Itt a top 10 leginkább vegánbarát város listája

vegánbarát város

A HappyCow 3 év után újra összeállította a világ top 10 vegánbarát városának listáját, melyen számos európai helyszín is szerepel.

Vegánként néha problémát okozhat, hogy utazás közben, vagy úti célunkhoz megérkezve megtaláljuk azokat az étkezési vagy vásárlási lehetőségeket, amelyek megfelelnek etikai világnézetünknek. A veganizmus eszméjével szimpatizáló népesség száma folyamatosan növekszik, ennek okán pedig az áruházakban kapható növényi alapú termékek, alternatív fehérjeforrások és vegán vendéglátóipari egységek száma is gyarapodik, egyre könnyebbé téve a megfelelő üzletek megtalálását.

A HappyCow – a világ első számú vegán közösségi és étteremkereső alkalmazása – 2019 óta most először állította össze azt a listát, amiben felsorolják azt a 10 várost, ahol a legtöbb vegán opciót találni. A rangsor elkészítésekor többek között figyelembe vették a város központjától 10 km-es körben található, 100%-ban vegán éttermek számát, az összes olyan vendéglátóegységet, ahol vegán opciót is találni, de számított, hogy lakosságarányosan mennyi vegán üzlet működik a városban, és hogy milyen mértékű változások történtek 2019 óta.

A végső rangsor összeállításánál a közösség visszajelzéseit is figyelembe vették. Az alkalmazást eddig több mint 3 millióan töltötték le, és 1 millió visszajelzés olvasható 180 ország 180.000-nél is több vegán vállalkozásáról, szóval nyugodtan mondhatjuk, hogy elég sok adat áll rendelkezésükre egy pontos végeredmény összeállításához.

Spoiler alert: a városok fele európai országban található.

Első helyezett: London

Az angol főváros győzelme senkinek nem lehet különösebb meglepetés. A 2019-es lista első helyezettje 2022-ben is megőrizte győztes pozícióját. London volt az első város, amely elérte a 200 vegán étterem mérföldkövet az alkalmazás adatbázisában, a központtól számított képzeletbeli, 10 km sugarú körben pedig 165 vegán éttermet találunk.

Az országban élő vegánok száma jelenleg körülbelül 600.000 – ez négyszerese a 2014-es eredménynek –, ők a lakosság 1.16%-át teszik ki. Az oldal szerint Londonban mindig csak egy metrómegállóra vagyunk a legközelebbi vegán étteremtől, kávézótól vagy pékségtől, úgyhogy az első hely nem is volt kérdés.

Második helyezett: Berlin

Akinek az angol kevésbé megy, az nyugodtan válassza a német fővárost. A tavalyi harmadik helyezett New York-kal cserélt helyet a 2019-es listához képest, ezzel biztosítva Európának az arany mellett az ezüstérmet is. 2019 óta számos új, teljesen vegán vendéglátóhely nyílt a városban, ahol a „vegán” szó lépten-nyomon szembejön velünk az utcán. Ha az országban tapasztalható pozitív változások folytatódnak, talán az aranyérem is elérhető közelségbe kerül. A városközpontból húzott 10 km-es körben 100 vegán éttermet találunk.

Harmadik helyezett: New York

A 2019-es ezüstérmes továbbra is dobogós, de most már csak a bronzérmet teheti ki a képzeletbeli vitrinbe. A város top 3-as befutója majdhogynem borítékolható volt. Polgármesterének küldetése a növényi étrend népszerűsítése, kórházaiban, iskoláiban egyre támogatóbbak a növényi táplálkozást illetően, ráadásul itt található a világ egyetlen 3 Michelin-csillagos vegán étterme is. A sokak által csak a nemzetközi konyha fővárosaként emlegetett város központjából húzott képzeletbeli körbe 170 vegán étterem fér be.

A top 10-ben még Melbourne (4.), Szingapúr (5.), Los Angeles (6.) és Bangkok (7.) szerepelnek.

A listán szereplő többi európai város: 8. Amszterdam, 9. Varsó és 10. Barcelona

Nemcsak megnyitották, de zárják is a felsorolást az európai városok, ezzel biztosítva az öreg kontinens vegán vonatkozású gasztro-dominanciáját.

Amszterdam az egyik legnagyobb növekedést produkálta az utóbbi években, ami a vegán helyek számát illeti, ráadásul ennek a növekedésnek az oroszlánrésze 2022-ben valósult meg. A város a 2019-es listán még egyáltalán nem szerepelt. Amszterdamban több mint 100 teljesen vegán hely üzemel, ami nem meglepő, ha tudjuk, hogy a városvezetés is a növényi étrend népszerűsítésén dolgozik.

A jövő is elég kedvezőnek ígérkezik a hollandiai vegánok számára. Kormányuk 60 millió euróval támogatja a sejtalapú ételgyártást, ami eddig a legnagyobb ilyen jellegű kormányzati támogatás a világon. Érdekesség, hogy Amszterdamtól nem messze, egy Harleem nevű városban idén a világon elsőként betiltották a húskészítmények reklámozását.

Varsó már a 2019-es listán is szerepelt, ráadásul akkor még a nagyon előkelő 6. helyen. A HappyCow leírása megemlíti, hogy a lengyel főváros egyike azon ritka helyszíneknek, ahol a vegánok száma meghaladja a vegetáriánusokét. A városközpont közelében található 70 vegán étterem legtöbbje mindössze 1 km-re helyezkedik el a városközponttól, vagyis szinte képtelenség úgy elhajítani egy követ, hogy azzal ne egy vegán étterem ablakát dobjuk be. Éppen ezért lehetőleg tartózkodjunk a kőhajigálástól.

Barcelona eddig nem szerepelt a listán, mégis sikerült egyből a top 10-be feltornáznia magát. A nem túl állatbarát kulturális eseményeiről ismert országban szerencsére szintén kezdik elhagyni a húst, és ezek szerint van is hova fordulniuk, ha elfogynának otthon a vegán finomságok.

Mi a helyzet Magyarországon?

A felsorolásból jól látható, hogy jellemzően a fővárosok viszik a zászlót a vegán éttermek és üzletek vonatkozásában. Ez itthon sincsen másképp.

A HappyCow weboldala szerint Budapest 37 teljesen vegán étteremmel büszkélkedhet, ami a hazai gasztronómiai és kulturális hagyományokat figyelembe véve kifejezetten tisztességes szám. Emellett szinte minden nagyobb városban – Miskolcon, Pécsett, Debrecenben, Székesfehérváron, Veszprémben – találhatunk teljesen vegán éttermet. Szeged azonban kivételt képez, itt ugyanis maximum vegán opciókat kereshet az ember, dedikáltan vegán étterem nincs a városban.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.