Most olvasott cikk
Zavarnak a szúnyogok? Ezekkel a növényekkel megállíthatod őket!

Zavarnak a szúnyogok? Ezekkel a növényekkel megállíthatod őket!

Növények a szúnyogok ellen

Miért használnánk rovarriasztókat, kártevőirtó spray-ket és gyertyákat, amelyek állítólag megállítják a szúnyogokat? A szúnyogok elleni küzdelem minden termékében káros adalékok, káros illatanyagok, szintetikus vegyületek és veszélyes vegyszerek találhatóak.

Vegyük például a DEET-et, a bug-spray egyik legismertebb alkotórészét. Hatékony a szúnyogok, kullancsok, bolhák és minden egyéb harapó rovar visszaszorítására, azonban sokan panaszkodnak, amiért irritálja a bőrt, illetve hogy a szaga nagyon bántó. Egy 2009-es tanulmány megállapította, hogy a DEET befolyásolja az idegrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen enzimek aktivitását.

Ezenkívül ezek a toxinokból és vegyi anyagokból kevert szúnyogriasztók egyszer használatos műanyag csomagolásokba kerülnek, melyek így nem csupán az egészséget, hanem a környezetet is károsítják.

Szerencsére nagyon sok hulladékmentes módszer létezik a szúnyogok és más rovarok elriasztására.

Citrombalzsam a szúnyogok ellen

Citrombalzsam

A citrombalzsam elősegíti az egészséges kapcsolatot a bogarakkal. Vonzza a megfelelőket – a beporzókat, mint a méhek és a pillangók -, és visszatartja a szúnyogokat.

A szúnyogok nem szeretik az illatát, ezért általában távol maradnak tőle. A citrombalzsam azonban vonzza a méheket és a pillangókat, ezért jobban tesszük, ha ezeket a növényeket távol tartjuk a bejárattól.

Bazsalikom

A ház körül rengeteg dologra használható fel hulladékmentesen a bazsalikom; a pattanások kezelésére és a fejfájás enyhítésére is jó, hatékonyan ártalmatlanítja a szúnyogokat is. A bazsalikom levelek tartalmaznak egy ösztrogol nevű olajat, amely kellemetlen hatással van a szúnyoglárvákra.

A legjobb hely a bazsalikom ültetésére, ha vízforrás közelében helyezzük el, így hatékonyan megakadályozhatjuk a szúnyoglárvák kikelését.

Borsmenta

A borsmenta növényekben található olajat Mentha piperita néven említik, és a bazsalikomhoz hasonlóan kifejlődést gátló tulajdonságokkal rendelkezik. Egy tanulmányban, amelyben a szúnyoglárvákat az olaj jelenlétében vizsgálták, 100%-os mortalitási arányt kaptak.

A borsmenta udvarra ültetve jól működik, de ha azonnali mentésre van szükségünk, akkor felapríthatjuk a borsmenta leveleit, mellyel gyorsan, erős illatot szabadíthatunk fel.

Macskafű

Amennyire a macskákat vonzza; annyira taszítja a szúnyogokat. Illóolaja a DEET-nél tízszer hatékonyabban taszítja a szúnyogokat, így nem is kérdés, miért nélkülözhetetlen, ha egy nyári napon a szúnyogokkal szemben találjuk magunkat.

Levendula

Az emberek imádják a levendulát annak számos egészségügyi előnye miatt, de édessége a szúnyogoknak nem kedvez; a szag valójában visszatartja őket. A vércukorszint-emelkedés elkerülése érdekében össze lehet keverni a levendula illóolajat néhány más olajjal – mint például a borsmenta – és felkenhetjük a bőrünkre. Ez a módszer is igen hatásos lehet a kipirosodott, viszkető foltok elkerülésére.

Citromfű

A legtöbb ember már találkozott a citromfűvel; gyertyák, illóolajok, növények formájában. A természetes citromfű sokkal hatékonyabb, mint a nagy áruházakban található vegyi és adalékanyaggal töltött gyertyák.

Maga a citromfű ritkán jelent veszélyt az emberekre (bár a füst káros lehet a háziállatok számára, és maga a gyertya mérgező, ha háziállatok lenyelik).  A citromfű csodákat tesz a szúnyogok visszaszorításával folytatott harcban. Felhasználásának legegyszerűbb módja, ha a leveleket összetörjük és a bőrre dörzsölve várjuk, míg kifejti hatását.

Rozmaring szúnyog ellen

Rozmaring

A listán szereplő többi növényhez hasonlóan, a rozmaring illóolaja sem olyan szagú, amelyet a szúnyogok különösen szeretnének. Néhány rozmaringot elhelyezve a verandánkon, erkélyünkön, vagy a 20-30 percig forralt, szárított növényt bőrünkre kenve az eredmény garantált lesz, a szúnyogok el fognak kerülni minket.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.