Most olvasott cikk
Borneóban évente több mint 2000 orangutánt ölnek meg

Borneóban évente több mint 2000 orangutánt ölnek meg

továbbra is több ezer orángutánt ölnek meg Borneóban

Egy kutatócsoport több mint 400 embert kérdezett meg Borneó szigetének Kalimantan régiójában, ami alapján kiderült, hogy az orangutánok az illegálisnak számító vadászat ellenére továbbra is sokszor áldozatul esnek. A falvak egyharmadában mondták azt a lakosok, hogy rendelkeznek információval arról, hogy az utóbbi években történt náluk orangutángyilkosság.

A University of Queensland kutatói az Indonézia által felügyelt Kalimantan régióban végeztek felmérést 2020-2021-ben, amelynek célja az volt, hogy kiderítsék, mennyire jellemző a szigeten az orangutánok közvetlen leölése. Vagyis amikor nem az élettér eltűnése, vagy az esőerdő felégetése kapcsán pusztul el az állat, hanem tudatosan ölik meg a helyiek.

Ilyen jellegű kutatást legutóbb 2008-2009-ben végeztek, így több mint egy évtized telt el anélkül, hogy különösebb figyelem irányult volna az orangutángyilkosságokra. Az akkori adatok éves szinten 2-3000 leölt állatról szóltak, de sajnos a mostani felmérés sem fest sokkal biztatóbb képet.

Egy közösségfejlesztéssel foglalkozó egyesület tagjai kérdezték a helyi lakosokat 79 faluban – olyan kérdéseket feltéve, mint például: „Mikor ölt valaki a faluban utoljára orangutánt?” A falvak 30 százalékában volt legalább egy ember, aki az utóbbi évekből információval tudott szolgálni az illegális tevékenység kapcsán. Megdöbbentő, hogy a veszélyeztetett faj megtartására irányuló kezdeményezések semmilyen elrettentő erővel nem bírnak. Az orangutánok kilövése ugyanúgy folytatódik, a gyilkosságokat pedig nem jelentik.

„Úgy látjuk, hogy a gyilkosságok továbbra is nagy számban folytatódnak. Elkeserítő a tény, hogy a falvak 30 százaléka tudott bizonyítékkal szolgálni az elmúlt öt-tíz évből” – mondta Emily Massingham, a kutatás vezetője. A hölgy azt is elmondta, hogy számos oka lehet annak, hogy valaki kilő egy orangutánt. Van, aki a terményét, a földjét védi, de vadásszák a húsáért és egyes testrészeiért is. Az is előfordul, hogy a kicsivel rendelkező anyát pusztítják el, hogy a gyermekét elrabolhassák és eladhassák egzotikus háziállatnak.

Andrew Marshall professzor, a University of Michigan munkatársa már közel három évtizede kutatja a borneói orangutánokat. Az eredményekről úgy nyilatkozott, hogy szomorú, de nem lepődött meg. Elmondta azt is, hogy az illegális állatgyilkosságok felmérése nagyon nehéz, mert sokan nem merik jelenteni ezeket. Minden jel szerint a valós százalékok rosszabbak, mint amit a felmérés feltárt.

Az orangutánok a pálmaolajüzlet legnagyobb vesztesei

Az orangutánok életterének csökkenése kapcsán mindig említésre kerül a pálmaolaj, amelynek a termelése az orangutánok életterének rohamos csökkenését idézi elő. A szinte minden készételben alkalmazott, olcsó, egészségtelen olaj előállításához a szigeten található őshonos esőerdők kivágására van szükség. Ezért az orangutánok egyre inkább kiszorulnak természetes élőhelyükről – ezzel is növelve az ember és állat közötti rendszeresebb összetűzéseket.

A borneói orangutánok számát 100.000 alá becsülik, jelenlegi besorolásuk alapján kritikusan veszélyeztetett fajnak számítanak. A helyzet súlyosságát csak fokozza, hogy az orangutánok nagyon lassan szaporodnak, egy nőstény 6-8 évente hoz csupán új utódot a világra, ezért Andrew Marshall szerint, amennyiben nem lesznek hatékonyak a konzervációs kezdeményezések, a faj még a mi életünk alatt kipusztulhat.

(One Green Planet)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.