Most olvasott cikk
Az adaptogének élettani hatásai

Az adaptogének élettani hatásai

az adaptogének élettani hatásai - szakcikk

Az adaptogének olyan szintetikus vegyületek (bromantán, levamisol, afobazol, bemetil stb.) vagy növényi kivonatok, amelyek képesek fokozni a szervezet stabilitását a fizikai terheléssel szemben anélkül, hogy növelnék az oxigénfogyasztást. Mindez hogyan hat a működésünkre? Arról Benkő Erzsébet okleveles biológus, a MOTE tagja fejti ki szakvéleményét írásában. 

A természetes adaptogének emberi felhasználása gazdag múltra tekint vissza – betegségből való felépülés, fizikai gyengeség, memóriazavar és egyéb állapotok esetén használják őket. Körülbelül 50 évvel ezelőtt a növényi adaptogéneket először a hivatásos sportban alkalmazták, mivel nagy potenciáljuk van a szervezet stresszel szembeni ellenálló képességének növelésében és a fizikai állóképesség javításában. Bár ma már sokan szednek növényi adaptogéneket, az embereken végzett klinikai vizsgálatok korlátozottak. A metaanalízis adatai azt mutatták, hogy a növényi adaptogének számos előnnyel járhatnak a krónikus fáradtság, a kognitív károsodás és az immunvédelem kezelésében. A jövőben nagy lehetőség nyílik a növényi adaptogéneket tartalmazó gyógyszerkészítmények terápiás célú törzskönyvezésére.

Ashwagandha, a legismertebb adaptogén

A Withania somniferát (WS) – más néven ashwagandhát vagy indiai ginzenget – az ajurvéda és más hagyományos gyógyászati rendszerek általánosan használják. Az ashwagandha világszerte egyre inkább elterjedt, mivel adaptogén hatású. Ez a népszerűség a biológiai hatásainak fokozott tudományos vizsgálatát váltotta ki, beleértve a neuropszichiátriai és neurodegeneratív rendellenességek lehetséges alkalmazását.

Az adaptogén vegyületek elég sok jótékony hatással bírnak. Növelhetik a szervezet ellenálló képességét, valamint fokozhatják a stresszhez való alkalmazkodási folyamatot. Ahogyan az izmaink erősödnek és növekednek, amikor edzünk, úgy az adaptogének is erősíthetik a szervezet stresszel szembeni ellenálló képességét, és segíthetnek jobban kezelni a stresszt. Nem csoda, hogy az ashwagandha ezért népszerű azok körében, akik munkahelyi, iskolai vagy magánéleti stressznek vannak kitéve nap mint nap.

De ez még nem minden, amire képes. Ezt a növényt még mindig kutatják a tudományos intézmények a szorongás és a fáradtság csökkentésére, a kortizol nevű stresszhormon csökkentésére, valamint a sportteljesítmény, az erőnlét és az alvás javítására gyakorolt lehetséges pozitív hatása miatt. Emellett a mentális jólétünket is támogathatja, és segíthet a relaxációban.

Az ashwagandha gyökér- és levélkivonatai a vizsgálatokban figyelemre méltó stressz- és szorongásoldó hatást mutattak. Javították a depresszió és az álmatlanság tüneteit is, bár kevesebb tanulmány vizsgálta ezeket az alkalmazásokat. Az ashwagandha elsősorban az idegrendszer és a hormonrendszer különböző pályáinak modulációján keresztül enyhítheti ezeket az állapotokat. Míg egyes tanulmányok konkrét withanolid-komponenseket kapcsolnak a neuropszichiátriai előnyökhöz, vannak bizonyítékok további, még nem azonosított aktív vegyületek jelenlétére az indiai ginzengben. Az ashwagandhával kapcsolatos egyre növekvő számú kutatás rávilágít arra, hogy számos egészségügyi problémára értékes természetes gyógymódként alkalmazható.

A ginzeng a világon igen gyakran használt természetes termék, amelynek két fő fajtája az ázsiai ginzeng és az amerikai ginzeng. A ginzeng egy adaptogén botanikai anyag, amely állítólag védi a szervezetet a stresszel szemben, stabilizálja a fiziológiai folyamatokat és helyreállítja a homeosztázist. A hatásaira vonatkozó humán klinikai megfigyelési adatok azonban nagyobb figyelmet keltettek a közvélemény és az orvostársadalom körében.

A ginzeng által befolyásolt állapotok közé tartoznak a következők: cukorbetegség; szív- és érrendszeri rendellenességek; megismerés, memória és hangulat; nátha és influenza; fáradtság és jólét; életminőség és szociális működés stb. A ginzeng alkalmazása jó biztonságosságot mutatott az embereknél.

Bár a klinikai adatokból származó jótékony hatások a vizsgálati kezelési séma alkalmazásával, a jelentett ginzenghatások általában csak enyhe és mérsékelt között mozogtak. Mindazonáltal a ginzeng e kedvező hatásai értékes kiegészítő terápiát jelenthetnek a standard gyógyszeres kezelésben részesülő betegek számára. Emellett a ginzeng táplálékkiegészítőként fontos szerepet játszik az emberi egészség megőrzésében és előmozdításában.

Ajurvéda és perui maca gyökér

Az ajurvéda egy szanszkrit szó, amely azt jelenti, hogy „a hosszú élet szentírása”. A hagyományos orvoslás ősi rendszerét képviseli, amely Indiában és számos más dél-ázsiai országban elterjedt. A kezelés holisztikus szemléleten alapul, amelyről úgy vélik, hogy az emberi betegségek gyógyítása az emberi élet különböző elemei, a test, az elme, az intellektus és a lélek egyensúlyának megteremtésével történik. Az ajurvédikus gyógyászat főként növényi készítményekből állt, amelyeket alkalmanként más vegyületek különböző szintjeivel, kiegészítőként kombináltak.

A perui maca (Lepidium meyenii) az Andokban őshonos gyökér, amelyet legalább 2000 éve termesztenek. A maca rostokban, számos esszenciális aminosavban, zsírsavakban és egyéb tápanyagokban, köztük C-vitaminban, rézben, vasban és kalciumban gazdag. Ezeken az alapvető tápanyagokon kívül ez a gyökér bioaktív vegyületeket is tartalmaz, amelyek az emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatásaiért felelősek. Ez okozta fogyasztásának jelentős növekedését az elmúlt 20 évben világszerte.

A maca (Lepidium meyenii Walpers) népszerű funkcionális növényi táplálékként jelent meg különböző állítólagos egészségügyi hatásai miatt. A maca különböző bioaktivitásai közé tartozik a fokozott reproduktív egészség, a fáradtság elleni védelem, az antioxidáció, a neuroprotektív, antimikrobiális tevékenység, a rákellenes, hepatoprotektív immunmoduláció, valamint a bőr egészségének és az emésztőrendszer működésének javítása. A növénygenetika, a botanikai részek, a feldolgozás, a kivonás és a kísérleti protokollok jelentik a macaalapú termékek kémiai összetételét, fizikai-kémiai tulajdonságait és az egészségügyi hatásait befolyásoló fő tényezőket. Úgy tűnik azonban, hogy hiányoznak a maca állítólagos egészségügyi hatásait és a kapcsolódó mechanizmusokat alátámasztó klinikai vizsgálatok. A maca különböző részeinek élelmiszeripari és nem élelmiszeripari felhasználása terén termékinnovációt és diverzifikációt javasolunk az érzékelt értékek maximalizálása érdekében.

A maca perui ginzengként (Lepidium meyenii) is ismert. Ez egy olyan növény, amely a szuperélelmiszerek közé tartozik, és joggal. Ennek oka, hogy biológiailag aktív vegyületek egész spektrumát tartalmazza. Ráadásul adaptogén is. Ezek olyan vegyületek, amelyek jótékonyan befolyásolhatják a kognitív funkciókat, a vitalitást, és hozzájárulnak az optimális fizikai és mentális egészséghez. Ezek a szervezet alkalmazkodásával és ellenálló képességével kapcsolatban ismertek mentálisan vagy fizikailag kihívást jelentő helyzetekben. Ez a fő oka annak is, hogy az adaptogének népszerűek a diákok, a menedzserek, a sportolók és más olyan emberek körében, akik kihívásokkal teli időszakon mennek keresztül, vagy gondoskodni szeretnének koncentrációs képességükről.

„Hagyományosan az ajurvédikus gyakorlatokban minden a keverékekről szól. Az összeg nagyobb, mint a része. Ez szinergikus” – mondja Joel Einhorn, a Hanah Life alapítója. Az általa ajánlott keverék néhány adaptogén gyógynövényt kombinál mézzel, ghível és szezámolajjal.
Agatha Noveille gyógynövényszakértő, a The Complete Guide to Adaptogens című könyv szerzője egyetért, és hozzáteszi: „Sok adaptogén felhasználása magában foglalja az általános tonizáló vagy keverő előnyöket, amelyek akkor jelentkeznek, ha az adaptogéneket együttesen szedjük, de gyakran vannak az egyes gyógynövényekhez kapcsolódó specifikus felhasználási módok. Tehát akár egyet, akár sokat szedsz, valószínűleg érezni fogod.”

Személyes tapasztalatom, hogy megannyi adaptogén élettani hatása fontos, de a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás nem helyettesíthető velük.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.