Ha te is beköltöztetnéd az őszt a konyhádba, akkor nincs is jobb választás egy forró sütőtökkrémlevesnél. A vegán változat kókusztejjel készül, ami különösen pikánssá teszi a levest.

A sütőtökkrémleves elkészítésére rengeteg variáció létezik, mi ezt akkor ajánljuk, ha megunnád a hagyományos változatot és újdonságra vágynál. A kókuszkrémtől a leves még bársonyosabb lesz, nem teszi édessé, de nagyon jól harmonizál a kókuszos beütés a sütőtökkel.

Ha épp nincs otthon vagy nem kedveled az ízét, elhagyhatod teljesen, vagy használhatsz helyette rizs- vagy zabtejszínt. A gyömbér szintén ízlés dolga, de számos gyógyhatással rendelkezik, így ezt is csak ajánlani tudjuk. Végül az utolsó extra összetevőnk a curry por. Tökéletesen kiegészíti a gyömbért és a kókuszkrémet, így hárman csodálatos harmóniára lépnek.

Hozzávalók:

  • 1 kg sütőtök
  • 200 ml konzerv kókusztej
  • 1 fej vörös- vagy lila hagyma (apróra darabolva)
  • 2-3 gerezd fokhagyma (zúzva)
  • ujjnyi gyömbér (reszelve)
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál curry por
  • chili (opcionális)
  • só, bors
  • pirított tökmag (a tetejére)

Elkészítés:

  1. A sütőtököt vágd négybe és 180 °C-os sütőben süsd 40-50 percig, amíg puha nem lesz.
  2. Közepes lángon párold üvegesre a hagymát az olajon, add hozzá a fokhagymát és a gyömbért. Pirítsd még 2 percen keresztül, majd vedd a lángot alacsonyra és keverd hozzá a curry port.
  3. Add hozzá a már meghámozott, megpuhult sütőtököt, öntsd fel vízzel, add hozzá a többi fűszert és turmixold össze.
  4. Öntsd hozzá a kókusztejet és forrald fel. Ha túl sűrűnek érzed, adj még hozzá vizet és forrald újra.
  5. Tálald pirított tökmaggal.