Most olvasott cikk
Fenséges, diós céklaburger (vegán, gluténmentes)

Fenséges, diós céklaburger (vegán, gluténmentes)

Vegán céklaburger

A cékla, a dió és a bab hármasa páratlan ízélményt ígér. Már csak ezért is érdemes kipróbálni ezt a fenséges, diós céklaburgert. További előnye lehet még az is, hogy gluténmentes.

„Ha vegán vagy, akkor miért akarod a húsos ételeket leutánozni?” Sosem értettem ezt a kérdést. Ugyan miért ne lehetne egy zsemlébe zöldségekből készült pogácsát tenni hús helyett? Vagy kérdezhetnénk fordítva is: „Ha húsevő vagy, miért akarod ezzel a kolbászdologgal leutánozni az uborkát?” Ugye, mennyire értelmezhetetlen és abszurd kérdés?

Most, hogy ezt megbeszéltük, át is térhetünk erre a céklaburgerre, ami annyira finom, hogy még a megrögzött klasszikus burgerfanok is elmondanak utána egy miatyánkot.

Hozzávalók

4 burgerhez

  • 20 dkg nyers cékla
  • ¾ bögre dió
  • 1 bögre vörösbab
  • 2 evőkanál csicseriborsóliszt
  • 2 evőkanál lenmagpehely
  • 1 fej apróra vágott lila hagyma
  • 4 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 teáskanál füstölt paprika
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 teáskanál vöröshagymapor
  • 1 teáskanál szójaszósz, gluténmentes étrendhez tamari
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1-2 evőkanál semleges ízű olaj
Vegán hamburger - céklaburger recept
Prove.hu

Elkészítés

  1. A lenmagpelyhet keverd össze 6 evőkanál forró vízzel és tedd félre legalább 15 percre.
  2. A hagymát alacsony lángon 8-10 percig pirítsd egy evőkanál olívaolajon és adj hozzá egy csipet sót. Az utolsó egy percben add hozzá a zúzott fokhagymát is.
  3. A céklát pucold meg és reszeld le kis lyukú reszelőn, vagy késes aprítóban daráld apróra, majd tedd egy nagyobb tálba.
  4. A diót késsel vagy aprítóban aprítsd össze, de nem baj, ha maradnak benne kissé nagyobbacska szemek is, a burger textúrájának jót fog tenni. Ha kész, add hozzá a céklához.
  5. A babot krumplinyomóval vagy késes aprítóban nagyjából pépesítsd – nem baj, ha kissé darabos marad. Ha kész, tedd ezt is a céklás-diós mixhez.
  6. Add hozzá a száraz fűszereket, a tamarit/szójaszószt, a pirított hagymát, a lenmagzselét és a csicseriborsólisztet a többi hozzávalóhoz, és alaposan keverd össze.
  7. Első körben fél teáskanál sót adj hozzá, keverd el, majd kóstold, és szükség szerint adj még hozzá. A nyers burgernek kissé túl sósnak kell lennie, különben sütés után ízetlen lesz.
  8. Fedd le a tálat és legalább fél órára tedd hűtőbe. Közben melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
  9. Ha letelt a fél óra, formálj egy-másfél centi vastag burgereket, ahogy jobban tetszik. Ennél vastagabbat azért nem érdemes, mert egyrészt nehezen sül át, másrészt a burger többi elemével együtt túl vastag lesz ahhoz, hogy civilizált módon át lehessen harapni.
  10. Tedd a burgereket sütőpapírral bélelt, majd enyhén olajozott tepsibe. Süsd 15 percig, fordítsd meg, majd süsd még 15 percig.
  11. Egy serpenyőben hevíts fel egy evőkanál semleges ízű olajat, és süsd a burgereket aranybarnára közepes-magas lángon, oldalanként 1-2 perc alatt. Vigyázz, mert könnyen megég: folyamatosan nézegesd a sülő oldalt, és ha túl gyorsan barnul, vedd lejjebb a lángot. Ha időközben szükségesnek látod, pótolhatod az olajat még egy evőkanálnyival. Azért szükséges először sütőben, majd serpenyőben is megsütni a burgereket, mert csak serpenyőben sütve a nyers burger nagyon megszívja magát olajjal, és nehezebben is sül át, csak sütőben sütve viszont kicsit száraz lesz. Ha kész vannak, papírtörlővel itasd le róluk a felesleges olajat.
  12. Burgerzsemlében (szükség szerint GM zsemlében) kedved szerinti zöldségekkel tálald, de önmagában, saláta mellé is szuper. Jó barátja a céklaburgernek a karamellizált hagyma és a barbecue-szósz, de ha kevésbé testes burgerre vágysz, zöldfűszeres, növényi joghurtos szósz is illik hozzá.

Tipp: a római kömény a céklaburger lelke, ezért semmiképp sem ajánljuk, hogy kihagyd.

Variációk: bab helyett csicseriborsóval is készítheted, cékla helyett pedig próbáld ki édesburgonyával, répával vagy gombával.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.