Most olvasott cikk
Ezeket a New York-i lakásokat csak olyanoknak adják ki, akik nem sütnek otthon húst

Ezeket a New York-i lakásokat csak olyanoknak adják ki, akik nem sütnek otthon húst

A városban nem szokatlanok a különös bérlési feltételek, de az állati eredetű hozzávalók használatának megtiltása még a sokat látott New York-i bérlőket is meglepetésként érte.

John Updike amerikai novellista és költő mondta egyszer: „Egy igazi New York-i titkon azt gondolja, hogy aki máshol él, az bizonyos értelemben csak viccel.”

A világ talán leghíresebb városában lakni egyfajta státusszimbólum. Sokan hatalmas pénzeket képesek kifizetni egy apró lyukért, hogy reggelente Manhattan ikonikus felhőkarcolóinak látványa fogadja őket, és délutánonként a Central Parkban tudjanak kutyát sétáltatni, futni egy jót, vagy csak kipihenni az egész napos fáradalmakat.

A város szeretete viszont nem elegendő ahhoz, hogy egy mindenevőből vegánt varázsoljon – legalábbis arra az időre, amíg otthon tartózkodik –, ez ugyanis a feltétele annak, hogy valaki kibérelhesse a The New York Times cikkében szereplő két apartman valamelyikét. A lakások egyébként 4.500 dollárba (1,540 M forint) és 5.750 dollárba (1,967 M forint) kerülnek egy hónapra, ami a kinti árakhoz képest sem csekély.

Fotó: elliman.com

A vegán tulajdonosnak ezenfelül van egy különleges kitétele is: a lakásokban nem lehet húst vagy halat sütni.

Andrea Kelly, a Douglas Elliman New York-i luxusingatlan-közvetítő munkatársa, akinek portfóliójába a két apartman is tartozik, elmagyarázta, hogy nem arról van szó, hogy kizárólag vegetáriánusok jöhetnek albérlőként. A tulajdonos szívesen lát mindenkit, viszont mivel ő vegán, és ugyanabban az épületben lakik, nem szeretné, ha hússzag terjengene a lépcsőházban. A házhoz szállítás is megengedett, de például a tűzhelyen csirkét sütni tilos.

Michal Arieh Lerer, a tulajdonos nem akart nyilatkozni a tiltással kapcsolatban, de egykori férje, a lakóház társtulajdonosa – aki szintén vegán – elmondta, hogy már 2007 óta nem adták ki az apartmanokat olyan húsevő albérlőknek, akik főzni is szeretettek volna otthon, szóval egyáltalán nem új keletű tiltásról van szó.

Nem a kirekesztésen van a hangsúly. Egyszerűen csak be kell illeszkedned a lakóközösségbe

– mondta Motti Lerer, az exférj.

A The New York Times utánajárt annak, legális-e ilyen alapon visszautasítani a bérleti jogot az érdeklődőktől, és azt találták, hogy valószínűleg igen. A város 14 pontot határoz meg a főbérlőknek, ami alapján nem szelektálhatnak a bérlők között. Ilyenek a biológiai nem, vallás, szexuális orientáció, kor, bevétel stb. Az étkezéssel kapcsolatban semmilyen kikötés nincs.

Pontosan ugyanennek a szabályozásnak köszönhetően lehet például kizárni a kisállattartást vagy a dohányzást is – ami itthon is bevett gyakorlat –, hiszen sem az állattartók, sem a dohányosok nem képeznek egyfajta védett demográfiai csoportot – ahogy a húsevők sem.

Lucas A. Ferrara, a New York Law School professzora azt mondta, hogy speciális esetben, mondjuk, ha a bérlő orvosi igazolást tud mutatni arról, hogy neki húst kell sütnie otthon, talán megtámadható a kikötés, de ennek hiányában valószínűleg nem érdemes küzdeni ellene.

Az eredeti hirdetés már lekerült a nextdoor.com weboldalról, de a Douglas Elliman oldalán még megtalálható (lásd a linkeket feljebb), az ottani leírásban viszont már nem szerepel a kikötés.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.