Mi a baj a pálmaolajjal, és hogyan kerüld el végleg?

Pálmaolaj, a gyilkos összetevő

A pálmaolaj sokféle ételben és egyéb termékben megtalálható. De mi a baj vele? És létezik egyáltalán fenntartható pálmaolaj? A pálmaolaj jelentős hatást gyakorol az emberekre és a környezetre is, ezért most elmondjuk, mi a probléma vele és hogyan tehetsz ellene.

A pálmaolaj a leggyakrabban fogyasztott olajféleség világszerte. Ha bármikor is ettél már készételt életed során, akkor ezzel együtt finomított pálmaolajat is fogyasztottál – akár tudtál róla, akár nem. Valójában az élelmiszerboltokban található termékek 50 %-a tartalmaz pálmaolajat.

A pálmaolajat azért használják széles körben, mert hihetetlenül alacsony az előállítási költsége. Ráadásul sokan azt hiszik, ez egészséges alternatívája a transzzsíroknak és az állati zsiradéknak.

Még az is előfordul, hogy egyenesen superfoodnak tartják. Persze főleg azok, akiknek hasznot hoz az eladása. Sajnos a pálmaolaj-iparnak megvan a sötét oldala is, amit gondosan eltitkolnak a fogyasztók elől.

Mi az a pálmaolaj?

Mi a pálmaolaj?

Az olaj a pálmafák gyümölcséből származik, illetve a pálmamag-olaj a gyümölcs magjából. A pálmaolajat adó fák Nyugat-Afrikában őshonosak. Az emberek évezredek óta nagyra értékelik a pálmaolajat.

Az ősi kultúrákban is kipréselték a gyümölcsöt, hogy értékes olajhoz jussanak. Régészek már az egyiptomi sírokban is találtak pálmaolajat. Írásos feljegyzések a XV. században történtek róla.

Hogyan készül a pálmaolaj?

Napjainkban Malajzia és Indonézia a legfőbb pálmaolajgyártó- és exportáló országok. A Malajziai Pálmolaj Tanács szerint a pálmafa a legtöbb olajat adó haszonnövény a világon.

Mindössze 0,26 hektárnyi földterületre van szükség egy tonna olaj előállításához. Ezzel szemben ugyanennyi szójaolaj termelése tízszer ennyi földterületet igényel.

A munkások, akik gyakran gyerekek, nehéz szerszámot használnak, hogy elérjék a pálma gyümölcsét. Levágják a fák ágait, otthagyják az úton, és később szedik össze őket.

Amíg a fa fiatal, a gyümölcsöket egyszerűbb begyűjteni. Ám az eljárás egyre bonyolultabbá válik, ahogyan a fák idősebbek lesznek. Egy kifejlett pálmafa 70 láb magas is lehet, ami körülbelül 21 méternek felel meg.

20-30 év múlva a fa olyan magas lesz, hogy nem lehet elérni a gyümölcsét. Ekkor kivágják, hogy új, fiatal fákat ültessenek a helyükre. Ha életben hagynák, akkor jóval tovább élnének, akár 200 évig is.

Mire használható a pálmaolaj?

Néhány üzem bioenergiaként, mosószerek összetevőjeként vagy kozmetikai cikkekhez használja. Azonban a megtermelt pálmaolaj 85%-át élelmiszerek előállításánál használják. Az olaj népszerűsége világszerte egyre csak terjed.

Az Egyesült Államokban az import 352%-kal nőtt 2002 és 2012 között. Indiában a fogyasztás több, mint 230%-kal növekedett 2001 óta.

Leginkább főzőolajként, zsiradékforrásként vagy margarinokhoz használják fel, de megtalálható a pizzában, jégkrémben, kenyérben, krékerekben, gyorsételekben, fánkokban, mogyoróvajban, csokiban, mogyorókrémben (pl. Nutella), hogy csak néhányat említsünk a sok közül.

Miben van pálmaolaj?

A pálmaolaj egészséges?

A pálmaolaj, bár tartalmaz néhány jótékony összetevőt, de azért az igazsághoz jóval több minden hozzátartozik.

Tartalmaz például:

 • antioxidánsokat, mint E vitamin, karotinoidokat, mint a béta-karotin (15-ször többet, mint a sárgarépa)
 • polifenolokat
 • Q 10-et
 • egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat
 • foszfolipideket

Mindezzel együtt a pálmaolaj korántsem mondható egészséges élelmiszernek, és egyáltalán nem tarthatjuk létfontosságú tápláléknak.

Árt neked a pálmaolaj?

Ahogyan a Táplálkozás és Környezet hírcsatorna állítja:

„Ugyanúgy, ahogyan az Egyesült Államokban a túlzott kukoricatermesztés és a belőle készült kukoricaszirup elárasztotta az élelmiszerpiacot, a pálmaolaj hihetetlen mennyiségben bekerült a mirelit árukba és készételekbe – potenciális katasztrófát jelentve az egészségünkre nézve.”

A pálmaolaj 50%-ban telített zsírsavakat tartalmaz, amit jobbnak tartanak a transzzsíroknál és az állati zsiradéknál, ám rendelkezésre áll még sok-sok szuperélelmiszer, melyekből ezeket a tápanyagokat beszerezheted.

Mivel a pálmaolajat magas hőmérsékleten finomítják, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal arra figyelmeztet, hogy az így feldolgozott olaj mérgező a vesére, és rákkeltő is lehet.

A pálmaolaj környezetkárosító?

Az egészségügyi okoktól eltekintve a pálmaolajjal kapcsolatos legjelentősebb ellenérv az előállítás hatása a környezetre nézve. A pálmafa trópusi növény, nedves, meleg környezet az élőhelye az esőerdőkben. Sajnálatos módon ez az értékes ökoszisztéma lerombolásra kerül a pálmaolaj kinyerése által – ráadásul őrült mértékben!

A non-profit szervezet, az Esőerdők Megmentése Szövetség szerint a pálmaolaj előállítása vezet az esőerdők pusztulásához Malajziában és Indonéziában. Ezek az országok termelik a világ pálmaolaj készletének 90%-át.

Minden egyes órában körülbelül akkora esőerdő területet irtanak ki az olaj miatt, mint 300 futballpálya. Ha ez így folytatódik, 2032-re Indonézia esőerdőinek 98%-a elpusztul.

Sőt, mi több, Dél-Ázsia pálmaolaj ültetvényei olyan területeken helyezkednek el, melyek korábban erdőterületek voltak. Az esőerdők pusztulása az egész bolygót fenyegeti. Ez is egy láncszeme a tragikus tendenciáknak.

Hogyan járul hozzá a pálmaolaj az esőerdők irtásához?

3 mód, ahogy az esőerdők pusztulása kárt okoz a Földnek

 • Hozzájárul a globális felmelegedéshez: A legtöbb indonéziai esőerdő trópusi talajon nő, és az őshonos fákat kivágják a pálmaültetvények kedvéért. A megmaradt növényzetet felégetik és a föld kiszárad. Ezáltal rengeteg szén-dioxid kerül a levegőbe. A károsanyag-kibocsátások 10%-a az esőerdők irtásából származik.
 • Veszélyezteti az állatokat: Az esőerdő sajátos élővilágnak ad otthont. Egyes állatfajok sehol máshol nem találhatók meg, csak itt. A veszélyeztetett állatfajok, mint az elefánt, az orángután és a tigris, még inkább a kihalás szélére kerülnek.
 • Szennyezi a levegőt: A pálmaolajfák miatt végzett esőerdő-irtás jelentős légszennyezéssel jár. A füstkibocsátás mintegy 339.000 halálesetért felelős évente Afrikában és Dél-Ázsiában. A pálmafák ráadásul sok növényvédőszert igényelnek. Ezeknek a szereknek a használata 1900%-kal nőtt az utóbbi negyven évben, főként a pálmaolaj-ipar növekedése miatt.

A pálmaolaj és az emberi jogok sárba tiprása

A pálmaolajipar másik sötét oldala az a hatás, melyet az ebből élő emberekre gyakorol. Az olajipar azzal érvel, hogy ezzel megélhetést nyújtanak az őslakosoknak, ami igaz is. Közel kétmillió indonéz ember dolgozik a pálmaolaj előállításáért.

Csakhogy rengeteg munkaórát töltenek el nagyon alacsony bérért. Emellett kényszermunka és rabszolgaság is létezik.

A gyermekmunka szintén jelentős probléma. Az ipar gyakran gyerekekkel végezteti a munkát, silány körülmények közt tartva őket, iszonyú kevés bérért (ha egyáltalán fizetnek valamit!).

A pálmaolajipar a bennszülöttek élőhelyét is veszélyezteti.

Létezik fenntartható pálmaolaj?

Néhány üzem úgy is elő tud állítani pálmaolajat, hogy nem irtja az erdőket. Ám nehéz bizonyítani, hogy azok az üzemek, melyek ezt állítják magukról, valóban így járnak-e el.

Sokkal jobb megoldás, ha nem támogatjuk azokat a gyártókat, melyek pálmaolajat használnak. Angliában a Jéghegy nevű mélyhűtött élelmiszer hálózat tiltotta be elsőként a pálmaolaj használatát a termékeikben. A törekvés 2018-ra valósult meg.

Nagyon hatásos reklámokat adtak le ennek bemutatására, mely még a gyerekek számára is meggyőző.

Hogyan járul hozzá a pálmaolaj az orángutánok szenvedéséhez?

Van egyáltalán jó oldala a pálmaolaj iparnak?

Néhány ilyen tény mégiscsak létezik. Egyik a Palm Done Right, mely egy olyan szervezet, amelyik kitételeket állapított meg az organikus pálmaolaj előállítására, a fenntartható mezőgazdasági szabályoknak megfelelően.

Az ilyen olajat kis farmokon állítják elő Ecuadorban. A fákat természetes módon kezelik, nem használnak vegyi növényvédő szereket. És hogy a káros anyagokat csökkentsék, alacsony hőmérsékleten kezelik az olajat.

A másik ilyen szerveződés a Fair for Life, akik az emberi jogokat és az ökoszisztémát védik megfelelő szabályozással, és fenntartható mezőgazdasági módszerekkel.

Röviden összefoglalva: ha pálmaolajat vásárolsz, keresd a vörös, hidegen sajtolt változatot. (Ez sokkal kevésbé feldolgozott és sokkal több értékes tápanyagot tartalmaz.)

Ezeket a feliratokat keresd rajta:

 • organikus
 • Palm Done Right
 • Fair for Life

És, hogy miket kerülj el? Az agyonfinomított pálmaolajat, melyeket a legtöbb készételhez felhasználnak. De nem csak ételekhez, hanem szépségápolási- és kozmetikai cikkekhez is.

Ezek az összetevők jelzik ezt a csomagoláson:

 • növényi olaj
 • növényi zsír
 • pálma
 • pálmaolaj
 • pálmamag olaj
 • sztearát
 • sztearinsav
 • pálmasav
 • Palm stearine
 • Sodium lauryl sulfate
 • Sodium lauryl lactylate
 • Palmitoyl oxostearamide
 • Palmitoyl tetrapeptide-3
 • Sodium laureth sulfate
 • Sodium kernelate
 • Etyl palmitate
 • Sodium palm kernelate
 • Palm glycerides
 • Glyceryl
 • Octyl palmitate
 • Palmityl alcohol

Sok környezetbarát alternatíva létezik. Főként a friss, helyben termesztett növényeket keressük. De ha mégis feldolgozott ételhez folyamodunk, akkor legalább ez a problémás olaj ne legyen benne összetevőként.

Ha szíveden viseled az emberi jogokat, a trópusi esőerdők sorsát, az orángutánokat, a klímánk helyzetét és jövőjét, akkor máris van még néhány okod arra, hogy kerüld az erősen feldolgozott, pálmaolajos termékeket.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.