Nálunk az ősz egyet jelent az illatos, fahéjas, fűszeres süteményekkel. Alma, dió, sütőtök, fahéj – bármi jól jön, amit az évszak ad nekünk. Mindehhez adunk némi inspirációt is, összegyűjtöttük a hét legfinomabb vegán sütemény receptjét.
Már korábban elhoztuk nektek a legjobb őszi krémleves- és sütőtökös receptjeinket, most azonban a hét kedvenc őszi vegán süteményünk van terítéken.
Őszi pite almával, szőlővel és dióval
Az senkinek sem újdonság, hogy omlós-vajas tésztába szinte bármit lehet csomagolni, édes és sós töltelékeket egyaránt. Ennek az őszi pitének az alapja a klasszikus almás pite, amihez szőlőt és diót adtunk, hogy gazdagabb és még inkább szezonálisabb legyen.
Ez a recept nem az itthon népszerűbb, puha, omlós tésztás, reszelt almás pitét takarja, hanem a nemzetközibb változatot, aminek a tésztája vékonyabb, a tölteléke pedig darabosabb és szaftosabb. Az összetevők azonban ugyanazok, így szerencsére semmi extra dolog nem kell hozzá.
Almás-vaníliás kosárkák
Az alma az egyik legegyszerűbb alapanyag, melyet aztán ezerféleképpen lehet felhasználni. Rengeteg isteni süti is készül belőle, mint például ezek az almás vaníliás kosárkák. Ezt az egyszerű, gyorsan elkészíthető, tökéletes vendégvárót itt most az eredeti, tojással készülő vaníliasodós verzió helyett növényi alapú sodóval csináltuk meg, és azzal a csavarral, hogy fahéjas alma is kerül bele.
A süteményt a méltán híres portugál finomság, a pastel de nata inspirálta egyébként, így mindenképpen megér egy próbát, hogy kipróbáljuk.
Répás-fahéjas csiga
Ebben a receptben a fahéjas csigát és a répatortát ötvöztük, hogy létrehozzuk ezt a különleges répás-fahéjas csigát. A végeredmény egy könnyed, pihe-puha répatortás tészta, fahéjas töltelékkel és krémes mázzal a tetején.
Almás pite parfé
Ez az almás pite parfé, vagyis almás-fahéjas pohárkrém egy hagyományos desszertet csomagol krémes, kanalazható formába: fahéjas almát, édes kekszet és habos krémet rétegezünk egymásra, és jól lehűtve tálaljuk.
Diós-kávékrémes morzsasüti
A morzsasütik legnépszerűbb fajtája kétségtelenül a gyümölcsös változat, ámde legalább ekkora figyelmet érdemel a streusel cake: ezt a süteményt általában kávés töltelékkel és enyhén fahéjas, magvakkal gazdagított morzsával készítik.
A mi diós-kávékrémes morzsasütinkben a csavar a kávés rész: annak érdekében ugyanis, hogy elkerüljük a száraz, fojtós sütemények sötét vermét, az általában cukorból, kávéból és kevés vajból készült tölteléket enyhén vaníliás, növényi tejjel főzött kávékrémre cseréljük. Mennyei desszert lehet egy hideg, esős napon egy bögre forró tea mellé.
Szilvás papucs
Az alföldi szilvás papucs, a barátfüle házi szilvalekvárral töltött, élesztős, hajtogatott, enyhén sós, legtöbbször tepertős tésztából készülő, pikánsan édes és egyben sós aprósütemény. Ennek növényi alapú változatában a tepertőt pirított szezámmaggal helyettesítettük.
Ez az egyszerű, de nagyszerű kis magocska tökéletesen helyettesíti azt a ropogós, füstös, sós jelleget, ami a barátfüle karakterességét adja. Egy titka van még: csakis a legsűrűbb házi szilvalekvárból szabad elkészíteni, úgyhogy a kamra átkutatására fel, és készítsd el ezt az isteni süteményt!
Répatorta
Ez a citrommázas répatorta pont kellemesen édes, és tökéletes állagú. Ráadásul semmilyen különleges összetevő nem kell hozzá, mindössze néhány alapvető sütemény-hozzávaló.
Kedved szerint variálhatod, például tehetsz a tésztába egy marék durvára vágott diót, vagy a citromos mázat töltelékként is használhatod. Ha egészségesebb változatot szeretnél, helyettesítsd a finomlisztnek egy részét teljes kiőrlésűvel.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.
Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.