Ezért lenne baj, ha eltűnnének a szúnyogok

Sokszor kívánjuk a pokolba az összes bosszantó szúnyogot, főleg egy csípést vakargatva, ám érezhető lenne a hiányuk az ökoszisztémán belül.

Nyári éjszaka, a levegő forró és fojtogató: nincs semmi légmozgás. A takarót már az első percben arrébb rúgtuk, úgyis csak rontana a helyzeten. Lassan talán még így is sikerülne elaludni, kezdünk elbágyadni, mikor hirtelen meghalljuk a hallójáratunk közvetlen közelében: zzzz-zzzz. Reflexből legyintünk egyet a fülünk mellett, de nem kell sokáig várni, ott van újból. Egy percig fontolgatjuk, hogy bebújjunk-e teljes testtel a takaró alá, de a gondolat a legkevésbé sem csábító. Így inkább idegesen felpattanunk, felkapcsoljuk a lámpát, és szabályos hajtóvadászatba kezdünk.

Ismerős? A szúnyogok nagyon megkeseríthetik a nyári estéket, amikor pedig kiülhetnénk egy pohár borral és egy kis rágcsával az erkélyre vagy az udvarra. Ráadásul még ha túl is tudunk lépni a bosszantó zizegésen, akkor pedig ott van a csípés, ami napokig viszket. Nem csoda, ha időnként még a legnagyobb állatbarátok és a legelhivatottabb vegánok is annyira felhúzzák magukat a szúnyogok miatt, hogy azt kívánják, bár ne lenne a világon egyetlen szúnyog sem.

De mi lenne akkor, ha ez valóban megtörténne? Az átlagos vélekedés szerint ezek az állatok semmire nem jók – azon kívül, hogy bosszantsák az embereket.

A szúnyog haszna

A szúnyogoknak összesen mintegy 3500 külön fajtája van, a legtöbb éjszaka aktív. Kizárólag a nőstények csípik meg az állatokat és az embereket, a tojásrakáshoz van szükségük vérre. A hímek csakis nektárral táplálkoznak. Ez pedig máris egy hasznos pont, mivel szerepet játszhatnak a beporzásban, ahogy virágról virágra szállnak.

A Smithsonian Magazine cikke szerint fontos szerepet játszanak ezek a rovarok az ökoszisztémán belül, hiszen több állat számára is táplálékul szolgálnak. Idesorolhatók

  • a halak,
  • a békák,
  • a denevérek és
  • a madarak is.

„Ha a szúnyogok eltűnnének, sok állatnak jóval kevesebb étel jutna, mint most. Képzeljük csak el, mi lenne, ha hirtelen az összes rizs eltűnne a világon. Senki nem eszik kizárólag rizst, mégis sokkal kevesebb táplálék állna hirtelen az emberek rendelkezésére” – magyarázta Shüné Oliver, a dél-afrikai Fertőző Betegségek Nemzeti Intézetének (National Institute for Communicable Diseases, NICD) orvos-tudósa.

Betegségek terjesztői

A bosszantó hang és viszkető csípések mellett az egyetlen szúnyogok ellen felhozható érv az, hogy betegségeket terjeszthetnek. A Pfizer gyógyszergyártó vállalat szerint ebből hat halálos is lehet, ha nem kezelik időben. Ezek a következők:

  • malária,
  • nyugat-nílusi láz,
  • dengue-láz,
  • Zika-vírus,
  • sárgaláz és
  • chikungunya-láz.

Ezeket a fertőzéseket természetesen komolyan kell venni. A Zika-vírus például vetélést okozhat, de az is előfordulhat, hogy az ezzel megfertőződött kismama gyermeke valamilyen egészségügyi problémával jön a világra.

Ugyanakkor a több mint háromezer szúnyogfajtából csak nagyon kevés terjeszti ezeket a betegségeket, hangsúlyozta Shüné Oliver.

Milyen lenne egy szúnyogmentes világ?

A szúnyogok totális kiirtása természetesen nem egy ténylegesen megvalósítható projekt, jelenleg inkább a science fiction kategóriába tartozik ez a forgatókönyv. Mindenesetre a tudósok szerint nagy és látványos problémát nem okozna, ha eltűnnének. A kisebb ökoszisztémák szintjén azonban jelenthetne gondot, ha nem lennének szúnyogok.

Ráadásul felmerülne az a lehetőség is, hogy az eltűnésük más, esetleg új rovarfajták elterjedését eredményezné. Ezek pedig akár nagyobb számban is terjeszthetnének betegségeket, vagy nehezebben gyógyuló, fájdalmasabb lenne a csípésük.

Egyszerűbb védekezni a már jól ismert szúnyogok ellen. Ebben pedig segítségünkre lehet néhány természetes módszer is: a citrombalzsam, a bazsalikom, a borsmenta, a macskafű, a levendula, a citromfű és a rozmaring is távol tarthatja ezeket a rovarokat.

(Green Matters)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.