Most olvasott cikk
New York új polgármesterének missziója, hogy az amerikaiak vegán étrendre váltsanak

New York új polgármesterének missziója, hogy az amerikaiak vegán étrendre váltsanak

Január elsején lép hivatalába Eric Adams, New York új polgármestere, aki régóta a növényi étrend szószólója. A város egykori rendőre a kétezres évek elején kapcsolódott be aktívan az amerikai politikába, és számos helyzetben bizonyult úttörőnek.

2014-ben ő lett Brooklyn Borough közigazgatásának első színes bőrű elnöke, november 2-án pedig a második fekete, akit New York élére választottak a polgárok. De ő az alapítója a „100 fekete a bűnüldözésben, akivel törődni kell” szervezetnek is, amely az amerikai rendészeti szerveken belül küzd a faji megkülönböztetés ellen.

Adams 2020 novemberében jelentette be polgármesteri ambícióit, és kezdetben még arra is teljesen esélytelennek tartották a demokraták körében, hogy legyőzze saját párttársát, Andrew Yangot a hivatalos jelölés érdekében. 2021 júliusában mégis ő szállhatott szembe a republikánus Curtis Sliwával, akit magabiztosan, a voksok 66 százalékának megszerzésével utasított maga mögé.

Az igen hányatott és nehéz, kisebb bűncselekményekkel is tarkított gyermekkort követően azzal a szándékkal lépett a rendőség felé vezető útra, hogy segítsen a szervezet belső kultúrájának megreformálására irányuló törekvésekben, amelyek elsősorban a faji megkülönböztetés alapján elkövetett rendőri brutalitást célozzák. Húsz éves karrierjét követően, 2006-ban szerelt le a New York-i rendőrségtől, miután vizsgálatot indítottak ellene, az akkori városvezető, Michael Bloomberggel szemben megfogalmazott nyilvános kritikája miatt.

Az új polgármester étrendváltása

Eric Adams 2016, vagyis a 2-es típusú cukorbetegsége megállapítása óta nem fogyaszt állati eredetű élelmiszereket. Saját bevallása szerint a növényi alapú étrenddel sikerült megfordítania betegsége lefolyását, amely nemcsak magánéletét, de közalkalmazotti karrierjét is megváltoztatta.

Elkötelezett vagyok az üzenet terjesztése mellett, ezért arra törekszem, hogy New York valamennyi lakója számára elérhető legyen az egészséges életmód, amelyet elsősorban a növények nyújtanak nekünk

– nyilatkozta többször is a kampány során, s már ekkor konkrét akciókkal hangsúlyozta szavait.

A város legnagyobb egészségügyi intézetében, a Bellevue Kórházban például segített beindítani egy növényi alapú gyógyászati programot, májusban pedig 10 ezer dolláros alappal támogatta egy olyan tanterv kiegészítő programjának létrehozását, amely a növényi alapú táplálkozás gyógyító erejét mutatja be a leendő egészségügyi szakembereknek.

Bill de Blasio korábbi polgármester segítéségével 15 brooklyni iskolában már évekkel ezelőtt bevezették a húsmentes hétfőt. Ezt a programot az akkori városvezető 2019-ben a New York államban található 1700 állami iskolára is kiterjesztette. Adams ekkor már azért is küzdött, hogy a feldolgozott húsokat véglegesen száműzzék valamennyi állami iskola menüjéből.

A győzelmi reggeli: egy vegán wrap

Legutóbbi „Végre egészségesen” című könyvében részletesen beszámol saját életmódváltásáról, az étrenddel összefüggő krónikus betegségek problémájáról, és több mint ötven ízletes növényi alapú receptet oszt meg olvasóival. S hogy üzenete minél messzebbre eljusson, számos, a vegán életmódot népszerűsítő dokumentumfilmben szerepel, köztük a hamarosan bemutatásra kerülő „Megpróbálnak megölni minket” címűben, amely az étrend, a szegénység és a rendszerszintű rasszizmus találkozási pontjait vizsgálja.

Hogy mennyiben játszott szerepet Adams megválasztásában veganizmusa, arra azért sem tudunk pontos választ adni, mert a kampány során az állatok iránti szeretet, valamint az állatjóléti kezdeményezések témájában tökéletesen egyetértett mindkét jelölt. A hitelesség szempontjából azonban mindenképpen sokat nyom a latba, hogy győzelmét egy speciális vegán reggelivel ünnepelte, amely róla kapta a nevét, s mindössze 4.99 dollárjába kerül annak, aki maga is kipróbálná a New York polgármesterének növényi alapú Wrap-tekercsét.

Ám az tény, új tisztsége a lehetőségek sorát nyitja majd meg a New York-iak számára a növényi alapú étkezés felé vezető úton.

Egyszerűen nem tartható tovább az a politika, hogy miközben az egészségügyi intézmények a gyermekkori elhízás, cukorbetegség és asztma ellen küzdenek, a közoktatásban napi közel egymillió olyan ételt szolgálnak fel, amelyek gyermekkori elhízást, cukorbetegséget és asztmát okoznak. Hogy te mit kezdesz a pénzeddel, az a te dolgod, ám az adófizetők dollárjaiból nem lehet tovább táplálni azt az egészségügyi válságot, amely mindannyiunk jövőjét teszi kockára

– jelentette ki Eric Adams, akiről azért azt is jó tudni, hogy számára a növényi alapú étrend elsősorban egészségügyi kérdés, állatjóléti problémákban nem feltétlenül ragaszkodik a vegán értékrendhez. Erre példa az amerikai város patkányirtási tervével kapcsolatban tartott szeptemberi sajtótájékoztató, amelyen Adams maga mutatta be a befogott és elkábított állatokat az újságíróknak. Az állatvédők egyenesen szadistának és barbárnak bélyegezték ezt a lépését.

Mindez persze nem befolyásolja azt a ma még felmérhetetlenül komoly hatást, amellyel az amerikaiak, azon belül is a New York-iak életére lesz növényi étrendjével a város első embere.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.