Vegán almás-fahéjas rizspuding

almás-fahéjas rizspuding receptje vegán

Reggeli, desszert vagy uzsonna: ez az almás-fahéjas rizspuding a nap bármely szakában tökéletes, egészséges édesség lehet.

A rizspuding az egyik legegyszerűbb komfortétel, és pont ebben rejlik a nagyszerűsége is. Ez a fűszeres, almás változat a hideg hónapokban, melegen tálalva igazi melegítő finomság, az illatától pedig az egész konyhádat átjárja majd a téli hangulat.

A jó rizspuding titka

Azoknál az ételeknél, amik kevés hozzávalóból készülnek, általában ugyanaz a titok: akkor lesz finom, ha ezt a kevés összetevőt gondosan választjuk ki. Ehhez adunk egy kis segítséget.

Rizs: a jó rizspuding krémes – ehhez mindenképp rövid szemű, magas keményítőtartalmú rizsre van szükség. A legjobb a rizottónak való fajta, de pl. a jázmin is megfelelő.

Alma: a legjobb valamilyen kemény, savanykás almafajta, ez ugyanis jól kiegészíti a rizspuding édességét. Ilyen pl. a Granny Smith és az Idared.

Növényi tej: a rizspudinghoz a legalkalmasabb valamilyen sűrűbb, krémesebb fajta, de bármilyen megfelel. A mi tapasztalatunk szerint az almás-fahéjas rizspuding különösen ízletes lesz vaníliaízű növényi tejjel vagy sűrűbb, enyhén marcipános ízű mandulatejjel.

Vegán vaj: az igazán krémes rizspuding titka a megfelelő rizsfajta mellett az, hogy egy kevés zsiradékot adunk hozzá. A legjobb, ha jó minőségű, 70-80%-os vegán vajat használsz. De ha egészségesebb vagy alacsonyabb zsírtartalmú desszertet szeretnél készíteni, el is hagyhatod.

Édesítő: használhatsz cukrot, valamilyen szirupot (pl. rizs, juhar), de akár steviát vagy eritritet is. Mivel az alma és a növényi tej is édesít rajta valamennyit, először csak keveset tegyél bele, majd kóstold, és ízlés szerint adj még hozzá.

Hozzávalók

  • 200 gramm rövid szemű rizs legalább 6 órára beáztatva
  • 2 közepes alma
  • 1 liter növényi tej
  • 200 ml víz
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1-1 nagy csipet őrölt szegfűszeg és szerecsendió
  • 2 evőkanál vegán vaj (70-80%-os)
  • ⅓ teáskanál só
  • ízlés szerint édesítő
  • ⅓ csésze mazsola (opcionális)

Elkészítés

1. A rizst legalább hat órára áztasd be, majd alaposan öblítsd át. Ha erre nincs időd, forrald négyszeres vízben öt percig, majd ezután öblítsd át.

2. Egy nagy lábasban melegíts fel 850 ml növényi tejet és 200 ml vizet. Ha már majdnem forr, add hozzá az átöblített rizst, ⅓ teáskanál sót, egy-egy teáskanál fahéjat és vaníliakivonatot, egy-egy nagy csipet őrölt szegfűszeget és szerecsendiót, és vedd a lángot alacsonyra.

3. Az egyik almát vágd egészen pici kockákra vagy lapos négyzetekre, a másikat pedig nagy lyukú reszelőn reszeld le, és add a lábas tartalmához ⅓ csésze mazsolával együtt. Mindeközben sűrűn kevergesd a rizspudingot, és ha túlságosan bugyog, vedd a lángot alacsonyabbra.

4. Főzd kevergetve 15 percig, kóstold, és ízlés szerint édesítsd (pl. cukorral, rizssziruppal vagy steviával). Ha szükséges, főzd további 5-8 percig.

5. A végén keverj hozzá még 150 ml növényi tejet és két evőkanál vegán vajat, majd rögtön zárd is el.

Tálalhatod az almás-fahéjas rizspudingot önmagában vagy valamilyen fűszeres lekvárral, sziruppal, durvára vágott magvakkal vagy extra fahéjjal meghintve is.

Még több őszi-téli süteményötletért ebből a válogatásból inspirálódhatsz, amiben az almás-szőlős pitétől kezdve a szilvás papucsig mindenféle finomságot találhatsz.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.