Most olvasott cikk
Bezárt Anglia “horrorsertéstelepe”, de a bűnősöket nem ítélték el

Bezárt Anglia “horrorsertéstelepe”, de a bűnősöket nem ítélték el

anglia horror sertéstelepe

Egy bírósági tárgyalás kapcsán kiderült, hogy a Flat House Farm sertéstelepe a továbbiakban már nem tart állatokat, de mégsem tudunk ennek teljes szívből örülni, hiszen azokat, akik az ott zajló kegyetlenségekért voltak felelősek, nem ítélték el.

A Viva! állatvédő szervezet még 2020-ban tárta a nagyközönség elé azokat az elképesztő és sokkoló felvételeket, amiket saját nyomozásuk alkalmával gyűjtöttek a leicestershire-i Flat House Farmon zajló állatkínzásokról. A videó még a sokat tapasztalt aktivistákat is meglepheti, ezért csak azok kattintsanak, akik biztosak benne, hogy képesek megbirkózni a felvételen látható kegyetlenséggel.

A Flat House Farm területén teljesen általános volt az állatok fizikai bántalmazása. Beteg, vagy halott állatok teteme hevert sok helyen, az újszülött kismalacokból és szanaszét heverő végtagokból pedig kóbor macskák falatoztak jóízűen.

Ahogy azt már megszokhattuk a hasonló hírek kapcsán, a telep rendelkezett Red Tractor minőségbiztosítási plecsnivel, vagyis a vásárlók joggal hihették azt, hogy a farm betartja az előírt állatjóléti szabályozásokat. Természetesen, miután a Viva! videója napvilágot látott, a Red Tractor ejtette pártfogoltjainak névsorából a Flat House Farmot, a vezérigazgató, Jim Moseley pedig beismerte, hogy a videón látottak nagyban csökkentették a logó hitelességét.

A tulajdonosok ép bőrrel megúszták

A Viva! nyomozását követően az angol Tranding Standards – egyfajta fogyasztóvédelmi állami ellenőrző szervezet – saját vizsgálatot indított, hogy megbizonyosodjon a sertéstelepen zajló kegyetlenségekről. A nyomozás végére 68 vádpontot állítottak össze, melyek egy része a tulajdonosokat, Rachel és Alan Elvidge-t érintette, de megfogalmaztak vádpontokat a Flat House Farmot tulajdonló Elvidge Farms Ltd. ellen is.

A Tranding Standards az összeállított 68 vádpont kapcsán – egyetlen kivételtől eltekintve – nem szolgáltatott bizonyítékot, így azokat ejteni kellett. Az Elvidge Farms Ltd. egy vádpontban bűnösnek vallotta magát, büntetésként pedig 4.500 font bírságot (~2.120.000 Ft) kell fizetniük.

A tárgyalás folyamán derült fény arra az információra, hogy a Flat House Farmon nem tenyésztenek már sertéseket, de az, hogy miért szüntették be ezt a gyakorlatot, nem került napvilágra. A tulajdonosokat sem börtönbüntetésre, sem közmunkára nem ítélték.

Egyrészről nagyon boldog vagyok, hogy többé már nem szenvednek malacok abban a mocsokban, ami a Flat House volt. Őszinte büszkeséggel tölt el a Viva! szerepe ebben az ügyben. Másrészről viszont visszataszító, hogy az angol jogrendszer úgy ítélt, hogy a farm üzemeltetői, akik ellen tengernyi vádpont gyűlt össze, nem kerülnek rács mögé, csak egy röhejes bírságot kell fizetniük. Első kézből néztem végig azokat a tragédiákat, amik a farmon történtek: a haláltusájukat vívó, beteg malacoktól a stressztől reszkető állatok mellett fekvő, bomló tetemekig, az egész olyan volt, mint egy horrorfilmben

– nyilatkozta Juliet Gellatley, a Viva! alapítója és vezetője.

A Plant Based News a napokban leközölt egy hírt, amely arról szólt, hogy egy friss jelentés alapján az Egyesült Királyság farmjainak csupán 3%-át ellenőrzik évente, és ami ennél is elképesztőbb, az állatkínzással kapcsolatos panaszoknál csupán 0.33%-ban ítélik el az elkövetőket. A Flat House Farmon történt atrocitások, a Red Tractor logó megléte és a komolyan nem vehető ítélet mind alátámasztják a jelentésben olvasható aggályokat.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.