglátóhely is folytathatta a tevékenységét.

A Nébih közleményében felhívta a figyelmet arra a problémára, hogy egyelőre nincs egyértelmű és jogilag kötelező érvényű meghatározása a vegán ételnek. Az eljárások során ez értelemszerűen okozhat némi fennakadást.

Kiemelték, a tesztben vizsgált ételek hét esetben tartalmaztak állati eredetű fehérjét: tej és/vagy tojás jelenlétét mutatták ki. A hivatal leszögezte, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az ételek készítéséhez közvetlenül állati eredetű alapanyagokat használtak fel, szennyeződhettek a tárolás, az előkészítés, a főzés vagy a kiszállítás során is.

A Nébih szerint a pontos vásárlói tájékoztatás azok miatt különösen fontos, akik allergia miatt nem fogyasztanak tejet, illetve tojást. Márpedig sokan ételérzékenység miatt voksolnak a vegán termékekre.

(Nébih)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.