A bor szőlőből készül, ami nem állat, tehát vegánok is ihatják, igaz? Amikor kiderül, hogy ez nem minden esetben ennyire egyszerű, kíváncsian érdeklődnek az emberek, hogy miért nem vegán a bor? Ekkor fordulnak a barátjukhoz, a Google-höz – talán te is éppen ezért vagy most itt -, hogy megtudják ezt az égetően fontos kérdést: mitől vegán egy bor?

A veganizmus lényege, hogy annak követői (a vegánok) elkerüljék az állatok használatát és megölését, amennyire az lehetséges és megoldható, ezért evidens, hogy a boros üveg mélyére is néznek, van-e benne állati összetevő. És néha sajnos van.

Ez komoly? Miért nem vegán a bor?

Az ok, amiért nem minden bor vegán, hogy a készítési folyamat, azon belül is a derítés során használhatnak állati eredetű alapanyagokat.

Annak érdekében, hogy a bor tiszta legyen, a derítés során eltávolítják a természetes módon megjelenő üledékes részecskéket és fehérjéket. Ezt többnyire a bentonit nevű, porszerű ásványi anyaggal teszik, de az ún. aktívszén is időnként használatos. Ezek nem állati eredetűek, tehát ha minden bor így készülne, akkor az a kérdés sem létezne, hogy mitől vegán egy bor – mert alapból az lenne mind.

Ám az is előfordulhat – és ez az oka annak, hogy nem minden bor vegán -, hogy halhólyagot, tojásfehérjét vagy marhacsontból kinyert zselatint használnak hozzá.

Azt fontos tudni, hogy ezek többsége ma már nem annyira bevett szokás, a régi időkben készültek ilyen módszerrel a borok, de ma is ugyanúgy előfordulhat, hogy így készül egy ital. És ezt valószínűleg nem fogják külön feltüntetni.

Bár olyan esetek is vannak, amikor kifejezetten megemlítik, hogy a “természetesség nevében” nem derítik/nem szűrik a bort. Ilyen esetben vegánnak és vegetáriánusnak minősül a kész ital, valamint akkor is, ha nem állati alapanyaggal készítik. Tehát az esetek többségében.

Sajnos a legtöbb borász vagy eladó sem tudja, hogy pontosan miért nem vegán a bor, amit árul. Világszerte az a tapasztalat, hogy még ők is értetlenül állnak a kérdés előtt, így tehát muszáj néha utánajárni, hogy az általunk kinézett nedű megfelel-e az életfilozófiánknak – amennyiben vegánok vagy vegetáriánusok vagyunk.

Vegán alkoholos ital adatbázis

Az egyik legjobb módszer, amit tudok ajánlani, és valószínűleg sok-sok kutatómunkát megspórolhatsz vele, ha használod a barnivore.com nevű oldalt. Itt a legtöbb márkáról – beleértve néhány magyar márkát is – megtudhatod, hogy a termék vegán kompatibilis-e. A kereső nem mindig működik jól, ezért pontosan írd be a brand/termék nevét.

Például: Aranyaszok helyett Arany Ászok

De még jobb, ha a cégnevet írod.

Például: Dreher Sörgyárak Zrt.

Barnivore vegán bor-adatbázis
A barnivore.com adatai az Arany Ászokról: az ital vegán.

Tehát mitől vegán egy bor?

A borok esetében nem valamiféle plusz előny, ha egy bor vegán, hanem csupán arról van szó, hogy a készítése során nem használtak halhólyagot, zselatint, tojásfehérjét vagy más állati eredetű alapanyagot.

Ha biztosra szeretnénk menni, használjuk a Barnivore-t, vagy keressük a címkén, hogy van-e rajta vegán logó, esetleg megemlítik-e, hogy a bort nem derítették és nem szűrték.

Szerencsére egyre több borra kerül rá a megnyugvást jelző V alakú címke. Hazánkban az egyik első cég, aki megkapta az Európai Vegetáriánus Védjegyet, az a Gyukli Pince volt,  még 2018-ban.

Ez is érdekelhet ➡  Miért nem vegán a tojás? Miért nem esznek tojást a vegánok?
Raul

Raul

Alapító
Hiszem, hogy Magyarországot néhány éven belül a világ egyik legtudatosabb, legnyitottabb országává tudjuk tenni, ahol könnyű a környezet megóvása, hősies az állatok megmentése, fontos az egészségünk fenntartása, nyitott a társadalmunk és mindennapos az összefogás.

Írd le a véleményed!

Mindjárt kész vagy!

Ide fogjuk küldeni a napi útmutatókat, ezért kérlek pontos adatokat adj meg.