A cékla, a dió és a bab hármasa páratlan ízélményt ígér. Már csak ezért is érdemes kipróbálni ezt a fenséges, diós céklaburgert. További előnye lehet még az is, hogy gluténmentes.
„Ha vegán vagy, akkor miért akarod a húsos ételeket leutánozni?” Sosem értettem ezt a kérdést. Ugyan miért ne lehetne egy zsemlébe zöldségekből készült pogácsát tenni hús helyett? Vagy kérdezhetnénk fordítva is: „Ha húsevő vagy, miért akarod ezzel a kolbászdologgal leutánozni az uborkát?” Ugye, mennyire értelmezhetetlen és abszurd kérdés?
Most, hogy ezt megbeszéltük, át is térhetünk erre a céklaburgerre, ami annyira finom, hogy még a megrögzött klasszikus burgerfanok is elmondanak utána egy miatyánkot.
Hozzávalók
4 burgerhez
- 20 dkg nyers cékla
- ¾ bögre dió
- 1 bögre vörösbab
- 2 evőkanál csicseriborsóliszt
- 2 evőkanál lenmagpehely
- 1 fej apróra vágott lila hagyma
- 4 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 teáskanál füstölt paprika
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- 1 teáskanál vöröshagymapor
- 1 teáskanál szójaszósz, gluténmentes étrendhez tamari
- só
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1-2 evőkanál semleges ízű olaj
Elkészítés
- A lenmagpelyhet keverd össze 6 evőkanál forró vízzel és tedd félre legalább 15 percre.
- A hagymát alacsony lángon 8-10 percig pirítsd egy evőkanál olívaolajon és adj hozzá egy csipet sót. Az utolsó egy percben add hozzá a zúzott fokhagymát is.
- A céklát pucold meg és reszeld le kis lyukú reszelőn, vagy késes aprítóban daráld apróra, majd tedd egy nagyobb tálba.
- A diót késsel vagy aprítóban aprítsd össze, de nem baj, ha maradnak benne kissé nagyobbacska szemek is, a burger textúrájának jót fog tenni. Ha kész, add hozzá a céklához.
- A babot krumplinyomóval vagy késes aprítóban nagyjából pépesítsd – nem baj, ha kissé darabos marad. Ha kész, tedd ezt is a céklás-diós mixhez.
- Add hozzá a száraz fűszereket, a tamarit/szójaszószt, a pirított hagymát, a lenmagzselét és a csicseriborsólisztet a többi hozzávalóhoz, és alaposan keverd össze.
- Első körben fél teáskanál sót adj hozzá, keverd el, majd kóstold, és szükség szerint adj még hozzá. A nyers burgernek kissé túl sósnak kell lennie, különben sütés után ízetlen lesz.
- Fedd le a tálat és legalább fél órára tedd hűtőbe. Közben melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
- Ha letelt a fél óra, formálj egy-másfél centi vastag burgereket, ahogy jobban tetszik. Ennél vastagabbat azért nem érdemes, mert egyrészt nehezen sül át, másrészt a burger többi elemével együtt túl vastag lesz ahhoz, hogy civilizált módon át lehessen harapni.
- Tedd a burgereket sütőpapírral bélelt, majd enyhén olajozott tepsibe. Süsd 15 percig, fordítsd meg, majd süsd még 15 percig.
- Egy serpenyőben hevíts fel egy evőkanál semleges ízű olajat, és süsd a burgereket aranybarnára közepes-magas lángon, oldalanként 1-2 perc alatt. Vigyázz, mert könnyen megég: folyamatosan nézegesd a sülő oldalt, és ha túl gyorsan barnul, vedd lejjebb a lángot. Ha időközben szükségesnek látod, pótolhatod az olajat még egy evőkanálnyival. Azért szükséges először sütőben, majd serpenyőben is megsütni a burgereket, mert csak serpenyőben sütve a nyers burger nagyon megszívja magát olajjal, és nehezebben is sül át, csak sütőben sütve viszont kicsit száraz lesz. Ha kész vannak, papírtörlővel itasd le róluk a felesleges olajat.
- Burgerzsemlében (szükség szerint GM zsemlében) kedved szerinti zöldségekkel tálald, de önmagában, saláta mellé is szuper. Jó barátja a céklaburgernek a karamellizált hagyma és a barbecue-szósz, de ha kevésbé testes burgerre vágysz, zöldfűszeres, növényi joghurtos szósz is illik hozzá.
Tipp: a római kömény a céklaburger lelke, ezért semmiképp sem ajánljuk, hogy kihagyd.
Variációk: bab helyett csicseriborsóval is készítheted, cékla helyett pedig próbáld ki édesburgonyával, répával vagy gombával.
Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.