Most olvasott cikk
Leleplezték azt a nemzetközi majomkínzó hálózatot, amelyik szadista videókat készített megrendelésre

Leleplezték azt a nemzetközi majomkínzó hálózatot, amelyik szadista videókat készített megrendelésre

Lebukott egy kontinenseken átívelő, majomkínzásra specializálódott hálózat. A hálózat tagjai az egyévesnél is fiatalabb állatok szenvedéséről készítettek videókat külföldi ügyfelek megrendelésére.

Majomkínzó hálózatot leplezett le a BBC. A szálak Indonéziából indultak, ahol közönséges makákóbébiket bántalmaztak, amiért több száz ügyfél fizetett nekik. A hálózat tagjai többek között az Egyesült Államokból vagy az Egyesült Királyságból nézték meg a majomkínzásokról készített brutális felvételeket.

A csoport Youtube-on kezdte meg a működését, később azonban átköltözött a Telegramra, amely egy titkosított üzenetküldő alkalmazás.

Válogatott kínzások – megrendelésre

Az alapvető koncepció az volt, hogy a megrendelők ötleteket dobtak be, miként lehetne megkínozni a kölyökmajmokat, ezeket pedig megvalósították és filmre vették a kínzók.

Egyikük mosolyogva mesélte, milyen volt, mikor a farkánál fogva több alkalommal is a falnak csapott egy kismajmot, akinek a végén már folyt a vér a szájából. Ez ráadásul még a kevésbé brutális kínzások közé tartozott.

Egy másik alkalommal az ügyfelek lelkesen egyeztettek arról, milyen típusú turmixgépbe kellene belerakni az egyik állatot. Az erről készült videó különösen nagy sikert aratott. Ezen kívül voltak például amputálások, lefejezések és fullasztások is.

Sztár a megkínzottak között

A legtöbb makákó nagyon gyorsan elpusztult, volt azonban egy, amely – csodával határos módon – megérte az egyéves kort is. Ez a kegyetlen rendszerbe kerülő állatok körében hatalmas rekordnak számított. Mininek nevezték el, és a hálózat sztárjává vált – egy rendszeresen és brutálisan bántalmazott sztárrá.

Babe Ruth, Marilyn Monroe, Elvis. A mi kis tébolyult körünkben ilyen volt Mini

– mondta a rendszeren belül csak „A kínzókirály” fedőnéven ismert Mike McCartney, aki az Egyesült Államokban terjesztette a videókat.

Ő is egy Miniről készült felvételbe akadt bele először, amikor a koronavírus miatti lezárások alatt a szokásosnál több időt töltött az interneten videókat nézegetve. Mike McCartney egyébként részt vett a hálózat lebuktatásában. Ezt azzal indokolta, hogy szégyelli magát, amiért részt vett ebben az egészben, így felajánlotta a segítségét. „Belülről kell leégetni ezt a házat, én leszek a tégla” – írta a szervezet tevékenységének leleplezésén dolgozó csoport egyik tagjának.

Volt egy szavazás a következő kérdésekkel: Akarod, hogy kalapács is legyen benne?; Akarod, hogy fogót is bevessenek?; Akarod, hogy csavarhúzó is legyen? Az ez alapján elkészített videó a leggroteszkebb dolog volt, amit valaha láttam

– mesélte az első tapasztalatairól „A kínzókirály” a majomkínzó csoporton belül.

Beindult az igazságszolgáltatási gépezet

A BBC a bűncselekmény-sorozat indonéziai, amerikai, brit és sok más szereplőjéről rántotta le a leplet, és a helyi rendőrségek is akcióba lendültek.

Globális szinten jelenleg legalább húsz személy ellen folyik vizsgálat. Az amerikai belbiztonsági minisztérium különleges ügynöke, Paul Wolpert, aki a nyomozást vezeti, leszögezte, bárki, aki terjesztőként vagy akár „csak” fizető ügyfélként vett részt a rendszer működtetésében,

számíthat arra, hogy biztosan kopogtatnak majd az ajtaján.

Mindeközben a videók nem tűntek el a Telegramról, és időnként a Facebookon is előbukkannak.

A Facebook közölte a BBC-vel, hogy eltávolította a csoportokat, amelyekre felhívták a figyelmüket. „Nem engedjük meg az állatkínzás népszerűsítését a platformjainkon, és eltávolítjuk az ilyen tartalmakat, amikor tudomást szerzünk róluk, ahogy ebben az esetben is tettük” – nyilatkozta a vállalat egyik szóvivője.

(BBC)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.