Amikor nincs kedved a konyhában művészkedni, csak beledobálnál mindent egy fazékba, és hagynád, hogy megfőzze magát, akkor a legtökéletesebb választás a krémleves. Ráadásul amellett, hogy igen laktatóak, felmelegíthetnek a hűvösebb napokon.
Ez a hat vegán krémleves bármikor elkészíthető. Használhatunk hozzájuk sárgarépát, céklát, édesburgonyát vagy sütőtököt is. Íme a kedvenc receptjeink:
1. Fokhagymakrémleves
Ez az egyszerű fokhagymakrémleves jó barátunk lehet, ha egy gyors és könnyed levesre vágyunk. A fokhagymakrémleves egy igazán megunhatatlan klasszikus, ami tökéletesen felmelegít. A leves krémességét a növényi tejszín biztosítja, ezen kívül pedig csak olyan összetevőket tartalmaz, amelyek fellelhetőek csaknem bármelyik háztartásban.
2. Gyömbéres sárgarépa-krémleves
Az édesburgonya és a sütőtök igen népszerű választás a vegán krémlevesekhez, azonban a sárgarépa egy méltatlanul elfeledett alapanyag, amiből szintén isteni leves készül. Például ez az illatos, gyömbéres sárgarépa-krémleves.
3. Borsókrémleves
A borsókrémleves elkészítése egyszerű, nem igényel felügyeletet, és mellette párhuzamosan haladhatsz más főzési folyamatokkal is, így ideális társa lehet bármilyen főételnek, de önmagában is megállja a helyét, mert igen laktató.
Ebben a receptben a leves fagyasztott borsóval készül, aminek előnye, hogy könnyen hozzáférhető, és egy olyan alapanyag, ami nagy valószínűséggel lapul a fagyasztódban. Ráadásul a kész levesről nem fogod tudni megmondani, hogy nem friss borsóból készült.
4. Bazsalikomos cukkinikrémleves
A bazsalikomos cukkinikrémleves már ránézésre is gyönyörű. A leves alapját a szezonális cukkini adja, a másik fontos eleme pedig a bazsalikom, ami nemcsak kiegészíti a cukkinit, de még frissebbé is varázsolja a levest. Ha szeretnéd még különlegesebbé tenni a fogást, tálald pirított magvakkal és pár csepp frissen facsart citromlével. Ezektől még karakteresebb és frissítőbb lesz az összhatás.
5. Sütőtökkrémleves
A sütőtökkrémleves elkészítésére rengeteg variáció létezik, most egy különlegesebb változatot osztunk meg veletek. Ez a leves ugyanis kókuszkrémmel, gyömbérrel és curryporral készül, amelyek igazán pikánssá teszik a végeredményt. A kókuszkrém bársonyosságot kölcsönöz a levesnek anélkül, hogy azt édessé tenné.
A friss gyömbér nemcsak számos gyógyhatással rendelkezik, hanem a levest is egyedivé teszi az aromás ízével. Végül az utolsó extra összetevő a currypor, ami tökéletesen kiegészíti a gyömbért és a kókuszkrémet, így hárman csodálatos harmóniára lépnek.
6. Brokkolikrémleves
Ez a tápláló brokkolikrémleves tökéletes választás lehet azok számára, akik egy különleges levest keresnek. Egyszerű elkészíteni, mégis rendkívül ízletes és friss. A krémlevest gazdag ízvilágával és selymes textúrájával most egy igazán egészséges kiadásban élvezhetjük.
Ebben a verzióban a brokkolikrémleves növényi tejszínnel készül, ami hasonlóan krémes és gazdag, mint a hagyományos változat. Feltétként süthetsz apró kockára vágott füstölt tofut hozzá, ami a híres brokkoli-bacon párosnak a növényi alapú változata.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.