Ez a parfé egy hagyományos desszertet csomagol krémes, kanalazható formába: fahéjas almát, édes kekszet és habos krémet rétegezünk egymásra, és jól lehűtve tálaljuk.
Persze hívhanánk simán almás-fahéjas pohárkrémnek is, de így sokkal elengánsabban hangzik, nem?
Hozzávalók
4 adag pohárkrémhez
- 12 dkg digestive keksz vagy zabkeksz
- 3 közepes alma meghámozva, felkockázva
- 3 evőkanál barna cukor
- 2 evőkanál porcukor
- pár csipet fahéj
- 3-4 evőkanál vegán margarin
- 1 konzerv kókuszkrém

Elkészítés
- A kekszet törd össze nyújtófával vagy turmixgépben morzsásra, de maradjanak benne picit nagyobb darabok is. Ennek ¾ részét 1-2 evőkanál olvasztott margarinnal keverd össze (nem kell, hogy masszává álljon össze, maradhat morzsás), a többit tedd félre.
- A kockázott almát a barna cukorral, egy evőkanál margarinnal, pár csipet fahéjjal és 1-2 evőkanál vízzel tedd egy kisebb edénybe, és alacsony-közepes lángon addig rotyogtasd, amíg az alma meg nem puhul.
- A kókuszkrémnek fölözd le a tetejét (az alján kókuszvíz van), és keverd habosra két evőkanál porcukorral és egy evőkanál puha, de nem folyós állagú margarinnal. Elektromos habverővel lehet a legjobb eredményt elérni, de ha nincs, kitartó munkával a kézi habverő is jó.
- Szép, átlátszó formákban, pl. ír kávés poharakban vagy kisebb befőttes üvegekben rétegezd: tegyél a kekszes-margarinos keverékből a formák aljába, nyomodd le egy kanállal, oszd el rajtuk a fahéjas almát, utána a kókuszkrémet, végül a félretett kekszmorzsával hintsd meg a tetejüket. Jól lehűtve tálald.
Variációk: kókuszkrém helyett felverhető növényi habtejszínt is használhatsz, csak arra figyelj vásárláskor, hogy sokszor a növényi alapúnak hirdetett termékekbe is beletesznek pár százalék állati eredetű tejsavót vagy tejszínt. Illetve természetesen bármilyen más gyümölccsel is isteni pohárkrémet készíthetsz, például bogyós gyümölcsökkel, őszibarackkal vagy mangóval.