Most olvasott cikk
Az EU nem kér az erdőirtással járó termékekből

Az EU nem kér az erdőirtással járó termékekből

erdőirtás

Az Európai Parlament támogatta azt a törvényjavaslatot, amely nem engedné olyan termékek forgalomba hozatalát az EU határain belül, amelyek bármilyen módon hozzájárultak a globális erdőirtáshoz.

A világon jelenleg zajló erdőirtások ellen kizárólag drasztikus lépésekkel lehet megfelelően küzdeni, és úgy néz ki, ezt az EU is felismeri lassan. Az Európai Parlament legutóbbi plenáris ülésén elfogadta azt a jogszabálytervezetet, amely felelőssé tenné a vállalatokat, hogy megbizonyosodjanak róla, az általuk forgalmazott termékek semmilyen módon nem járultak hozzá a globális erdőirtásokhoz.

Még szigorúbb ellenőrzés

A környezetvédelmi szempontok mellett kötelező lenne ellenőrizni még azt is, hogy a termék előállítása az emberjogi alapelvekkel szinkronban, az őslakos népesség jogainak tiszteletben tartásával zajlott.

Amennyiben a javaslat törvényi szintre emelkedik, úgy a gyártóknak ellenőrizniük kell, hogy a szója, szarvasmarha, pálmaolaj, faanyag, kókusz, kakaó és kávé termékeik megfelelnek az új előírásoknak. Az is fontos, hogy a gyártási, valamint a szállítási folyamat következtében sem járulhatnak hozzá az erdős területek csökkenéséhez.

Szó esett arról is, hogy a fent felsorolt árucikkek mellett terjesszék ki a listát a disznó-, bárány-, kecske- és baromfihúsra, kukoricára, gumira, faszénre, valamint a nyomtatott papírtermékekre is.

Ezen felül az EP tagjai szeretnék, ha a bankok és a pénzügyi intézmények is a törvény hatálya alá esnének, hogy ne köthessenek olyan befektetéseket, amelyek bármilyen módon az erdőirtáshoz köthetők.

El kell ismernünk, hogy az EU tehető felelőssé az erdőirtások nagyjából 10%-áért, így nem tehetünk mást, minthogy megnöveljük abbéli igyekezetünket, hogy megszüntessük ezt a folyamatot

– mondta Christopher Hansen EP képviselő.

A folyamat következő lépése a törvény szövegének véglegesítése, melyet a tagállamokkal történő tárgyalásokat követően fogalmaznak meg.

A vitához magyar oldalról Tóth Edina képviselő szólt hozzá, aki a a jogszabály hatálykiterjesztését egyes termékek esetében indokoltnak tartja, viszont úgy gondolja, más termékek esetében túlzó és versenyhátrányt is eredményezne. Ezt követően Magyarországot hozta jó példaként a tudatos erdőgazdálkodásra, amin azért lepődhetnek meg egyesek, hiszen nem olyan régen a nemzetközi sajtót is bejárta a új fakitermelési kormányrendelet, amiről mi is írtunk, és ami pont az ellenkezőjére enged következtetni.

Az erdőirtások továbbra is elképesztő ütemben zajlanak, ami nem csak a klímaváltozás egyik mozgatórugója, de a biodiverzitást leginkább fenyegető folyamat is, nem utolsó sorban pedig az őslakosok életterét és kultúráját is fenyegető tevékenység, melynek megállítása elemi fontosságú, amennyiben szeretnénk megállítani a jelenleg zajló – és minden kétség nélkül általunk előidézett – 6. kihalási hullámot.

(Vegconomist)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.