Most olvasott cikk
New York állam kórházai hamarosan vegán menüt is kínálnak majd

New York állam kórházai hamarosan vegán menüt is kínálnak majd

A new yorki Szenátus és Közgyűlés elfogadta a javaslatot, miszerint az állam kórházaiban mostantól vegán menüt is választhatnak a páciensek.

Egy non-profit szervezet, az Orvosok Szövetsége a Felelős Gyógyászatért (továbbiakban PCRM) szerint, az állami szinten hatályos törvény garantálni fogja az összes páciens számára az étkezések alkalmával a vegán választási lehetőséget, illetve vegán snackeket.

A törvényt nagy többséggel fogadta el a Szenátus és Közgyűlés, így eljutott a kormányzóhoz.

A gyógyulás alapja az egészséges étrend

A növényi étrend előnyei
Heder Neves / Unsplash

„Az S1471A/A4072 törvény aláírásával Andrew Cuomo kormányzó New York államot egy olyan mozgalom élvonalába helyezi, amely segíti felvenni a harcot a szívbetegségek, a cukorbetegség és a túlsúly ellen úgy, hogy egészséges növényi alapú ételeket kínál a páciensek számára”

– nyilatkozta Susan Levin, a PCRM dietetikai oktatásért felelős elnöke.

A bizottság szerint körülbelül 1,7 millió new yorki lakos szenved cukorbetegségben vagy szívbetegségben, ezek a betegségek az elhalálozások 40 százalékáért felelősek.

„A kutatók szerint a gyümölcsökben, zöldségekben, teljes értékű gabonákban és hüvelyesekben gazdag étrend segít felvenni a harcot a szívbetegséggel, a magas vérnyomással, a cukorbetegséggel és a rákkal szemben”

– említi meg a szervezet.

A Kalifornia államban létrehozott St. Joseph Egészségügyi Rendszer szerint, a növényi alapú ételek 50 százalékkal olcsóbbak, mint a húsos opciók.

„5000 dollárt spórolunk évente csak azzal, hogy húsos menük helyett növényit kínálunk”

– nyilatkozta a PCRM. Egyébként Kaliforniában már elfogadták ezt a törvényt.

A new yorki kórházak bevezették a húsmentes hétfőket

A vegánok a legegészségesebbek

Nem ez az első eset, hogy a new yorki kórházak csökkenteni akarják az általuk felszolgált hús mennyiségét. Múlt augusztusban az ország egyik legrégebbi közkórháza, a Bellevue Kórház elindította a Növényi-Alapú Életstílus Programot, amelynek keretében a páciensekkel együttműködve próbálnak több növényi alapú ételt csempészni az étrendjükbe a preventív gyógyászat jegyében.

Korábban pedig a város egészségért és kórházakért felelős szervezete bevezette a húsmentes hétfőket 11 new yorki kórházban, illetve az állami iskolákban.

„Meg akarjuk adni a lehetőségek a betegeink számára, hogy a lehető legegészségesebb életet éljék, így megismertetjük velük a legegészségesebb ételeket, amelyeket azután is választhatnak, miután kikerültek a kórházból”

– nyilatkozta az Egészségért és Kórházakért Felelős Szervezet ügyvezető igazgatója, Dr. Mitchell Katz.

A növényi ételek felé való fordulás mellé olyan híres sztárok is álltak, mint Brooklyn Borough elnöke, Eric Adams, aki megszabadult a kettes típusú cukorbetegség több tünetétől is, miután növényi étrendre váltott.

„Közös célunk, hogy egy egészségesebb közeget hozzunk létre, amelyben a kormány és az intézmények is támogatják az egészséges étrendet. A kórházaknak egyedülálló lehetősége van arra, hogy befolyásolják a páciensek és a családjaik táplálkozási szokásait; az étkezési rutint egy egészségesebb irányba tolhatják el”

– nyilatkozta múlt évben.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.