Most olvasott cikk
Júliustól az EU betiltja az olyan marhahús forgalmazását, melynek előállítása hozzájárult az Amazonas esőerdőinek kiirtásához

Júliustól az EU betiltja az olyan marhahús forgalmazását, melynek előállítása hozzájárult az Amazonas esőerdőinek kiirtásához

Hat év alatt 1,7 millió hektárnyi területen irtották ki az Amazonas esőerdőit a marhatenyésztés miatt. Az érintett cégek egy része azonban egy új jogszabály miatt az Európai Unióban már nem értékesítheti a hústermékeit.

Több mint 800 millió fát vágtak ki az Amazonas-esőerdőben a 2017 és 2022 közötti időszakban a brazil marhatenyésztés miatt – derült ki egy nyomozás során. A Bureau of Investigative Journalism (TBIJ), amely egy londoni székhelyű nonprofit médiaszervezet, a Guardian, a Repórter Brasil és a Forbidden Stories az erdőirtásokkal és a mezőgazdasági tevékenységekkel kapcsolatos adatokat közösen elemezve jutott arra, hogy a fakivágások túlnyomórészt a marhatenyésztés miatt történtek.

A brazil marhahúsipar képviselői minden lehetséges fórumon azt hangoztatják, hogy a tevékenységük nem kapcsolható erdőirtáshoz, ez tabunak számít. Az adatok azonban nem támasztják alá ezt az állítást. A médiacégek kutatása alapján a vizsgált hat év alatt 1,7 millió hektárnyi területet pusztítottak el az Amazonasból a marhahúst exportáló húsüzemek környékén.

Az EU már szigorított

Az AidEnvironment tanácsadó cég kutatói többek között műholdas felvételekre és az állatok mozgásával kapcsolatos nyilvántartásokra támaszkodva becsülték meg a hat év alatt bekövetkezett erdőpusztítást. Ezek több mint húsz vágóhíd közelében lévő több ezer farmon történtek.

Az érintett húsüzemek mindegyike Brazília három legnagyobb marhahús-feldolgozó és -exportőr vállalatának a tulajdonában volt a vizsgált időszakban. Ezek a követezők:

  • a JBS,
  • a Marfrig
  • és a Minerva.

Ezek a brazil cégek évente sok ezer állatot dolgoznak fel kiviteli céllal.

Az ehhez hasonló forrásoktól az Európai Unió elzárkózik, az Európai Parlament és a tagállamok is rábólintottak ugyanis tavaly egy új szabályozásra. Ennek értelmében az EU területén kereskedő vállalatoknak garantálniuk kell, hogy az általuk forgalmazott termékek nem hozható összefüggésbe 2020 decembere után történt erdőirtással. A rendelet, amely Brazíliában számos vállalatnak, köztük húsipariaknak is keresztbe tehet, június 29-én lép hatályba.

Az esőerdő kárára voksolt a volt elnök

Brazília előző elnöke, Jair Bolsonaro hivatalosan természetesen nem támogatta, nem támogathatta teljes mellszélességgel az erdőirtást. Ugyanakkor látványosan szemet hunytak a hatóságok az ő regnálása alatt az olyan bűncselekmények felett, mint az erdőrészek felgyújtása, akár az olyan területeken is, amelyeket hagyományosan az őslakosok területének tekintettek.

A volt államfő pártolta, hogy az Amazonas azon területein, ahol megsemmisült az erdő, bányászatba vagy éppen kereskedelmi célú gazdálkodásba kezdjenek. Arra hivatkozott, hogy ezzel felpörgethető a gazdaság, erősödhet a növekedési ütem.

Mindennek meg is lett az eredménye: a brazil űrkutatási intézet (INPE) szerint 2019 és 2021 között az amazonasi esőerdő összesen 33 800 négyzetkilométernyi részét irtották ki, évente átlagosan 11 ezer négyzetkilométernyit.

Az idén beiktatott új államfő, Luiz Inácio Lula da Silva határozott fellépést ígért az erdőirtással szemben. Mióta pedig átvette a hatalmat, lassult az illegális erdőirtások üteme.

(Guardian)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.