A borsókrémleves elkészítése azért egyszerű, mert nem igényel felügyeletet és mellette párhuzamosan haladhatsz más főzési folyamatokkal is. Ebben a receptben fagyasztott borsót használunk, ennek előnye, hogy könnyen hozzáférhető és egy olyan alapanyag, ami nagy valószínűséggel lapul a fagyasztódban.
Ráadásul a kész levesről nem fogod tudni megmondani, hogy nem friss borsóból készült, de természetesen használhatsz frisset is.
Hozzávalók:
4 adaghoz
- 500 g fagyasztott zöldborsó
- 100 g zeller
- 3-4 gerezd fokhagyma zúzva
- 900 ml zöldségalaplé vagy víz
- 4 evőkanál kókusztejszín
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál kakukkfű
- 1 teáskanál só
- pár tekerés frissen őrölt bors
- friss citrom leve a tálaláshoz
Elkészítés:
- A zellert tisztítsd meg és vágd fel kisebb (kb. 1×1 centis) kockákra.
- Egy lábasban hevítsd fel az olívaolajat és add hozzá a borsót. Ha fagyasztottat használsz, pirítsd 4-5 percig, majd jöhet hozzá a zeller és a fokhagyma.
- Ha már elkezdett barnulni a fokhagyma (kb. még 2-3 perc), add hozzá a zöldségalaplevet, a kakukkfüvet és sózd, borsozd.
- Főzd még 20 percig, amíg a zeller és a borsó meg nem puhul, majd egy botmixerrel krémesítsd el.
- Tedd vissza a tűzre és jöhet hozzá a kókusztejszín. Forrald 1-2 percig és utána elzárhatod.
- A végén ízesítheted friss citrom levével és tálalhatod pirított magvakkal vagy pirítóssal.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.