Most olvasott cikk
Szinte teljes egészében a mezőgazdaság felelős az esőerdők kiirtásáért

Szinte teljes egészében a mezőgazdaság felelős az esőerdők kiirtásáért

esőerdők

Egy új kutatás azt a megdöbbentő eredményt mutatta ki, hogy a mezőgazdasági szektor közvetlen vagy közvetett terjeszkedése miatt irtják ki az esőerdők 90-99%-át.

A Science magazinban publikált tanulmány számos adatot helyre tesz, amelyek az elmúlt években a trópusi esőerdők irtásának mértékével kapcsolatban keringett. Ráadásul olyan eredményekkel is szolgál, amelyek sokak számára újdonságot jelenthetnek, például hogy a kiirtott területeknek csupán alig kétharmadán zajlik aktívan mezőgazdasági termelés, a többi terület a pusztítást követően sohasem kerül megművelés alá.

A rohamosan fogyatkozó erdők kérdése egyre nagyobb hangsúlyt kap, ami nem véletlen, hiszen a trópusi esőerdők biodiverzitás szempontjából a legjelentősebb területek. Fogyatkozásuk pedig nemcsak számos faj eltűnésével, de jelentős mennyiségű szén-dioxid légkörbe kerülésével is fenyeget, amit a kivágott fák nem tudnak megkötni.

Az EU már figyelmeztetett rá, hogy az erdők ilyen mértékű pusztítása akár a 2008. évi válsággal felérő gazdasági katasztrófához is vezethet, ráadásul előkésztés alatt van egy olyan törvénytervezet is, amely megtiltaná az EU határain belül azoknak a termékeknek a forgalmazását, amelyek valamilyen módon hozzájárultak az esőerdők területének csökkenéséhez.

Mit állapítottak meg a kutatók?

A világ vezető erdőirtással foglalkozó tudósai elemezték a legjelentősebb tanulmányokat, melyek alapján kijelenthető, hogy az eddigiekkel ellentétben nem 80%-ban, hanem még ennél is magasabb mértékben tehető felelőssé a mezőgazdasági szektor az erdős területek eltűnéséért.

A kutatásunk egyértelművé teszi, hogy 90-99% közötti mértékben felel közvetett vagy közvetlen módon a mezőgazdasági szektor a trópusi erdők pusztulásáért. De ami meglepett minket, az a viszonylag kis mértékű arány – 45-65% –, amiben ezeken a területeken tényleges mezőgazdasági tevékenység zajlik. Ez egy borzasztóan fontos információ, hogy csökkenthessük az erdőirtások mértékét és promotáljuk a fenntartható vidékfejlesztést

– nyilatkozta Florence Pendril, a tanulmány egyik vezető kutatója.

Az eddig is ismert információ volt, hogy a nagyüzemi mezőgazdasági tevékenység áll leginkább az esőerdők irtásának hátterében, de a kiirtott területtel kapcsolatban változó értékek láttak napvilágot. A 2011 és 2015 között eltűnt erdős területek nagyságát eddig 4.3 millió és 9.6 millió hektárra taksálták, ezt az értéket sikerült a tanulmánynak 6.4 és 8.8 millió hektár közé szorítania.

A kutatók megnevezték azt a három fő okot, amelyek leginkább hozzájárulnak ehhez a hatalmas mértékű pusztításhoz. Az erdős területek eltűnéséért több mint 50%-ban a – takarmányként hasznosított – szója, és a pálmaolaj termesztése felel, valamint a legelőkké alakított erdős területek, melyeken a húsukért és tejükért tartott állatokat legeltetik.

A kutatók megjegyzik, hogy nagyon fontos az átlátható termelési lánc és a kellőképpen szigorú szabályozás a termelő országokban, valamint az import megfelelő módon történő korlátozása. Szükség van továbbá azokat a területeket érintő részletesebb adatokra, amelyekről jelenleg nem rendelkeznek elégséges információkkal.

Science Daily

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.