Most olvasott cikk
Egy leleplező videó alapján a vásárlók megtévesztésével vádolja a Lidlt egy angol állatvédő szervezet

Egy leleplező videó alapján a vásárlók megtévesztésével vádolja a Lidlt egy angol állatvédő szervezet

A The Humane League UK állatvédő szervezet szerint a Lidl üzletlánc megtéveszti a vevőket azzal, hogy weboldalán hamis állatjóléti állításokat közöl az általuk kínált csirkehúsról. A szervezet vádjai szerint a termékeken szereplő képekkel elhitetik a vásárlókkal, hogy az állatoknak boldog élete volt. Emiatt panaszt nyújtottak be az üzletlánccal szemben a reklámhatóságnál.

A szupermarket tudatosan hallgatta el az üzletekben árusított állatok (jelen esetben csirkék) borzalmas életkörülményeit és szenvedéseit. Ezzel vádolja a The Humane League UK az egyik nagy üzletláncot, a Lidlt, ami szerintük „fantáziavilágot árul a vásárlóinak” a csomagoláson látható félrevezető állításokkal és képekkel.

Múlt hónapban az Open Cages nevezetű állatvédő szervezet nyilvánosságra hozott egy tényfeltáró videót, amit Tom Herok, a University of Lancaster filozófiaprofesszora rögzített, amikor tavaly öt hónapon keresztül dolgozott egy lincolnshire-i csirkefarmon. Az egyetemi oktató által rögzített videó megdöbbentő kegyetlenségeket tárt fel a Lidlnek, az Aldinak, a Tescónak és az Asdának is beszállító telepen. A videóban hallható, amint a munkások arról beszélnek, hogy a csirkék szállítása közben élő állatokon hajtanak át targoncával, ami elmondásuk szerint „a munkával jár, és nem nagyon lehet elkerülni”.

 

A telepen leginkább brojler csirkéket tenyésztenek. Ez egy speciális, gyorsan növő, vágásra szánt fajta. Tenyésztésének egyetlen célja, hogy mielőbb vágósúlyra hizlalják őket. Ez viszont elképzelhetetlen szenvedéssel jár az állatok számára, akiknek az ízületei, csontjai, izmai, inai képtelenek tartani a lépést a súlygyarapodással. A csirkék olyan gyorsan nőnek, hogy ezért számos deformitástól és egészségügyi problémától szenvednek rövid, mindössze hathetes életük során.

Az állatkínzás teljesen elterjedt az Egyesült Királyság csirketenyésztési ágazatában, de a viszonteladók ezt eltitkolják. Számos farmon azt láttam, hogy felelőtlenül agyonnyomják, eltapossák ezeket az állatokat. Szemtanúja voltam a csirkék mindennapi szenvedésének

– olvasható Tom beszámolója a Daily Mirroron.

Az Open Cages büntetőfeljelentést tett a farm ellen, ahol a felvételek készültek. Az Egyesült Királyságban forgalomba kerülő csirkék 90 százaléka ilyen gyorsan növő típus, akik földi létezésük teljes – pár hetes – ideje alatt végig szenvednek, mielőtt a vágóhídra kerülnek.

Egy újabb plecsni, ami nem sokat ér

Az angol Lidl weboldalán az olvasható, hogy az általuk kínált csirkék a Red Tractor által bevizsgált beszállítóktól származnak. A lincolnshire-i farm tényleg rendelkezett a Red Tractor pecsétjével, ez a jelzés viszont manapság már inkább csak a vásárlók átverésére alkalmas, mintsem a tényleges állatjóléti körülmények hitelesítésére. Az igazolás Wikipédia-oldala is megjegyzi már az első bekezdésben, hogy rendszeresen kritizálják az eljárást, a legtöbb plecsnivel rendelkező farmon ugyanis teljesen általános az állatkínzás és bántalmazás.

„A szóban forgó csirkefarmon rendszeres független vizsgálatokat végeztünk az év elején és úgy találtuk, hogy megfeleltek az elvárásainknak. Ennek ellenére aggasztanak minket a látottak, és már neki is láttunk az újabb kontrollnak, hogy megbizonyosodjunk róla, továbbra is tartják a szintet” – nyilatkozta a Red Tractor képviselője.

„A Lidl azt állítja, hogy gondosan vágják a csirkéket, és hamisan azt a látszatot keltik, hogy az állatoknak megfelelő és elegendő helyük van. Hogy lehetne ez igaz, amikor a videó azt mutatja, hogy áthajtanak rajtuk járművekkel, a gyors növéstől szenvedő állatokat pedig hagyják elpusztulni? Ideje, hogy a szupermarketek ne álomképeket áruljanak a vásárlóiknak” – mondta Claire Williams a The Humane League-tól.

Kritikájukban megjegyzik azt is, hogy az áruház egészséges, tojásrakó csirkék képével árulja a termékeket, amelyeknek hatalmas szabad helyük van, míg a valóságban olyan állatok kerülnek a vásárlók kosarába, akiknek akár sok társukkal kell megosztani egyetlen négyzetméternyi területet, egy ablaktalan ólban.

A Plant Based News említ egy YouGov-felmérést, ami alapján kiderült, hogy a vásárlók 71 százaléka elhiszi a szupermarketeknek, ha ők azt mondják, hogy az állatoknak megfelelő életük volt. Ezért is gondolja úgy a The Humane League UK, hogy az üzlet tisztességtelen módszereket alkalmaz.

A Lidl úgy nyilatkozott, hogy nem állnak kapcsolatban a beszállítóval.

„A kérdéses csirketelep és beszállító nem szolgáltat állatokat a Lidl számára. Nagyon komolyan vesszük az állatjóléti irányelveket és régóta elkötelezettek vagyunk, hogy javítsuk ezeket az állapotokat, valamint azok átláthatóságát a beszállítói láncunkban” – mondta az áruházlánc egyik szóvivője.

(Daily Mirror)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.