Ha te is beköltöztetnéd az őszt a konyhádba, akkor nincs is jobb választás egy forró sütőtökkrémlevesnél. A vegán változat kókusztejjel készül, ami különösen pikánssá teszi a levest.
A sütőtökkrémleves elkészítésére rengeteg variáció létezik, mi ezt akkor ajánljuk, ha megunnád a hagyományos változatot és újdonságra vágynál. A kókuszkrémtől a leves még bársonyosabb lesz, nem teszi édessé, de nagyon jól harmonizál a kókuszos beütés a sütőtökkel.
Ha épp nincs otthon vagy nem kedveled az ízét, elhagyhatod teljesen, vagy használhatsz helyette rizs- vagy zabtejszínt. A gyömbér szintén ízlés dolga, de számos gyógyhatással rendelkezik, így ezt is csak ajánlani tudjuk. Végül az utolsó extra összetevőnk a curry por. Tökéletesen kiegészíti a gyömbért és a kókuszkrémet, így hárman csodálatos harmóniára lépnek.
Hozzávalók:
- 1 kg sütőtök
- 200 ml konzerv kókusztej
- 1 fej vörös- vagy lila hagyma (apróra darabolva)
- 2-3 gerezd fokhagyma (zúzva)
- ujjnyi gyömbér (reszelve)
- 2 evőkanál olaj
- 1 teáskanál curry por
- chili (opcionális)
- só, bors
- pirított tökmag (a tetejére)
Elkészítés:
- A sütőtököt vágd négybe és 180 °C-os sütőben süsd 40-50 percig, amíg puha nem lesz.
- Közepes lángon párold üvegesre a hagymát az olajon, add hozzá a fokhagymát és a gyömbért. Pirítsd még 2 percen keresztül, majd vedd a lángot alacsonyra és keverd hozzá a curry port.
- Add hozzá a már meghámozott, megpuhult sütőtököt, öntsd fel vízzel, add hozzá a többi fűszert és turmixold össze.
- Öntsd hozzá a kókusztejet és forrald fel. Ha túl sűrűnek érzed, adj még hozzá vizet és forrald újra.
- Tálald pirított tökmaggal.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.