Vegán desszertVeganuár receptek

Almás pite parfé (vegán pohárdesszert)

Almás pite parfé© Prove.hu

Ez a parfé egy hagyományos desszertet csomagol krémes, kanalazható formába: fahéjas almát, édes kekszet és habos krémet rétegezünk egymásra, és jól lehűtve tálaljuk.

Persze hívhanánk simán almás-fahéjas pohárkrémnek is, de így sokkal elengánsabban hangzik, nem?

Hozzávalók

4 adag pohárkrémhez

  • 12 dkg digestive keksz vagy zabkeksz
  • 3 közepes alma meghámozva, felkockázva
  • 3 evőkanál barna cukor
  • 2 evőkanál porcukor
  • pár csipet fahéj
  • 3-4 evőkanál vegán margarin
  • 1 konzerv kókuszkrém
Almás pite parfé vegán pohárdesszert
© Prove.hu

Elkészítés

  1. A kekszet törd össze nyújtófával vagy turmixgépben morzsásra, de maradjanak benne picit nagyobb darabok is. Ennek ¾ részét 1-2 evőkanál olvasztott margarinnal keverd össze (nem kell, hogy masszává álljon össze, maradhat morzsás), a többit tedd félre.
  2. A kockázott almát a barna cukorral, egy evőkanál margarinnal, pár csipet fahéjjal és 1-2 evőkanál vízzel tedd egy kisebb edénybe, és alacsony-közepes lángon addig rotyogtasd, amíg az alma meg nem puhul.
  3. A kókuszkrémnek fölözd le a tetejét (az alján kókuszvíz van), és keverd habosra két evőkanál porcukorral és egy evőkanál puha, de nem folyós állagú margarinnal. Elektromos habverővel lehet a legjobb eredményt elérni, de ha nincs, kitartó munkával a kézi habverő is jó.
  4. Szép, átlátszó formákban, pl. ír kávés poharakban vagy kisebb befőttes üvegekben rétegezd: tegyél a kekszes-margarinos keverékből a formák aljába, nyomodd le egy kanállal, oszd el rajtuk a fahéjas almát, utána a kókuszkrémet, végül a félretett kekszmorzsával hintsd meg a tetejüket. Jól lehűtve tálald.

Variációk: kókuszkrém helyett felverhető növényi habtejszínt is használhatsz, csak arra figyelj vásárláskor, hogy sokszor a növényi alapúnak hirdetett termékekbe is beletesznek pár százalék állati eredetű tejsavót vagy tejszínt. Illetve természetesen bármilyen más gyümölccsel is isteni pohárkrémet készíthetsz, például bogyós gyümölcsökkel, őszibarackkal vagy mangóval.

Flóra

Flóra

Publicista
Amikor gyerekként megértettem, hogy a hús ára egy élet elvétele, nem tudtam elképzelni, miért esszük egy emberként mégis; hogy az élet szeretete, az együttérzés, a közös társadalmi értékeink miért nem terjednek ki arra a néhány állatfajra, akik nap mint nap az asztalunkra kerülnek. Így lettem vegetáriánus, néhány évvel később pedig vegán. A téma azóta is foglalkoztat - ami leginkább leköt, az a veganizmus, a feminizmus és a környezetvédelem közös szociológiai háttere.

Írd le a véleményed!

Szünet.

A Veganuár 2020 lezárult. 
Térj vissza néhány hét múlva, hogy elsőként regisztrálj
a 2021-es kihívásra.