Most olvasott cikk
Kedvezz a rovaroknak, ne gereblyézd össze a lehullott falevelet!

Kedvezz a rovaroknak, ne gereblyézd össze a lehullott falevelet!

A rendezett gyep rajongóinál esküdt ellenségnek számít a lehullott falevél. Az ilyen kerttulajdonosok rendszerint nem is restek – az igényesség jegyében – kellő gyakorisággal gereblyét ragadni. Tudósok azonban rámutattak, hogy az avar létfontosságú a rovarvilág számára.

Az ősz beköszöntével, különösen akkor, amikor már a vénasszonyok nyara is végképp elmúlt, és a fák elkezdik hullajtani leveleiket, rendszerint fellángol a vita. Amíg ugyanis versek ezrei emlegetik az őszi séták során a cipő alatt megreccsenő faleveleket, a valóság kevésbé költői. A színes falevelek recsegését az emberek jelentős része romantikus és idilli jelenségnek gondolja az erdőben, azon kívül azonban üldözendő jelenségnek.

Sokan a rendezettség híveiként ragadnak gereblyét, mások pedig arra hivatkozva, hogy veszélyes nem foglalkozni a lehullott falevéllel. Az utóbbi tábort erősítők rendszerint kiemelik azt, hogy egy-egy esőzés után csúszóssá válhatnak a levelek.

A Virginia Tech amerikai egyetem rovartani kutatói azonban arra hívták fel a figyelmet, hogy ha háborítatlanul hagyjuk a leveleket, az döntő szerepet játszhat bizonyos bonyolult ökoszisztémák fenntartásában. Az ősz beköszöntével a lehullott falevelekből táplálkozik sok rovar, ráadásul nemcsak táplálékforrást jelent ez számukra, hanem menedéket is. Később aztán – tavasszal – ezek a rovarok táplálékforrásként szolgálnak a madarak és más állatok számára, hozzájárulva az ökoszisztémák bonyolult kapcsolatrendszeréhez. Egyes rovarok döntő szerepet játszanak abban is, hogy visszajuttassák a tápanyagokat a talajba, ezzel pedig a virágok és fák növekedését segítik.

A magyar társadalmat is megosztja a lehullott falevél kérdése

Az elmúlt években Magyarországon is parázs vita alakult ki annak kapcsán, kell-e gereblyézni, vagy sem. A lehullott falevél kezelése politikai kérdéssé avanzsált, csakúgy, mint a méhlegelő létjogosultsága.

Bardóczi Sándor fővárosi főkertész mindenesetre 2021-ben arra kérte a kerttulajdonosokat, hogy hagyják a fák, bokrok tövében elbomlani az avart, így a tápanyag is helyben marad, a zöldfelület is ellenállóbb lesz, energiát is spórolunk, kibocsátást is csökkentünk.

Szebenyi Péter környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer szintén erre biztatja követőit. Szerinte a városi kultúrákban elterjedt a falevelek összeszedése a rendezett kert látványának igénye miatt, de lényegében ezzel beleszólunk a természet körforgásába. Nem beszélve arról, hogy sok hasznos élőlény téli búvóhelyét tesszük így tönkre, például a sünökét is.

Azonban annyit hozzátett, hogy a diófa alatt érdemes összehúzni a leveleket, mert azokban

olyan növekedésgátló anyagok vannak, amik gátolják más növények csírázását.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.