Bajban lehet, aki a kórházban vegánként étkezne

Messze vagyunk még attól, hogy Magyarországon növényi étrendnek megfelelő menüt igényeljünk a kórházakban, de egyéb nehezítő körülmények is felmerülhetnek. Például hivatalosan szakorvosnak kellene jóváhagyni a kórházi tartózkodás alatti vegánságot.

Egy dologban megállapodhatunk: kórházban lenni nem a legjobb móka. A kórházi koszt sem éppen a legcsábítóbb gasztronómiai élmény. Azok számára pedig, akik növényi alapú étrendet követnek, és nem pusztán a kulináris élvezeteket, hanem egyáltalán a vegánként is ehető elemeket keresik a közétkeztetés keretében felkínált ételekben, egyenesen rémálom.

Az elmúlt években több alkalommal is lehetőségem nyílt megtapasztalni, milyen ételeket kínálnak az állami kórházakban. A vegetáriánus megoldásként tálalt húsos babapép – az üvege szerint kilenc hónaposoknak szánta a gyártó –, valamint a hús zsírjával gondosan leöntött rizs után a harmadik kórházi alkalommal már rutinosan utasítottam vissza a közétkeztetési lehetőséget tokkal-vonóval. Hozzáteszem, mikor a nővér nem értette, miért nem kérek enni, és mondtam, hogy vegán vagyok, gyorsan hátrálni kezdett, és szabadkozva magyarázta, hogy olyat nem tud nekem intézni.

Persze ez nem csak Magyarországon van így. Ugyanakkor pozitív példa is akad a tengerentúlon, New York államban már a kórházban sem okoz problémát, ha valaki vegán.

Új-Zélandon azonban arról számolt be egy felháborodott beteg, hogy nem volt sok haszna a központilag biztosított vegán étkezésnek, a legtöbb esetben hiányzott belőle a fehérje. Reggelire kapott például szendvicset, amelyben kizárólag egy-egy karika paradicsom és uborka, valamint némi zöld leveles volt, vacsorára pedig három almát és egy doboz gyümölcslevet. Ráadásul sok esetben nem is vegán ételeket kínáltak neki: zselét, valamint tehéntejből készült sajtot és joghurtot.

Mit ír elő a vonatkozó jogszabály?

Hazánkban a közétkeztetés keretében felszolgált ételek minőségéről és a menü tápanyagbeli összetételéről egy 2014-es jogszabály rendelkezik. 2021 szeptemberétől bevezettek ugyan egy kiegészítő rendelkezést, ez azonban kizárólag az oktatási intézményekre – bölcsődékre, óvodákra és iskolákra – vonatkozik.

A lassan tízéves jogszabály alapján „állati eredetű fehérjeforrást minden főétkezésnek, bölcsődei, mini bölcsődei étkeztetés esetén az egyik kis étkezésnek is tartalmaznia kell”.
A hús egyéni kérésre ritka esetekben maradhat csak ki a menüből.

A rendeletben foglaltaktól ünnepekhez kötődő tradicionális ételek készítésekor, illetve vallási okból el lehet térni. Ennek megfelelően vallási ünnephez köthető napokon el lehet térni a rendeleti előírásoktól, tehát böjt ideje alatt megengedett a húsmentes ételkészítés. Erre vonatkozóan nem kell a hatóságtól külön engedélyt kérni

– olvasható az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) tájékoztatójában.

A szervezet közétkeztetéssel kapcsolatos összefoglalója kitér az alternatív, nem orvos által előírt diétákra is, a paleolit és ketogén mellett külön említik a vegán étrendet is.

A fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményben, személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátást, gyermekvédelmi szakellátást, illetve szociális szakosított ellátást nyújtó intézményben, valamint a nevelési-oktatási intézményben minden, szakorvos által igazolt diétás étkezést igénylő személy számára az állapotának megfelelő diétás étrendet kell biztosítani. Ezen felül alternatív diétákat nem kötelesek biztosítani.

Magyarul: a növényi alapú étrendet követőket gyakorlatilag magára hagyja a rendszer.

Egy huszárvágással vegán

Ha a hegy nem megy Mohamedhez, Mohamed megy a hegyhez. Ezen logikával működik a kórházi növényi alapú étkezés is. Ha a közétkeztetés keretében nem lehetséges vegán menüt kérni, mi magunk is gondoskodhatunk róla, ahogy egy utazásra is érdemes elemózsiát csomagolni.

Annyi a különbség, hogy kórházi tartózkodásunk során kénytelenek lehetünk az előre csomagolt ételek mellett a rokonok, barátok támogatására is támaszkodni. Ha találunk olyan kedves ismerőst, aki naponta hord be nekünk meleg ételt, nyert ügyünk van. Ha viszont egyszerre vinnénk be (vagy hoznának nekünk) többnapi ellátmányt, hűtési és melegítési lehetőségre lesz szükségünk. A nyári kánikulák idején pedig fokozottan igaz ez.

Itt merül fel a következő kérdés: minden kórházban van hűtő és mikrohullámú sütő, amelyet a betegek használhatnak?

A Magyar Kórházszövetség arról tájékoztatta lapunkat, hogy erre vonatkozó információkkal nem rendelkeznek. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szintén nem tudott nyilatkozni a témában

Jó hír mindenesetre, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint „élelmiszer-biztonsági szempontból jogszabályi tiltása nincs az étel egészségügyi intézménybe történő bevitelének. A konyha (ebben az esetben az egészségügyi intézmény konyhája) üzemi területére azonban tilos a saját ételt bevinni, például melegítés céljából”.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) arról tájékoztatta a Prove.hu-t, hogy élelmiszer-tárolási kérdésekben minden esetben az adott intézménnyel kell egyeztetni, „tekintettel arra, hogy a nem megfelelően elkészített, tárolt, csomagolt vagy szállított élelmiszerek veszélyt hordozhatnak magukban”.

Arra is felhívták ugyanakkor a figyelmet, hogy

a páciensnek az egészségi állapota által indokolt étrendi előírásokat szükséges követnie és betartania, ezért a növényi alapú étrend intézeti tartózkodása alatti követése is szakorvosi konzultációt igényel.

Nem elég tehát, hogy a vegán beteg megszervezi a saját étkezését a közintézményben, azt az orvosának is jóvá kell hagynia. Ellenjavallat esetén pedig maradhat a meghunyászkodás vagy a kitartás a számos tanulmány szerint egészségesebb növényi alapú étrendhez – saját felelősségre.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.