Most olvasott cikk
Elszaporodtak a törpenyulak egy floridai lakótelepen

Elszaporodtak a törpenyulak egy floridai lakótelepen

A Wilton Manorsban található Jenada Isle, egy gyönyörű floridai kertvárosi környék, ahol jelenleg több nyúl szaladgál szabadon, mint ahány családi ház található a területen. A helyzetet – elsősorban a nyulak érdekében – mindenképpen orvosolni kell, de a módszer tekintetében egyelőre nem sikerült megegyezni. A városi környezetben elszaporodott nyulakra sok veszély leselkedik, ezért fontos, hogy mielőbb befogják őket.

Jenada Isle egy felső kategóriás kertvárosi lakótelep Wilton Manor városában, Florida államban. Az eladásra kínált ingatlanok 8-900.000 dollár (~290 millió forint) körül kezdődnek, ami a floridai ingatlanok átlagárához viszonyítva is elég magas. A szomszédságban 81 családi ház található, amiből viszont ennél is több van jelenleg a területen, azok az oroszlánfejű törpenyulak. Az érdekes helyzet állítólag úgy alakult ki, hogy egy lakó két évvel ezelőtt szabadon engedett pár állatot, akik aztán hozzáfogtak ahhoz, amiben a nyulak legendásan jók. Elkezdtek szaporodni.

Egy gyors keresés alapján sikerült kideríteni, hogy a nőstény nyulak nagyjából négy hónapos korukra válnak ivaréretté, a terhesség pedig körülbelül egy hónapig tart. Ezt követően hozza világra az anyaállat az átlagosan négy újszülöttet számláló almot. Pontos információink nincsenek a szabadon bóklászó állatok egyedszámáról, de valószínűleg három számjegyű az érték.

A helyzetre mindenképpen megoldást kell találni az állatok érdekében, de vannak, akik úgy gondolják, hogy elég lenne egyszerűen csak megetetni őket kígyókkal. Egy nyúlmentő önkéntes szervezet viszont már el is kezdte az állatok kimentését a városi környezetből.

Számos veszély leselkedik a törpenyulakra

Az East Coast Rabbit Rescue (ECRR) nonprofit állatmentő szervezet a helyi rendőrség segítségével már 19 állatot sikeresen biztonságba helyezett. Az egyesület vezetője, Monica Mitchell azt kéri a városvezetéstől, hogy próbáljanak hatni a lakosokra, elmondása szerint ugyanis a legnagyobb nehézséget az jelenti, hogy sok lakó nem akarja, hogy elvigyék az állatokat.

Az oroszlánfejű törpenyúl sajátos, sörényre emlékeztető bundázattal rendelkezik, ettől olyan közkedvelt, ám éppen emiatt a floridai időjárás komoly veszélyt jelent számukra. A hőgutára hajlamos tapsifülesek ezért sok lyukat ásnak a környéken, hogy el tudjanak bújni a tűző napsugarak elől.

Az állandó élelemforrás hiánya miatt sokszor a házak kertjeiben keresnek táplálékot, amivel különböző gyom- és rovarirtó szerek fogyasztását kockáztatják, ráadásul a többi háziállat (kutyák, macskák) is komoly veszélyt jelentenek az apró termetű emlősökre, hogy az autókról és biciklikről ne is beszéljünk.

Az állatmentők munkáját nemcsak a lakosok, de a hiányzó anyagi forrás is nehezíti. Előzetes számításuk alapján körülbelül 40.000 dollárra lenne szükségük, hogy megfelelő orvosi ellátásban (ivartalanítás, oltások, mikrochip) részesíthessék a befogott állatokat, ráadásul ezek csak az általános költségek, amikre könnyen rárakódhatnak extra kiadások, ha valamelyik nyúlnak speciális ellátásra van szüksége.

Jelenleg ideiglenes befogadókat keresnek a környéken, akiknek minden szükséges eszközt biztosítanak a nyulak megfelelő gondozásához.

(One Green Planet)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.