Aki a krémlevesek rajongója, az most jól figyeljen. Tápláló, sűrű és laktató brokkolikrémleves-recept következik. Egyszerű elkészíteni, mégis rendkívül ízletes és friss.
Az őszi esős időben nincs is jobb, mint egy tál forró leves, amivel bekuckózhatunk a meleg szobában. Az ilyen testet és lelket melengető levesek között ott sorakozik a sütőtökkrémleves, a fokhagymakrémleves és ez az egyszerűen és gyorsan elkészíthető, bársonyos brokkolikrémleves.
Ez a recept tökéletes választás lehet azok számára, akik egy könnyű, mégis különleges levest keresnek. A brokkolikrémlevest gazdag ízvilágával és selymes textúrájával most egy igazán egészséges kiadásban élvezhetjük.
Brokkolikrémleves-változatok
Ebben a verzióban a brokkolikrémleves növényi tejszínnel készül, ami hasonlóan krémes és gazdag, mint a hagyományos változat. Azonban ha nem áll rendelkezésedre ez az alapanyag, elhagyhatod vagy helyettesítheted például krumpli hozzáadásával.
Bár az alábbi recept csupán brokkolit tartalmaz, bátran kísérletezhetsz, és más zöldségekkel is gazdagíthatod a levest. Gyakran szoktak a brokkoli mellé burgonyát, zöldborsót, szárzellert vagy póréhagymát is felhasználni. Ezek a zöldségek sajátosságaikkal tovább gazdagíthatják a levest. A burgonyától például testesebb és krémesebb lesz, a szárzeller vagy a póréhagyma fokozza az ízeket és jól kiegészíti a brokkolit, a borsótól pedig igazán bársonyos és laktató lesz.
Feltétként választhatod a hagyományos krutont vagy különböző magvakat is. Ha pedig laktatóbb fogásra vágynál, akkor süthetsz apró kockára vágott füstölt tofut hozzá, ami a híres brokkoli-bacon párosnak a növényi alapú változata.
Hozzávalók:
- 1 fej (kb. 500 g) brokkoli
- 1 fej vöröshagyma aprítva
- 3 gerezd fokhagyma zúzva
- 125 ml növényi tejszín
- 2 evőkanál olívaolaj
- 500 ml zöldségalaplé
- só ízlés szerint
- pár tekerés frissen őrölt bors
- 2 evőkanál sörélesztőpehely (opcionális)
Elkészítés:
- A brokkolit alaposan mosd meg, majd szedd rózsáira.
- Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, és alacsony-közepes lángon kezd el rajta pirítani a hagymát. Öt perc múlva add hozzá a fokhagymát, majd további két perc múlva öntsd fel a zöldségalaplével.
- Miután felforrt, add hozzá a brokkolit, sózd, borsozd, majd vedd a lángot alacsonyra, és főzd 8-10 percig lefedve, amíg a brokkoli épphogy megpuhul.
- Ezután zárd el, add hozzá a sörélesztőpelyhet, és botmixerrel krémesítsd homogén állagúra.
- Add hozzá a növényi tejszínt, tedd vissza a tűzre és forrald fel.
- Zárd el, adj hozzá egy evőkanál friss citromlevet, és tálald pirított magvakkal vagy krutonnal, de pirított füstölt tofuval is megállja a helyét.

Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.